Jump to content



Aquamate CPU Liquid Cooling


Nos-Dio1442169068

Recommended Posts

REVIEW: Aquamate CPU Liquid Cooling

REVIEWER: Nos-Dio

REVIEW Editor: Stelaras, Hemispasm

PROVIDED By: Checkmate

Aquamate CPU Liquid Cooling: Εισαγωγή

Τα τελευταία χρόνια το water-cooling είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο τόσο ώστε να έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε απο πολλές εταιρείες έτοιμα Kit που προσφέρουν πολλά η λίγα ανάλογα με το kit.

Το Aquamate είναι ενα έτοιμο kit που αποτελείται απο 2 κομμάτια. Το ψυγείο και το block. Μέσα στο block είναι ενσωματωμένη και η αντλία. Το kit έρχεται γεμισμένο με ενα ειδικό αντιψυκτικό υγρό.

Ας δούμε όμως το Aquamate αναλυτικά στην συνέχεια της παρουσίασης…

Περιγραφή Συστήματος και Διαδικασίας

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΚΙΜΗΣ

Το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκεκριμένη δοκιμή αποτελείται από τα ακόλουθα:

PSU: Chieftec GPS-350EB-101A

MOBΟ: DFI NF4 ULTRA

CPU: AMD A64 3700+

RΑΜ: 2x512Mb Kingston Value Rams@UCCC Chips

HDD: Maxtor 80Gb Sata150

VGA: Asus GeForce 7800 GTX

OS: Windows Xp Sp2

ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΔΡΟΨΥΞΗΣ

Το σύστημα της υδρόψυξης αποτελείται από τα εξής:

PUMPS: Ceramic Bearing 12V build in block

RADIATOR: Αλουμινένιο κυψελωτό με διαστάσεις κυψελλών 120Χ160Χ35 mm

FANS: Ένας Ceramic Bearing 12V με διαστάσεις 120X120X25mm

HOSE: φ8 inside diameter

Οι σημερινές απαιτήσεις των επεξεργαστών για ψύξη οδηγούν ολοένα και περισσότερες εταιρίες στην κατασκευή kit υδροψύξεων. Ένα από αυτά τα kit είναι και το Aquamate for CPU. Ανήκει στην entry-level κατηγορία και προορίζεται για χρήστες που θέλουν κάτι απλό και έτοιμο. Ας πάμε όμως να δούμε αναλυτικά το kit της δοκιμής μας.

Ακολουθεί μια εικόνα του σχετικά μικρού κουτιού του kit. Πάνω του παρέχονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν το κιτ όπως η συμβατότητα που έχει με τους επεξεργαστές και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Γενικά το κουτί είναι απλό και οχι φανταχτερό όπως συνηθίζεται σήμερα.

001.jpg

Ανοίγoντας το κουτί το ενδιαφέρον σου κεντρίζεται από τα ουσιαστικά κομμάτια του kit που είναι η αντλία-block και το ψυγείο με τον ανεμιστήρα. Η εταιρία έχει φροντίσει για την προστασία των εξαρτημάτων χρησιμοποιώντας σακουλάκια με αέρα.

006.jpg

007.jpg

Βγάζοντας το kit από το κουτί, το τοποθετούμε κατάλληλα για χάρη του φακού. Όπως καταλάβατε πρόκειται για ένα προγεμισμένο κιτ υδρόψυξης. Μέσα στους μπλε σωλήνες του ρέει ενα ειδικό αντιψυκτικό μπλε υγρό. Από εσάς το μόνο που απαιτείται είναι η τοποθέτηση.

012.jpg

Το μεγαλύτερο από τα δυο βασικά κομμάτια του kit, το ψυγείο είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο. Είναι κυψελωτό με διαστάσεις 120Χ120Χ35 mm. Διαθέτει τάπα πλήρωσης-εξαέρωσης καθώς και shroud για 2 ανεμιστήρες συνολικά. Έναν σε push και έναν σε pull διάταξη. Παρόλο που είδα ένα μικρό κενό αέρος μέσα στους σωλήνες του κιτ αποφάσισα να μην ανοίξω την τάπα εξαέρωσης ώστε να προσθέσω νερό αφού θέλαμε να είναι όσο το δυνατόν αμερόληπτες οι μετρήσεις. Για τον ίδιο λόγο χρισημοποιήθηκε ένας μόνο ανεμιστήρας αυτός του κιτ σε push διάταξη όπως ακριβώς είχε προ-τοποθετηθεί από την εταιρία.

016.jpg

Ίσως το πιο ενδιαφερόν κομμάτι του kit είναι αντλία με τo block τa οποία είναι ένα μόνο block. Ουσιστικά η αντλία είναι ακριβώς πάνω από το block. Είναι 12v ceramic bearing. Μπορεί να ρυθμιστεί κατ' επιλογήν του χρήστη στις στροφές που επιθυμεί. Στα 12 volt δουλεύει στις 2100 σ.α.λ, αποδίδει 43.5 l/h και «χτυπάει» στα 18db όπως μας πληροφορεί η εταιρία. Στη δοκιμή μας δούλευε στις 2500 rpm εφόσον δεν ενοχλούσε και μου δινόταν η ευκαιρία να το κάνω πολύ απλά μέσω του προγράμματος την μητρικής. Το μόνο που μπορώ να πω για το block είναι οτι είναι αλουμινένιο και αυτό. Έχει έναν κυλινδρικό πάτο που με τα κατάλληλα κλίπ που περιέχονται στο κιτ μπορεί να ψύξει σχεδόν όλους τους επεξεργαστές αρκεί να έχει τρυπές γύρω από το socket η μητρική σας. Ακολουθούν φωτογραφίες της αντλίας και του μπλοκ. Οι τέσσερις μικρές τρύπες που βλέπετε γυρώ από τη βάση του είναι για την στήριξη του εκάστοτε κλιπ.

019.jpg

022.jpg

024.jpg

Τέλος μέσα στα παρελκόμενα του kit είναι ένας ρυθμιστής στροφών για τον ανεμιστήρα ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του κουτιού σε μια ελεύθερη PCI θέση. Επίσης υπάρχουν οι κατάλληλες βίδες για τα κλιπάκια και την στήριξη του μπλοκ γενικότερα και φυσικά τα κλιπάκια. Ακόμα περιέχονται και οδηγίες για την τοποθέτηση του μπλόκ αλλά και άλλες που αφορούν την καλή λειτουργία του.

032.jpg

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για την αξιολόγηση του Aquamate χρησιμοποιούμε ένα Coolermaster Aerogate II το οποίο είναι εξοπλισμένο με thermistors και μπορεί να μετράει τη θερμοκρασία με ακρίβεια.

Το thermistor είναι τοποθετημένο επάνω στο heatspreader του επεξεργαστή (το χάλκινο καπάκι του δηλαδή), ακριβώς στην πλαϊνή του μεριά. Το συγκεκριμένο σημείο επιλέχθηκε, γιατί το heatspreader είναι αυτό που έχει την άμεση επαφή με τον πυρήνα του επεξεργαστή και είναι αυτό που προσπαθεί να απάγει τη θερμότητα του heatspreader. Χρησιμοποιήθηκε ceramique ανάμεσα στο thermistor και στο HS του επεξεργαστή. Για την στήριξη του πάνω στο HS φρόντισε η μονωτική τσίχλα.

033.jpg

Επίσης καταγράφουμε και την θερμοκρασία που δείχνει ο sensor της μητρικής κατασκευής ITE.

Στο σύστημα της δοκιμής, εγκαταστήσαμε τα Windows XP Professional με το Service Pack 2. Για το στρεσάρισμα του επεξεργαστή χρησιμοποιήσαμε το S&M V1.7.6 (beta). To s&m επιλέχθηκε, γιατί ξεχωρίζει για τη δυνατότητα που έχει να ανεβάζει σε πολύ ψηλά επίπεδα τη θερμοκρασία του επεξεργαστή.

Για την καλύτερη εικόνα της απόδοσης του Aquamate ο επεξεργαστής λειτούργησε σε τρεις ρυθμίσεις.

1. Default (200Mhz x 11 , 1.35 Vcore)

2. Overclocked Ι (250Mhz x 11 , 1.55 Vcore)

3. Οverclocked II (250Mhz x 11 , 1.7 Vcore)

Στη δοκιμή μας ο μοναδικός ανεμιστήρας του κιτ λειτούργησε σε δυο καταστάσεις: Low & High

Μετρηθήκαν συνολικά δώδεκα (12) τιμές θερμοκρασίας πάνω στο heatspreader του επεξεργαστή για κάθε κατάσταση:

Α) Τρεις (3) σε idle, μετρημένες ανά 10λεπτά διαστήματα, με το πρώτο να είναι περίπου 10 λεπτά μετά το boot.

Β) Τρεις (3) σε full load. Oι θερμοκρασίες σε load είναι μετρημένες έχοντας επιλέξει το Long test του S&M, το οποίο διαρκεί μια ώρα. Οι θερμοκρασίες είναι μετρημένες σε 20λεπτά διαστήματα, με την τελευταία δηλαδή ακριβώς μια ώρα (1ώρα) μετά την 1η μέτρηση .

Οι ίδιες έξι (6) μετρήσεις επαναλήφθηκαν και για την overclocked Ι και ΙΙ κατάσταση.

Ας περάσουμε στις μετρήσεις του κιτ καθώς και στην τοποθέτηση του…

Aquamate Temps

Τοποθέτηση

Για την τοποθέτηση του κιτ παρέχονται ειδικά κλιπ ανάλογα με τον CPU που έχει ο χρήστης. Συνολικά το κιτ προσφέρει 5 τέτοια κλιπ για την τοποθέτηση του μπλοκ σε socket 754/939/940, σε socket Α(462), σε socket 775, σε socket 604 (Xeon) και τέλος σε socket 478. Όλα αυτά σε ένα κιτ αρκεί η μητρική σας να έχει τρύπες γύρω από το socket. Τα κλιπ αυτά βιδώνουν σε μια μεταλλική βάση που κολλάει με την βοήθεια ταινίας διπλής όψεως στην μητρική.

049.jpg

Εδώ βλέπετε το block με το clip για Α64 τοποθετημένο πάνω στο block.

048.jpg

Στη συνέχεια τοποθετούμε την ειδική βάση στην μητρική.

046.jpg

Και τέλος τοποθετούμε το block με την χρήση δυο βιδών με ελασμάτα. Φυσικά ανάμεσα στο block και τον CPU τοποθετήθηκε Artic Ceramique. Γενικά η τοποθέτηση του είναι εύκολη και δεν προβληματίζει. Στην επόμενη φωτογραφία μπορείτε να το δείτε τοποθετημένο στην μητρική.

040.jpg

Μετρήσεις

Η καταγραφή των μετρήσεων έγινε όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη σελίδα. Εδώ να αναφέρω ότι με 1.7 volt στην κατάσταση overclocked II δεν έγιναν μετρήσεις λόγω αδυναμίας του κιτ να ψύξει επαρκώς τον επεξεργαστή σε κατάσταση LOAD. Αρα θα δείτε μόνο IDLE μετρήσεις από την κατάσταση overclocked II είτε σε LOW είτε σε HIGH fan speed. Ακόμα να πω οτι πριν αρχίσει το S&M να μου βγάζει περίεργα μηνύματα και συνάμα να χάνει το ποσοστό χρήσης του επεξεργαστή είδα θερμοκρασίες της τάξεως των 62 βαθμών στο ΙΤΕ on board sensor. Όλα αυτά πριν τα 20 πρώτα λεπτά.

Έτσι έχουμε αρχικά τις μετρήσεις για LOW fan speed σε idle κατάσταση:

x1.jpg

Και ύστερα σε HIGH fan speed πάλι για idle κατάσταση:

x2.jpg

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το Aquamate. Πάμε λοιπόν για τα Load διαγραμμάτα με πρώτο αυτό που αφορά την LOW κατάσταση ανεμιστήρα:

x3.jpg

Και τέλος σε HIGH fan speed:

x4.jpg

Εύκολα παρατηρούμε ότι με τον ανεμιστήρα στις 2000 σ.α.λ (HIGH) αντί 800 σ.α.λ (LOW) έχουμε μια διαφορά της τάξεως των 2 βαθμών. Φυσικά το kit είχε και καλύτερη συμπεριφορά στο να κατεβάζει την θερμοκρασία μετά το load δηλαδή καλύτερο drop rate. Γενικά οι θερμοκρασίες δεν εντυπωσιάζουν τουλάχιστον θετικά. Ακόμα και στις 2000 στροφές με τον ανεμιστήρα να ακούγεται , το kit δεν καταφέρνει να σε κερδίσει.

Στην επόμενη σελίδα μπορείτε να διαβάσετε το τελικό μας συμπέρασμα για το Aquamate…

Συμπεράσματα

Aquamate CPU Liquid Cooling: Συμπεράσματα

Το Aquamate όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του review ανήκει στην κατηγορία entry level water cooling ως εκ τούτου κανείς δεν θα περίμενε να είχε εξαιρετική απόδοση. Από τα αποτελέσματα βλέπουμε ότι μπορεί να αντέξει ένα «ελαφρύ» overclocking αλλά δεν είναι για κάτι παραπάνω. Ωστόσο, ένας αρχάριος χρήστης θα βρει σε αυτό την ευκολία που δεν έχουν τα πιο advanced kit. Σίγουρα δεν αξίζει κανείς να δουλέψει το Aquamate στην high ρύθμιση του ανεμιστήρα καθότι εκεί χάνει το μοναδικό ίσως προνόμιο του kit που είναι ο χαμηλός θόρυβος. Πραγματικά, το kit ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη μπορεί να γίνει εξαιρετικά αθόρυβο, αλλά, σε συνδυασμό με την τιμή και την απόδοση του θα προτιμούσε κανείς μια ήσυχη και καλή αερόψυξη που θα του προσέφερε τα ίδια πράγματα χωρίς να του κόστιζε τόσο πολύ.

Εν κατακλείδι, το Aquamate δεν απευθύνεται στον μέσο Overclocker παρά μόνο σε αυτούς που ζητάνε ήσυχο σύστημα χωρίς να τους νοιάζει αν θα ξοδέψουν λίγα € παραπάνω σε σχέση με μια σχετικά ήσυχη αερόψυξη. Επιπλέον, η όχι και τόσο ικανοποιητική ποιότητα κατασκευής του kit ίσως αποτρέψει κάποιους από την αγορά του.

Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε την Checkmate (ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 20 ΤΗΛ: 210-7489060 FAX:210-7780154) για την παραχώρηση του Aquamate για τις ανάγκες του review αυτού.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.