Jump to content



WD CAVIAR RE 250GB


Linos801442169065

Recommended Posts

logoqu3.gif

Τα τελευταία χρόνια οι χωρητικότητες των διαθέσιμων σκληρών δίσκων που μπορεί κανείς να βρει στην αγορά έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που πλέον ένας οικιακός χρήστης μπορεί με έναν “λογικό” προϋπολογισμό να έχει στη διάθεσή του συνολική χωρητικότητα δίσκων που να αγγίζει (ή ακόμα και να ξεπερνά) το 1TB (Terabyte) με χρήση 4 ή ακόμα και 2 δίσκων.

Το γεγονός αυτό στην πραγματικότητα είναι ένα νόμισμα με 2 όψεις, τη θετική και την αρνητική του. Από τη μία λοιπόν, δίσκοι της τάξης των 250GB και άνω δίνουν στο χρήστη το προνόμιο της συγκέντρωσης μεγάλου όγκου δεδομένων του σε έναν και μόνο δίσκο κάνοντας πλέον τους παλαιότερους 80άρηδες και 120άρηδες ή ακόμα και 160άρηδες να φαντάζουν πολύ μικροί, και ταυτόχρονα βοηθούν στην αποσυμφόρηση μηχανημάτων με πολλούς μικρούς δίσκους που επιβαρύνουν το σύστημα και αυξάνουν την κατανάλωση τους σε ρεύμα.

Την αρνητική όψη του νομίσματος πολλοί θα την καταλάβουν αλλά μόνο εκείνοι που την έχουν ζήσει στην πράξη μπορούν να την κατανοήσουν πλήρως, και δεν είναι άλλη από την περίπτωση που ένας δίσκος για οποιοδήποτε λόγο σταματάει να λειτουργεί και μαζί του χάνονται και όσα δεδομένα είναι αποθηκευμένα σε αυτόν.

Το να χάσει κάποιος 200+ GB δεδομένων από τη μια στιγμή στην άλλη δεν είναι ότι πιο ευχάριστο. Όταν μάλιστα πρόκειται για κρίσιμα δεδομένα η κατάσταση είναι τραγική και η όλη εμπειρία είναι σίγουρα οδυνηρή.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο οι κατασκευαστές δίσκων τα τελευταία χρόνια εκτός από τις ταχύτητες δίνουν πολύ μεγάλη προσοχή σε δύο χαρακτηριστικά: τη χρονική διάρκεια των εγγυήσεων και τον εκτιμώμενο χρόνο πριν την πιθανή παρουσία προβλήματος (MTBF).

Η Western Digital, που χρόνια τώρα κατασκευάζει δίσκους για όλα τα γούστα και με δεδομένη την επιτυχημένη σειρά της Caviar SE, δημιούργησε τη σειρα RE (Raid Edition) σύμφωνα με τις νέες αυτές ανάγκες. Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι πλέον είναι οικονομικά εφικτές για τον απλό χρήστη και διατάξεις τύπου Raid5 – απλησίαστες πριν μερικά χρόνια- γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι κατασκευαστές και χρήστες στοχεύουν ξεκάθαρα στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια των δεδομένων τους.

Ας δούμε λοιπόν από κοντά τους νέους WD CAVIAR RE.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο Caviar RE είναι ένας μετρίου ύψους σκληρός δίσκος με τις «κλασσικές» διαστάσεις που έχει σήμερα η πλειοψηφία των σκληρών δίσκων που προορίζονται για desktop συστήματα και συνεπώς ταιριάζει σε workstation και server περιβάλλοντα, για τα οποία σύμφωνα με την εταιρία προορίζεται.

photo1op5.jpg

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, οι δύο δίσκοι που εφτασαν στα χέρια μας, αν και της ίδιας σειράς, εξωτερικά ο ένας ήταν γυαλιστερός και ο άλλος ματ με αποτέλεσμα να θεωρήσουμε προς στιγμή ότι κάποιος από τους δύο ήταν διαφορετικός απ’ ότι περιμέναμε.

photo2jh8.jpg

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του που μας ενθουσίασε αρκετά είναι η δυνατότητα τροφοδοσίας του με ρεύμα είτε με το παλιό 4-pin Molex είτε με το νέο καλώδιο τροφοδοσίας serial ata σκληρών δίσκων, μια τακτική που η WD προσφέρει στους περισσότερους νέους δίσκους της. Μπορεί για κάποιους να μην ακούγεται σπουδαίο αρχικά, αλλά αν αναλογιστεί κανείς την ευελιξία που δίνει όσον αφορά το θέμα του τροφοδοτικού και των καλωδίων του, θα καταλάβει γιατί το εκτιμούμε ιδιαιτέρως.

Περνώντας στα σημαντικότερα τώρα, μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

  • 1 Milion Hours MTBF: Αν και μικρότερο από αυτό της σειράς των Raptors, που ανέρχεται σε 1.2 εκατ. ώρες MTBF, σίγουρα πρόκειται για σαφώς μεγαλύτερο χρόνο από αυτό της προηγούμενης σειράς των WD SE που ανερχόταν σε 750.000 ώρες. Συνειδητοποιώντας ότι 1 εκατ. ώρες αντιστοιχούν σε 114 περίπου χρόνια, αντιλαμβανόμαστε ότι η WD έχει κάνει πρόοδο στην έρευνά της και δείχνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη νέα αυτή σειρά των σκληρών δίσκων της.

  • 5 χρόνια εγγύηση: Είναι γνωστό ότι και άλλοι κατασκευαστές όπως η Seagate έχουν εκτοξεύσει τις εγγυήσεις αρκετά ψηλά φτάνοντας και στα 5 χρόνια. Έτσι και η Western Digital για τη σειρά της RE θέλοντας να είναι ανταγωνιστική, αφού μάλιστα πρόκειται για μια σειρά που προωθείται ως ιδανική για server συστήματα - άρα και αυξημένης αξιοπιστίας - , παρέχει 5 ολόκληρα χρόνια εγγύηση.

  • Χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης ρεύματος και ως συνέπεια αυτού διατήρηση χαμηλότερης θερμοκρασίας σε idle αλλά και κατάσταση λειτουργίας όπως επίσης και σχετικά αθόρυβη λειτουργία με τον ήχο να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τους προηγούμενους Caviar SE της Western Digital μα και τον γενικότερο ανταγωνισμό.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΟΚΙΜΩΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΟΚΙΜΩΝ

Για την πραγματοποίηση των δοκιμών και των μετρήσεων μας χρησιμοποιήθηκε το σύστημα που περιγράφεται παρακάτω:

  • MOBO : ASUS COMMANDO
  • CPU : E6600 AIR COOLED
  • MEMORY : 2X1GB TEAMGROUP XTREEM 800MHZ
  • VGA : 6600GT
  • PSU : BLUESTORM II 500W

και το λειτουργικό που χρησιμοποιήσαμε ήταν το Windows XP Professional Edition with SP2, το οποίο εγκαταστάθηκε κάθε φορά στους υποψήφιους προς δοκιμή δίσκους στις διατάξεις που ακολουθούν:

  • HDD (Setup1) : 2x250GB SEAGATE BARRACUDA 7200.10 RAID0
  • HDD (Setup2) : 2x250GB WD CAVIAR RE 16 RAID0
  • HDD (Setup3) : 2x250GB SEAGATE BARRACUDA 7200.10 RAID1
  • HDD (Setup4) : 2x250GB WD CAVIAR RE 16 RAID1
  • HDD (Setup5) : 1x250GB SEAGATE BARRACUDA 7200.10 SINGLE
  • HDD (Setup6) : 1x250GB WD CAVIAR RE 16
  • HDD (Setup7) : 4x250GB (2x SEAGATE BARRACUDA 7200.10 & 2xWD CAVIAR RE 16) RAID5

wdsetkb3.jpg

sgsetjw0.jpg

Όπως καταλάβατε, χρησιμοποιήσαμε ένα ζευγάρι SEAGATE BARRACUDA 7200.10 για να συγκρίνουμε τους WD CAVIAR RE.

sg1ey5.jpg

Όσον αφορά τα benchmarks που χρησιμοποιήθηκαν για να προκύψουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων μας και κατ’ επέκταση τα συμπεράσματα μας ήταν τα εξής:

  • ATTO’s DISK TOOL
  • SIMPLISOFTWARE’s HDTACH 3.0
  • ROADKIL’s DISK SPEED 1.1
  • CINEBENCH 9.5

Η επιλογή των παραπάνω setup έγινε με σκοπό να δούμε τις επιδόσεις των δίσκων τόσο σε Raid διατάξεις όσο και σε «απλή» χρήση παρά την “Raid Edition” ένδειξη που φέρουν στο ίδιο τους το όνομα.

Επιπλέον, προκειμένου να έχουμε μια όσο το δυνατό πιο σφαιρική εικόνα σχετικά με τις επιδόσεις τους, δεν αρκεστήκαμε στη χρήση ενός μόνο benchmark και προτιμήσαμε να πάρουμε μετρήσεις από διαφορετικά μετροπρογράμματα.

Για «εκπαιδευτικούς» λόγους και έχοντας πλέον τη δυνατότητα τόσο από άποψη controller όσο και από θέμα δίσκων, θελήσαμε να δείξουμε τι συμβαίνει σε Raid5 διάταξη όπου η ασφάλεια είναι σε υψηλά επίπεδα και το αντίκτυπο αυτής στην ταχύτητα.Για τις δοκιμές, κάθε δίσκος ή Raid διάταξη φορμαρίστηκε σε NTFS και χρησιμοποιήθηκε το μέγιστο της δυνατής χωρητικότητας που προέκυψε.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών μας ακολουθούν στην επόμενη σελίδα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΟΚΙΜΩΝ-SINGLE HDD

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΟΚΙΜΩΝ – SINGLE HDD

atto1sgxq7.jpg

atto3sgbg1.jpg

cinebenchkh2.jpg

diskspeedzx4.jpg

hdtach2ks3.jpg

atto1sgps2.jpg

atto3sgyc7.jpg

cinebenchfa9.jpg

diskspeedtz4.jpg

hdtach1zo3.jpg

hdtach2tv2.jpg

Παρόλο που ο WD RE δηλώνει ότι προορίζεται για Raid διάταξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεμονωμένα χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα, υποστηρίζει NCQ και όπως φαίνεται από τις παραπάνω μετρήσεις τα πάει και αρκετά καλά. ειδικά όσον αφορά την ανάγνωση σε σύγκριση με τους Seagate Barracuda 7200.10

Εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι στο Roadkil’s Disk Speed ο Seagate φαίνεται να τα καταφέρνει καλύτερα σε όλες τις μετρήσεις (Linear Read, Random Read, Access Time και συνεπώς συνολικό σκορ) ενώ στο ATTO’s Disk Tool και το Simplisoftware’s HDtach επικράτηση του WD RE είναι αδιαμφισβήτητη.

Επαναλάβαμε το τεστ για να αποκλείσουμε την περίπτωση πιθανής εξαγωγής λάθος αποτελέσματος χωρίς όμως να αλλάξει κάτι. Ακόμα έχουμε μείνει με την απορία και αναζητούμε την εξήγηση.

Ας δούμε στη συνέχεια τα αποτελέσματα σε Raid0 διάταξη όπου αναμένονται σαφώς μεγαλύτερες επιδόσεις και στα δύο σετ δίσκων αλλά και την μεταξύ τους σύγκριση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΟΚΙΜΩΝ - RAID0

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΟΚΙΜΩΝ – RAID0

atto1retu3.jpg

atto3reis7.jpg

cinebenchqw2.jpg

hdtach1uv2.jpg

hdtach2cn8.jpg

atto1sgrc6.jpg

atto3sggw5.jpg

hdtach1ja2.jpg

hdtach2mv6.jpg

diskspeedjd1.jpg

Η επιλογή του Raid0 είναι σχεδόν μονόδρομος για power users που απαιτούν τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα από τους δίσκους τους. Σίγουρα η ύπαρξη των Raptors έχει ανεβάσει τον πήχη πάρα πολύ ψηλά, αλλά τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι και η σειρά RE της Western Digital τα καταφέρνει πολύ καλά, με τις επιδόσεις ακόμα και να διπλασιάζονται σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σε συνδυασμό με την «φυσιολογική» τιμή τους δείχνουν να είναι εξαίρετη επιλογή.

Ας δούμε όμως στη συνέχεια τα αποτελέσματα που προέκυψαν με τους δίσκους σε Raid1 διάταξη, όπου εξασφαλίζεται σαφέστατα υψηλό επίπεδο ασφάλειας των δεδομένων εξαιτίας του mirroring των δύο δίσκων σε βάρος όμως της ταχύτητας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΟΚΙΜΩΝ -RAID1

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΟΚΙΜΩΝ – RAID1

atto1re1mv7.jpg

atto3re1nc7.jpg

cinebenchrs7.jpg

hdtach1so5.jpg

hdtach2zv7.jpg

atto3sgoh6.jpg

cinebenchaa0.jpg

diskspeediw3.jpg

hdtach1co0.jpg

hdtach2oe0.jpg

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΟΚΙΜΩΝ - RAID5

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΟΚΙΜΩΝ – RAID5

Η περίπτωση του Raid5 αξίζει να αναφερθεί, και οι σοβαροί χρήστες που διαθέτουν συστοιχίες δίσκων με τέτοια διάταξη καθώς και όσοι αναρωτιούνται αν αξίζει να μπουν σε έξοδα για κάτι τέτοιο, οφείλουν να σταθούν στα αποτελέσματα των δοκιμών.

atto1sgut6.jpg

atto3sgua9.jpg

cinebenchnh1.jpg

controller1xy8.jpg

controller2xf6.jpg

controller3rc6.jpg

diskspeedzc0.jpg

hdtach1eq1.jpg

hdtach2gz0.jpg

Η ταχύτητα ανάγνωσης είναι πραγματικά υψηλή, αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φτάσει σε επίπεδο Raid0. Αντίθετα, η ταχύτητα εγγραφής πέφτει σε τραγικά επίπεδα συγκρινόμενο είτε με τα αποτελέσματα κάποιου μεμονωμένου δίσκου είτε κάποιας Raid0 ή Raid1 διάταξης.

Παρολαυτά, εξαιτίας του αυξημένου επιπέδου ασφάλειας, πρόταση μας για όσους σκέφτονται να προχωρήσουν σε μια τέτοια υλοποίηση είναι να το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Τελικά τι πρέπει να περιμένει άραγε κανείς από τον Caviar Raid Edition της Western Digital?

Για να είμαστε ειλικρινείς, εμείς δεν ήμασταν ακριβώς σίγουροι πριν τις δοκιμές μας, αφού από τη μία πρόκειται για ένα προϊόν που η ίδια η εταιρία δεν προώθησε ιδιαίτερα και από την άλλη μπέρδεψε τους υποψήφιους αγοραστές του με τις συνεχείς αναφορές στο site της σχετικά με την καταλληλότητα τους για servers και workstations.

Ο συγκεκριμένος όμως δίσκος τελικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια αναβαθμισμένη έκδοση του αρκετά επιτυχημένου Caviar SE (Special Edition) της Western Digital με βελτιώσεις σε όλα τα σημεία, σε τέτοιο βαθμό που σε ορισμένες περιπτώσεις μας κάνει να πιστεύουμε ότι πιθανόν η κατασκευάστρια εταιρία χρησιμοποίησε χαρακτηριστικά της high-end σειράς της, αυτής των Raptor.

Για τους λάτρεις των δίσκων της Western Digital, δεν πρέπει να τίθεται θέμα επιλογής μεταξύ της παλιότερης Caviar SE σειράς και της πιο καινούριας Caviar RE σειράς, αφού ξεκάθαρα η δεύτερη υπερτερεί στα σπουδαιότερα σημεία που χαρακτηρίζουν ένα δίσκο και δεν είναι άλλα από τη συνολική του ταχύτητα (standalone ή σε διάταξη Raid 0 ή 1), την αξιοπιστία του, το επίπεδο θορύβου του κατά τη λειτουργία , τη διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας και φυσικά την εγγύηση του.

Σε ευρύτερο πεδίο όμως, και με τόσους δίσκους να κυκλοφορούν στην αγορά, οι RE της Western Digital έχουν να αντιμετωπίσουν έντονο ανταγωνισμό με τον πήχη να έχει ανέβει αρκετά ψηλά τόσο όσον αφορά τις ταχύτητες όσο και τη διάρκεια των εγγυήσεων τους.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια τίμια αγορά που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει και αν μη τι άλλο φέρει και το όνομα της Western Digital με μεγάλη ιστορία στο χώρο των σκληρών δίσκων.

Κλείνοντας, να ευχαριστήσουμε για μία ακόμη φορά το κατάστημα ΠΛΑΙΣΙΟ για την παραχώρηση των σκληρών δίσκων της δοκιμής.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.