Jump to content



OCZ REAPER HPC PC2 8500 2GB KIT


Linos801442169065

Recommended Posts

HPC0.gif

REVIEW : OCZ REAPER HPC PC2 8500 2GB KIT

REVIEWER : Linos80

OCZ REAPER HPC PC2 8500 2GB KIT PROVIDED BY: OCZ

Sugg. Price for OCZ REAPER HPC PC2 8500 2GB (5-5-5-15) : 200

Σε προηγούμενο review μας πριν λίγες μέρες σας παρουσιάσαμε ένα συγκριτικό μεταξύ τριών kit μνημών. Στο διάστημα που πέρασε όμως, οι τιμές των μνημών έπεσαν κατακόρυφα και οι φανατικοί φίλοι των υψηλών επιδόσεων έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν την απόδοση των υπερχρονισμένων υπολογιστών τους με μνήμες ικανές να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές ταχύτητες.

Αν και οι κατασκευάστριες εταιρίες είναι πλέον αρκετές, υπάρχουν κάποιες με μεγάλη παράδοση στο χώρο των μνημών, το όνομα των οποίων κανένας overclocker δε μπορεί να αγνοήσει. Η OCZ έχει εδραιώσει πλέον το όνομά της και δεν είναι λίγοι εκείνοι που την έχουν ταυτίσει με την ποιότητα και τις επιδόσεις.

Από τη μεγάλη γκάμα μνημών της OCZ, σήμερα θα σας παρουσιάσουμε ένα από τα σχετικά πιο πρόσφατα προϊόντα της που αξίζει σχολιασμού και αναφοράς τόσο για τις επιδόσεις του όσο και για τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά ψύξης που ενσωματώνει.

Πρόκειται για τις OCZ REAPER HPC PC2 8500 με κωδικό αριθμό OCZ2RPR10662GK, οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία των HPC ULTRA HIGH PERFORMANCE DDR2 MEMORY της OCZ.

HPC1.jpg

Στόχος μας είναι να σας παρουσιάσουμε τόσο το πραγματικά μοναδικό (για μνήμες τουλάχιστον) σύστημα ψύξης τους όσο και τις επιδόσεις τους αφού έχουμε ως μέτρο σύγκρισης το πρόσφατο review των Cellshock και Teamgroup.

Πάμε όμως να δούμε το πακέτο που παραλάβαμε από την OCZ.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Το kit της OCZ περιλαμβάνει 2 μνήμες του 1GB οι οποίες έρχονται συσκευασμένες σε διαφανές πλαστικό κουτί. Εκτιμήσαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε ψαλίδι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο για την αφαίρεση τους από αυτό αφού τα δύο πλαστικά φύλα της συσκευασίας κουμπώνουν και ξεκουμπώνουν εύκολα.

Αυτό έχει και μια ακόμη θετική σημασία αφού σε περίπτωση RMA μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά η αρχική συσκευασία. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι εξαιτίας του πρωτότυπου συστήματος ψύξης τους έχουν σχεδόν διπλάσιο ύψος σε σχέση με τις “κοινές” μνήμες καλό είναι να κρατήσει κάποιος τη συσκευασία τους για οποιαδήποτε περίπτωση μεταφοράς τους καθώς δεν ταιριάζουν σε καμία άλλη συνηθισμένη θήκη μνημών άλλου κατασκευαστή.

HPC2.JPG

HPC3.JPG

HPC4.JPG

Οι μνήμες είναι φτιαγμένες από πράσινο PCB, το οποίο όμως ελάχιστα φαίνεται αφού καλύπτεται εξολοκλήρου από την μαύρη ψύκτρα που μας θύμισε αρκετά αυτή των Cellshock τουλάχιστον όσο αφορά την υφή της. Στο κέντρο τους δεσπόζει το σκαλιστό λογότυπο της OCZ σε ασημί χρώμα. Επειδή οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι το λογότυπο στη συσκευασία που μας ήρθε ήταν προστατευμένο με πλαστική μεμβράνη.

HPC5.JPG

HPC6.JPG

Στην πίσω πλευρά τους η μία από τις δύο βίδες που συγκρατούν την ψύκτρα πάνω στη μνήμη είναι καλυμμένη με το αυτοκόλλητο που περιέχει τον κωδικό και τα χαρακτηριστικά της μνήμης, οπότε οποιαδήποτε προσπάθεια αφαίρεσης της ψύκτρας σημαίνει και κατάργηση της εγγύησης. Από κάτω κρύβονται τα chips της μνήμης που είναι τα γνωστά Micron D9GMH.

HPC7.JPG

Εξετάζοντας λεπτομερώς τις μνήμες, βλέπουμε ότι στο πάνω μέρος της ψύκτρας υπάρχει ένα λούκι μέσα από το οποίο περνάει το χάλκινο heatpipe, το οποίο καμπυλώνει προς τα πάνω και διέρχεται μέσα από μια ειδικά φτιαγμένη αλουμινένια κατασκευή (optimized fin array) που έχει την ικανότητα να διώχνει με γρήγορο ρυθμό την θερμότητα. Έτσι, η θερμότητα που δημιουργείται από τα chips και μεταδίδεται στις κουβέρτες – ψύκτρες, μεταφέρεται μέσω του heatpipe από εκεί, μακριά από τις μνήμες, στο ξεχωριστό fin array απ’ όπου και διαφεύγει.

HPC8.JPG

HPC9.JPG

Κι επειδή μια εικόνα λέει όσα χίλιες λέξεις, οι άνθρωποι της OCZ στο πίσω μέρος της συσκευασίας φροντίζουν να μας δείξουν με ένα σχεδιάγραμμα πως ακριβώς λειτουργεί αυτός ο έξυπνος συνδυασμός χαλκού και αλουμίνιου για να πετύχει τη μέγιστη δυνατή απαγωγή θερμότητας.

HPC10.JPG

Ας δούμε στην επόμενη σελίδα τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

HPC10B.JPG

Σύμφωνα με την OCZ, το συγκεκριμένο kit μνημών με κωδικό όνομα OCZ2RPR10662GK έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

1066MHz DDR2

CL 5-5-5-15

2GB (2x1GB) Dual Channel Optimized Kit

Unbuffered

8-Layer PCB

Reaper HPC Heatsink

2.3 Volts

240 Pin DIMM

EVP®

Lifetime Warranty

HPC11.JPG

Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μιλάμε για τις default προδιαγραφές και να συμπληρώσουμε ότι οι μνήμες διαθέτουν και EPP (Enhanced Performance Profiles) για όσους διαθέτουν τελευταίας γενιάς μητρικές με NVIDIA® SLI™ chipsets ώστε να αναγνωρίζουν αυτόματα τις μνήμες και να θέτουν από μόνες τους τις καλύτερες ρυθμίσεις για μέγιστη δυνατή απόδοσή τους.

Αν και αυτονόητο, να τονίσουμε ότι μπορεί το kit να είναι optimized για dual channel αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν παίζει άριστα και σε single channel mode.

Όσον αφορά δε το EVP (Extended Voltage Protection), σύμφωνα με την OCZ, πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει στις μνήμες να δεχτούν μέχρι και 2.35V ρεύμα χωρίς καμία επίπτωση στην lifetime εγγύησή τους. Εμείς είμαστε σίγουροι ότι οι computer enthusiasts στην προσπάθειά τους για αύξηση των επιδόσεων θα το ξεπεράσουν κατά πολύ.

Είναι γεγονός ότι η OCZ παρέχει αρκετά διαφορετικά kit μνημών που τρέχουν στα 1066 Mhz και θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να κάνουμε ένα συγκριτικό κάποια στιγμή στο μέλλον μεταξύ όλων αυτών για να δούμε πόσο διαφοροποιούνται στην πράξη.

Προχωράμε λοιπόν στη συνέχεια στο σύστημα των δοκιμών μας.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΟΚΙΜΩΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΟΚΙΜΩΝ

Για τις δοκιμές μας, η σύνθεση του υπολογιστή που χρησιμοποιήθηκε, περιγράφεται παρακάτω και είναι ίδια για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης με το MEMORY ROUNDUP που σας παρουσιάσαμε τον προηγούμενο μήνα:

  • MOBO : ASUS COMMANDO (INTEL 965 CHIPSET)
  • CPU : E6600 WATERCOOLED
  • VGA : 6600GT
  • PSU : BLUESTORM II 500W
  • HDD : 2x200GB SEAGATE SATA RAID0
  • OS : MS WINDOWS XP PRO SP2

HPC12.JPG

HPC13.JPG

Αν και στο προηγούμενο review για τις ανάγκες των δοκιμών μας επιστρατεύσαμε έναν ισχυρό αλλά πολύ θορυβώδη DELTA ανεμιστήρα για να ψύχει τις μνήμες μας ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι σε καμία περίπτωση πιθανή υψηλή θερμοκρασία τους δε θα σταθεί εμπόδιο στην ορθή λειτουργία τους, αυτή τη φορά κινηθήκαμε διαφορετικά. Παρόλο που οι μνήμες χρειάζονται 2.3V τάση για να δουλέψουν στις default ρυθμίσεις τους, η μεγάλη πρόκληση ήταν να δούμε αν το νέο σύστημα ψύξης των Reaper HPC κατάφερνε να τις διατηρεί σε τέτοια επίπεδα θερμοκρασίας ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα και απροβλημάτιστα.

Έτσι,

Για τις δοκιμές μας χρησιμοποιήσαμε τα εξής κλασικά μετροπρογράμματα και εργαλεία:

  • SUPER PI 1M
  • WPRIME
  • SISOFT SANDRA
  • CPUZ
  • MEMTEST
  • MEMSET

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τα αποτελέσματα των μετρήσεών μας:

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΟΚΙΜΩΝ – DEFAULT TIMINGS

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΟΚΙΜΩΝ – DEFAULT TIMINGS

Οι προσδοκίες μας από τις Reaper HPC2 8500 ήταν μεγάλες και θεωρήσαμε άσκοπο το να τις τρέξουμε στα 1066Mhz. Εξάλλου, στόχος μας ήταν να δούμε κυρίως τις επιλογές που μπορούν να μας προσφέρουν στο σύστημα μας με την τάση που ο ίδιος ο κατασκευαστής προτείνει (2.3V), ούτε παραπάνω ούτε παρακάτω.

Σε κάθε περίπτωση, στη μητρική του συστήματός μας το Command Rate είναι 2Τ.

Ενδιαφέρον θα είχε η δοκιμή τους και σε μητρική με 680i chipset για να φανεί η συμπεριφορά τους και με Command Rate 1T.

Σας παραθέτουμε τα πιο ενδεικτικά αποτελέσματα των δοκιμών μας:

Ε6600 @3500 (7Χ500)

OCZ2RPR10662GK @1000 (5-5-5-15)

1m.JPG

cpuz1.JPG

cpuz2.JPG

cpuz3.JPG

sandra1.JPG

sandra2.JPG

wprime.JPG

Ε6600 @3645 (9Χ405)

OCZ2RPR10662GK @1216 (5-5-5-15)

1m.JPG

cpuz1.JPG

cpuz2.JPG

cpuz3.JPG

sandra1.JPG

sandra2.JPG

wprime.JPG

Ε6600 @3780 (9Χ420)

OCZ2RPR10662GK @1260 (5-5-5-15)

1m.JPG

cpuz1.JPG

cpuz2.JPG

cpuz3.JPG

sandra1.JPG

sandra2.JPG

wprime.JPG

OVERCLOCKING ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΟΚΙΜΩΝ – ΠΙΟ ΣΦΙΧΤΑ TIMINGS

Οι χρονισμοί των μνημών by default είναι ήδη αρκετά ψηλά. Δυστυχώς όμως τα timings τους είναι ιδιαίτερα χαλαρά σε αυτές τις συχνότητες. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγω οι δοκιμές μας για αύξηση των επιδόσεων κινήθηκαν σε δύο διαφορετικά επίπεδα:

  1. Ικανότητα των μνημών να παίξουν σε ταχύτητα μεγαλύτερη από 1066MHz που είναι και η default τους.
  2. Ικανότητα των μνημών να λειτουργήσουν σωστά σε χαμηλότερα – πιο σφιχτά timings από τα 5-5-5-15 που είναι και τα default τους.

Το πρώτο σκέλος της υψηλότερης συχνότητας λειτουργίας το καλύψαμε ήδη αφού όπως φάνηκε προηγουμένως, οι μνήμες έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν σχεδόν μέχρι και τα 1300MHz!!! (από 1066).

Ας δούμε λοιπόν τις επιδόσεις των μνημών με σφιχτά timings (4-4-4-8) που καταφέραμε με το default ρευμα(2.3V).

E6600 @3500 (7X500)

OCZ2RPR10662GK @1000 (4-4-4-8)

1m.JPG

cpuz1.JPG

memset.JPG

sandra1.JPG

sandra2.JPG

wprime.JPG

E6600 @3605 (7X515)

OCZ2RPR10662GK @1030 (4-4-4-8)

1m.JPG

cpuz1.JPG

cpuz2.JPG

memset.JPG

sandra1.JPG

sandra2.JPG

wprime.JPG

Θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια ψαξίματος των μνημών για να βρεθεί ο ιδανικός συνδυασμός ταχύτητας και timings ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες που ανέπτυξαν οι μνήμες μας με 2.3V τάση, αυτές κυμάνθηκαν από 36C σε idle κατάσταση μέχρι και 44C σε load. Πάρα πολύ καλές αν αναλογιστεί κάποιος ότι μιλάμε για την default ψυκτρα τους!!!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η OCZ για μία ακόμη φορά έκανε το «θαύμα» της. Δημιούργησε ένα kit μνημών που από την πρώτη κιόλας ματιά ξεχωρίζουν με το “άγριο” προφίλ τους, αποτέλεσμα του πρωτότυπου και συνάμα αποδοτικού συστήματος ψύξης τους.

Η χαρακτηριστική εξωτερική τους εμφάνιση σε συνδυασμό με τις δυνατές τους επιδόσεις τους δίνει πλεονέκτημα στις προτιμήσεις κυρίως όσων αναζητούν τα μέγιστα από τον υπολογιστή τους και σκοπεύουν είτε σε υψηλά FSB είτε σε πιο σφιχτά από τα default timings

Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, που το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και οι θερμοκρασία έχει ήδη αρχίσει να ανεβαίνει επικίνδυνα έρχονται δύσκολες μέρες για όσους θέλουν τον υπολογιστή τους υπερχρονισμένο και σταθερό και ταυτόχρονα όσο το δυνατόν πιο αθόρυβο. Η OCZ εφαρμόζοντας πρώτη την τεχνολογία των heatpipes και στις μνήμες καταφέρνει να μας εφοδιάσει με ένα kit μνημών που παρά την υψηλή τάση που χρειάζεται για να δουλέψει – και συνεπώς αναπτύσσει και μεγαλύτερες θερμοκρασίες κατά τη λειτουργία του – τελικά δουλεύει απροβλημάτιστα χωρίς έξτρα ψύξη διατηρώντας μια αποδεκτή θερμοκρασία. Αν μάλιστα χρησιμοποιηθεί από τον χρήστη κι ένας ανεμιστήρας χαμηλών στροφών-θορύβου για να διώχνει με μεγαλύτερο ρυθμό τη θερμότητα που εκλύεται από τα αλουμινένια fins μακριά από τις μνήμες, τότε αυτές παρά τα 2.3 Volts τους είναι ζεστές αλλά όχι καυτές ακόμη κι αν μιλάμε για ένα ζεστό καλοκαιρινό μεσημέρι.

Πρόκειται για μια ΗΟΤ επιλογή με την αξιοπιστία που προσφέρει το όνομα της OCZ ειδικά τώρα πλέον που οι τιμή τους είναι σε τέτοιο επίπεδο που καθένας μπορεί να τις ενσωματώσει στον υπολογιστή του χωρίς να ξοδέψει μια περιουσία.

Την επόμενη εβδομάδα θα σας παρουσιάσουμε ένα ακόμα kit της OCZ αλλά μιας διαφορετικής καινούριας σειράς, της, την XLC. Ένα kit στο οποίο για μια ακόμη φορά η OCZ θέτει τον πήχη πολύ ψηλά δημιουργώντας για πρώτη φορά μνήμες με εργοστασιακή υδρόψυξη ενσωματωμένη.

Αναμείνατε στους υπολογιστές σας για περισσότερες λεπτομέρειες!!!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.