Jump to content



Lian Li PC-C30I HTPC Case Review


Linos801442169065

Recommended Posts

REVIEW : Lian Li PC-C30I HTPC Case

REVIEWER : spresv

Lian Li PC-C30I HTPC Case PROVIDED BY: ΠΛΑΙΣΙΟ Computers

Sugg. Price for Lian Li PC-C30I HTPC Case : 160€

lianli.gif

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πολύ καιρό ο υποφαινόμενος περίμενε να πέσει στα χεριά του ένα κουτί της εν λόγω εταιρίας. Να λοιπόν που αυτή η στιγμή έφτασε. Σήμερα σας παρουσιάζουμε το Lian Li PC-C30I.

Το κουτί αυτό μπορεί να εκτελέσει χρέη HTPC ή Desktop Case, ανάλογα με τις ανάγκες του χρηστή. Το Ι στην κωδική του ονομασία συμβολίζει το πακέτο I-Mon της Soundgraph, το οποίο περιλαμβάνει μια οθόνη VFD που καταλαμβάνει ένα φατνίο 5.25, και δίνει διαφορές πληροφορίες, καθώς και ένα τηλεχειριστήριο, για το οποίο θα μιλήσουμε αναλυτικά αργότερα.

Λίγα λόγια για την εταιρία: (όπως η ίδια παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της)

Lian Li Industrial Co., LTD was founded in 1983. We are the one of the largest and most reputable manufacturer of aluminum PC case in Taiwan . With over twenty years of experience in the computer products field, our dedicated team of engineers, production specialists and adminstrative staff provide the finest quality accessories available on the market.

In 1993, Lian-Li Introduced the new lines of computer hardware, including bracket( for case & interfaces), Mobile rack(for H.D.D.), mounting kit(for FDD & HDD), aluminum PC cases, IPC, external cases, server cases and more. We also provide OEM & ODM services, you are assured of designs that will meet your exact specifications, innovative ideas in manufacturing that will give your products an essential market edge.

Ας δούμε όμως στη συνέχεια λεπτομερώς το κουτί τόσο στο εξωτερικό του όσο και στο εσωτερικό του.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΣΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το κουτί συσκευασίας που έφτασε στα χεριά μου ήταν ένα κλασικό χαρτονένιο κουτί. Μην σας ξεγελά η φωτογραφία, το κουτί που έχουμε στην διάθεση μας είναι μαύρου χρώματος.

IMG_1782.JPG

Ανοίγοντας το βλέπουμε το αλουμινένιο κουτί καλά συσκευασμένο, με αφρολέξ στα πλαϊνά και σε αντιστατική σακούλα.

Βγάζοντας το μας αποκαλύπτεται όλο του το μεγαλείο. Το κουτί είναι εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένο από ανοδιωμένο αλουμίνιο σε μαύρο χρώμα. Έτσι δικαιολογείται το ιδιαιτέρα χαμηλό του βάρος.

IMG_1789.JPG

Η επιβλητική του πρόσοψη θυμίζει έντονα A/V μηχάνημα, και με την αξία του μπορεί να διεκδικήσει μια θέση στο rack του χώρου σας.

IMG_1861.JPG

Όπως φαίνεται, το ένα φατνίο 5.25” καταλαμβάνεται από την οθόνη του I-Mon, αφήνοντας ελεύθερο ένα μονό το δεύτερο φατνίο περιορίζοντας σας σε μια μονό οπτική συσκευή.

IMG_1863.JPG

Στο κάτω αριστερό μέρος μπορούμε να δούμε τα power/reset κουμπιά, επίσης αλουμινένια, και τα 2 ενδεικτικά leds.

IMG_1867.JPG

Στην κάτω δεξιά μεριά της πρόσοψης, πατώντας το πορτάκι στο κάτω μέρος, αυτό απελευθερώνεται από το μαγνήτη που το κρατούσε στη θέση του, και μας εμφανίζει ένα front panel με συνδέσεις USB, FireWire και Audio. Εάν πάλι αυτό δεν σας φαίνεται χρήσιμο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μια άλλη συσκευή της επιλογής σας, όπως π.χ., ένα Card Reader.

IMG_1873.JPG

Το όλο «σαλονάτο» look, έρχονται να συμπληρώσουν τα ασημένια στρογγυλά ποδαράκια του κουτιού.

IMG_1877.JPG

Σε κάθε μια από τις δυο πλαϊνές πλευρές του υπάρχει σήτα, που εκτελεί χρέη αερισμού.

IMG_1874.JPG

Τελειώνοντας με την εξωτερική εμφάνιση, το πίσω μέρος του κουτιού μας δίνει να καταλάβουμε ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κανέναν συμβιβασμό ως προς το hardware μας (βάζοντας μικρότερα από το στανταρ μέγεθος), όπως σε αλλά κουτιά, αλλά και πως οι δυο ανεμιστήρες 8 εκατοστών θα κάνουν ότι μπορούν για να τα προστατέψουν από υπερθερμάνσεις. Επίσης διακρίνουμε και την μοναδική βίδα που συγκρατεί το καπάκι στη θέση του.

IMG_1880.JPG

IMG_1881.JPG

Ας πάμε όμως στη συνέχεια στα ενδότερα του κουτιού:

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Αφαιρώντας αυτή τη βίδα και το καπάκι, μας φανερώνεται το εσωτερικό του κουτιού. Και εδώ τα πάντα είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο, συντελώντας και πάλι στο χαμηλό βάρος.

IMG_1887.JPG

Στα μικρά άσπρα κουτάκια περιέχονται ένα φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης, οι απαραίτητες βίδες και ταινίες στήριξης για το optical drive, το τηλεχειριστήριο, ένα cd με τους drivers και την εφαρμογή του I-Mon, καθώς και μια προέκταση του 24πινου βύσματος του τροφοδοτικού, από την οποία θα τροφοδοτηθεί η οθόνη.

IMG_1893.JPG

Λίγα λόγια για το τηλεχειριστήριο τώρα. Το μονό πράγμα που ΔΕΝ μπορεί να κάνει αυτό το τηλεχειριστήριο, είναι να γράψει κείμενο. Οποιαδήποτε άλλη λειτουργία μπορείτε να φανταστείτε, ή την έχουν σκεφτεί πρώτοι οι άνθρωποι της Soundgraph, είτε μπορεί να προγραμματιστεί από το συνοδευμένο software. Μέχρι και τον κέρσορα μπορεί να κουνήσει, με το κεντρικό κουμπί.

IMG_1897.JPG

IMG_1900.JPG

IMG_1901.JPG

Το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση είναι μια χοντρή αλουμινένια αναιρούμενη μπάρα, που διατρέχει το κουτί κατά πλάτος. Αυτή απαλλάσσει το κουτί από στρεβλώσεις, και διασφαλίζει την ακεραιότητα του εάν τοποθετηθεί επάνω του ένα βαρύ αντικείμενο, όπως μια οθόνη, ή ένας ενισχυτής (κάτι που κατά τη γνώμη μου δεν είναι και παρά πολύ έξυπνο)

IMG_1902.JPG

Το μπροστινό μέρος του κουτιού καταλαμβάνεται από 2 cages, για τη στήριξη των drives. Συνολικά έχουμε 4x5.25” και 2x3.5” φατνία, εκ των οποίων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα 2 3.5”, και 3 5.25”, εκ των οποίων μονό το ένα βγάζει έξοδο στην πρόσοψη. Στα υπόλοιπα μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντάπτορες για σκληρούς δίσκους κ.ο.κ. Επίσης στο δεξιό cage φαίνονται και οι συνδέσεις των κουμπιών και των leds, καθώς και η σύνδεση USB (με αντάπτορα για εσωτερική σύνδεση στην μητρική) της οθόνης.

IMG_1909.JPG

Να αναφέρουμε ότι τα cages αυτά, ναι μεν συγκροτούνται από μια βίδα έκαστο, αλλά στηρίζονται σε rails στα οποία σφηνώνουν μέσω rubber rings για ελαχιστοποίηση των κραδασμών. Προσοχή στη λεπτομέρεια από την Lian-Li.

IMG_1911.JPG

IMG_1914.JPG

IMG_1916.JPG

Και το cage εκτός κουτιού, έτοιμο να δεχθεί τα εξαρτήματα.

IMG_1917.JPG

Για τη στήριξη των δίσκων θα χρειαστείτε τις ανάλογες βίδες μαζί με επιπλέον λαστιχένια δαχτυλίδια.

IMG_1922.JPG

IMG_1924.JPG

Η εγκατάσταση στο cage είναι πάνοπλη. Απλά σφηνώνετε το δίσκο στον ανάλογο αντάπτορα, και είστε έτοιμοι.

Όσον αφορά την εγκατάσταση του οπτικού οδηγού, κατ' αρχήν θα χρειαστεί να ξεβιδώσετε το κομμάτι αλουμινίου που βρίσκεται στην αντίστοιχη θέση.

IMG_1933.JPG

Αυτό το κομμάτι θα το κολλήσετε, μέσω τον ταινιών διπλής όψης που συμπεριλαμβάνονται, στο πορτάκι του drive, και θα βιδώσετε το drive έτσι ώστε το αλουμινένιο κομμάτι που θα φαίνεται στην πρόσοψη να μην εξέχει.

Η πλακέτα της οθόνης του I-Mon, και η VFD οθόνη 2x16.

IMG_1929.JPG

IMG_1934.JPG

Για τη σύνδεση, εκτός της τροφοδοσίας και της USB θύρας, χρειάζεται να παρεμβάλλεται την πλακέτα της οθόνης ανάμεσα στην μητρική και στο power button.

Επίσης, οι φανατικοί του cable management θα εκτιμήσουν ιδιαιτέρα το ύψος των αποστατών της μητρικής, καθώς μπορούν να κρυφτούν από κάτω της πολλά καλώδια.

IMG_1935.JPG

Άραγε χρειάστηκε να κάνουμε περικοπές για να χωρέσουμε σε αυτό το HTPC τα περιεχόμενα του "κανονικού" μας υπολογιστή? Θα το μάθουμε στην αμέσως επόμενη σελίδα.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΚΙΜΗΣ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΚΙΜΗΣ

Θα προσπαθήσω να χωρέσω στο C30I το κύριο σύστημα μου, με όσο λιγότερους συμβιβασμούς γίνεται. Το κουτί λοιπόν κατάφερε να φιλοξενήσει με μεγάλη άνεση τα παρακάτω.

1 AMD X2 AM2 3600+

2 Asus Crosshair

3 2 Gb OCZ XLC

4 eVGA 8600GTS

5 Silverstone Element 500W

6 Creative Audigy 2 ZS

7 Plextor 755A

8 WD 80Gb Sata

9 2 x 250Gb Maxtor Sata

Ο 3ος δίσκος εγκαταστάθηκε με χρήση επιπλέον ανταπτορα 5.25 σε 3.5.

Το τελικό αποτέλεσμα, μετά από λίγη ώρα έμοιαζε κάπως έτσι:

IMG_1960.JPG

Όπως βλέπετε χώρεσαν όλα, με λίγη προσοχή στα καλώδια, χωρίς να “πήξει” το κουτί, κάτι που θα είχε αντίκτυπο και στις θερμοκρασίες.

Μοναδική “απογοήτευση” ήταν το ότι εξ’ αιτίας του χοντρού F-pin που εξείχε από την Skystar HD, η κάρτα δεν ήταν δυνατό να εγκατασταθεί, όσο και αν προσπάθησα. Αλλά είναι μια πολύ ιδιόμορφη περίπτωση, και όπως θα έλεγαν και οι Αμερικανοί “It barely qualifies as a disadvantage”.

IMG_1939.JPG

IMG_2033.JPG

Ώρα όμως να ξεφύγουμε από το απόλυτα H/W κομμάτι και να εξετάσουμε στην επόμενη σελίδα το I-Mon.

I-MON

I-Mon

Nα ασχοληθούμε λίγο με την πλατφόρμα του I-Mon τώρα. Αφού γίνουν οι απαραίτητες συνδέσεις USB και τροφοδοσίας, ο υπολογιστής σας θα αναγνωρίσει τη συσκευή, και θα πρέπει να εγκαταστήσετε την εφαρμογή μαζί με τους drivers που περιέχονται στο cd. Τα πρώτα βήματα θα είναι κάπως έτσι:

1.JPG

2.JPG

Επιλογή τηλεκοντρόλ, καθώς και ποια εφαρμογή θέλουμε να ανοίγει με το πάτημα το κεντρικού Quick Launch κουμπιού.

3.JPG

4.JPG

Επιλογή για το ποτέ θα ανοίγει η οθόνη.

5.JPG

Όταν τελειώσει η εγκατάσταση, το desktop σας θα έχει αποκτήσει τα εξής χαρακτηριστικά: Ένα volume knob κάτω δεξιά, ένα ρολόι πάνω δεξιά και ένα News bar στο πάνω μέρος.

6.JPG

Ανοίγοντας το πρόγραμμα βρισκόμαστε στις γενικές ρυθμίσεις.

7.JPG

Προχωρώντας στις περαιτέρω ρυθμίσεις, βρισκόμαστε μπροστά στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις κουμπιών ανά πρόγραμμα, που προσωπικά μου φαίνονται πολύ βολικές. Εάν δεν συμφωνείτε μαζί μου, πατώντας το πάνω στην εντολή που θέλετε να αλλάξετε και το κουμπί Modify, ορίζετε όποιο κουμπί εσείς θέλετε για την συγκεκριμένη λειτουργία.

9.JPG

Παρακάτω βλέπουμε τις εντολές για τα Windows καθώς και τις εντολές power off, shutdown κ.λ.π

10.JPG

11.JPG

Εάν πάλι δεν σας φτάνουν οι προεπιλεγμένες εντολές, μπορείτε να προσθέσετε δικές σας, από τα μενού Custom και Macro Command.

12.JPG

Το τελευταίο submenu των ρυθμίσεων αφορά την οθόνη, και τι αυτή θα δείχνει. Μερικές από τις επιλογές, εκτός από τα νέα ανά τον κόσμο, είναι κάποιο equalizer και πληροφορίες από το σύστημα μας.

14.JPG

15.JPG

Η οθόνη σε λειτουργία δείχνει κάπως έτσι:

test_animation2.gif

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τι μας έμεινε λοιπόν? Έχουμε ένα εξαιρετικής ποιότητας και εμφάνισης, λειτουργικότατο, ευρύχωρο κουτί, που εκτός των άλλων κουβαλάει το βαρύ και ευυπόληπτο όνομα της Lian-Li. Χωρά άνετα ένα κανονικό σύστημα, με μοναδικό περιορισμό τα drives και τους δίσκους (HTPC είναι άλλωστε…). Πάρτε και το I-Mon (το οποίο σκέτο κοστίζει περί τα 80 ευρώ), και έχετε ένα πλήρως λειτουργικό Media Center PC, το οποίο ζηλεύει κάθε σαλόνι. Και όλα αυτά με 170 ευρώ. Καλό ακούγεται…

Υπέρ:

1 Είναι Lian-Li

2 Είναι πανέμορφο

3 Χωράει ΤΑ ΠΑΝΤΑ

4 Είναι αθόρυβο

Κατά:

1 Kata? I don’t know this word…

Light%20Blue%204.5%20Stars.png

Κλείνοντας, να ευχαριστήσουμε πολύ την Πλαίσιο Computers για την παραχώρηση του κουτιού της δοκιμής.<o>

</o>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.