Jump to content



Πρόβλημα με καινούριο σύστημα - ψάχνει να κάνει boot από δίσκο


Silent Bob

Recommended Posts

Αντιμετωπίζω το παρακάτω πρόβλημα:

Έστησα ένα φτηνό σύστημα για να πάρω στο πατρικό μου στην επαρχία που αποτελείται από τα εξής.

Motherboard Gigabyte GA-73PVM-S2

1 DIMM KINGSTON KVR800D2N5/2G 2GB PC6400 800MHZ VALUE RAM

intel dual core 2180

LITEON LH-20A1S-15C SATA.

Έναν παλιό western digital 160 GB IDE τριετίας που στο παλιό μου σύστημα δούλευε αψογα.

Ένα παλιό τροφοδοτικό HEDEN 400W που ούτε και αυτό έχει πρόβλημα αλλά στο οποίο χρειάστηκε να βάλω αντάπτορα από 20pin σε 24.

Τελείωνω τη συναρμολόγηση,το βάζω μπρος και παρατηρώ ότι αν και καθυστερούσε να κάνει Detect IDE devices τελικά τις είδε σωστά.Εγκαθιστώ windows xp sp2 πολύ γρήγορα και πολύ φυσιολογικά,κάνοντας βέβαια ενδιάμεσα τα απαιτούμενα reboot πάντα με καθυστερήσεις στα στάδια πριν αρχίσει να φορτώνει τα windows.Εγκαθιστώ τους drivers που είχε το cd του motherboard κάνω restart, αλλά δεν αναγνώριζε τις onboard κάρτες γραφικών και δικτύου.Το κλείνω για να κατεβάσω με το άλλο σύστημα καινούριους drivers και μόλισ το ξανάνοιξα ,αφού έπαιρνε κανα τρίλεπτο να φτάσει στη φάση "Verifying dmi poοl data" δεν πήγαινε να bootαρει τα xp απo το σκληρό αλλά ζήταγε cd.Tσεκάρω τα settings στο BIOS και τουλάχιστον τα προφανή (boot devices,priority κτλ) είναι σωστά. Μετά από επανειλημμένες προσπάθειες τελικά έβαλα το cd των windows και τα εγκαθιστώ κανονικά,πάλι χωρίς κανένα πρόβλημα. Περνάω την τελευταία έκδοση του BIOS.Κάνω restart,οι ίδιες καθυστερήσεις αλλά φορτώνουν τα windows.Περνάω τους καινούριος drivers, βλέπει κανονικά όλες τις συσκευές, αλλά με το επόμενο restart ξανακολλάει και μου ζητάει cd.Ο σκληρός εμφανίζεται στο ΒIOS και οταν κάνει Detect IDE devices αλλά δεν μπορεί να bootαρει από αυτόν. Στο ΒIOS δοκίμασα και τα default και τα optimised settings. Δοκίμασα επίσης να αποσυνδέσω το cd.Πάντα τα ίδια. Μετά το Verifying dmi poοl data ζητάει δίσκο.

Θέλω να πιστεύω ότι όλες οι συνδέσεις είναι σωστές,αφού το σύστημα δουλεύει μια χαρα κατά την εγκατάσταση του λειτουργικού και όταν καταφέρνει να μπει στα windows.Γενικά στο internet έχω βρει πολύ λίγες αναφορές σε αυτό το motherboard και δεν μπορώ να βγάλω άκρη.Έχει κανείς καμιά ιδέα;Οτιδήποτε μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο.

Link to comment
Share on other sites

Ο δισκος σε τι κατασταση ειναι ξερεις? εννοω αποπλευρας, υγειας, αποδοτικοτητας κτλ..

Μηπως ειναι στα τελευταια του? ..ασχετως το πως λειτουργουσε παλαιοτερα..

ν bad sectors?

Ενα προγραμμα σαν το HDD LIfe ισως να σου ελεγε κατι..

Και το HDD Regenerator για τα bad sectors...

Ολα αυτα, με πρωτη και κυρια σκεψη οτι το προβλημα ειναι στο σκληρο, παιρνοντας ως δεδομενο οτι διαβαζει bios κανονικα, του εκανες και update..

οποτε..μηπως το προβλημα ειναι στον σκληρο, αφου..μολις τελειωσει το bios πρεπει να ξεκινησει να φορτωνει τα win.. και τα παιζει και δε προχωραει κανονικα..και βγαζει ..οτι ..μηνυμα σου λεει..

Αυτο σκεφτομαι πρωτο..δε ξερω αν ειμαι λαθος ή οχι, να δουμε τι θα πουν και οι αλλοι..

Link to comment
Share on other sites

Data Lifeguard Tools έτρεξες? Αν όχι τρέξε και κάνε ενα quick και ένα extended test. Αν δε σου βγάλει errors γράψε μηδενικά σε όλο το δίσκο (low level format λέγεται?) μήπως σκαλώνει με κανενα παλιό bootloader. Αν σου βγάλει errors προτείνω να πάρεις άλλο σκληρό απ'το να παιδεύεσαι να σώσεις τους υγιείς τομείς του δίσκου με spinrite. Χθές αγόρασα ενα σκληρό WD 640 GB->67 euro. Οι τιμές των σκληρών έχουν επίσης ξεφτιλιστεί

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.Θα τρέξω σε πρώτη φάση Data Lifeguard Tools, ίσως να συμβαίνει και αυτό που είπε ο Chris Kaf με το παλιό bootloader γιατί πριν είχα εγκατεστημένο Ubuntu.Θα το τσεκάρω και θα σας πω.

Οι ρυθμίσεις των Sata είναι IDE,οι άλλες επιλογές είναι RAID και AHCI.

Link to comment
Share on other sites

Αν είχες πριν ubuntu τότε είναι ακόμα πιο πιθανό, αν όχι σίγουρο. Βαλ'το να γράψει μηδενικά στην αρχή του δίσκου (είναι επιλογή στα DLG Tools) και αν δε δουλέψει τότε κατέβασε το Super Grub Disk για να επαναφέρεις τον Bootloader των Windows.

Link to comment
Share on other sites

Tα DLG Tools δε βρήκαν λάθη.Έγραψα μηδενικά σε όλο το δίσκο,πέρασα πάλι windows,αλλά πάλι τα ίδια.Με το Super Grub Disk έκανα activate το partition των windows και fix windows boot (ή κάπως έτσι) αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα. Απο την άλλη, μέσω του Super Grub Disk μπορώ να μπουτάρω τα windows και άπαξ και μπουν, το σύστημα δουλεύει κανονικά.Να συνεχίσω να το ψάχνω με Super Grub Disk ή πιστεύετε ότι είναι θέμα motherboard; Να θυμίσω ότι παίρνει γύρω στα 3 λεπτά για να φτάσει στο σημείο να ζητήσει να μπουτάρει από cd.

Link to comment
Share on other sites

Θέμα bootloader. Συνέχισε με το Super Grub Disk, διάβασε το help που έχει στις επιλογές του boot cd και θα το βρείς. (Ναι, δεν είναι και το πιο κατανοητό CD θα έλεγα).

Link to comment
Share on other sites

Αν όλα αποτύχουν μπορείς να εγκαταστήσεις τον GRUB και να βάλεις ως μόνη επιλογή του τα Windows. Έτσι απλά θα ξεκινάει και θα bootάρει Windows αυτόματα. Βάζεις και μικρό timeout και είσαι κύριος

Chris Kaf added 5 Minutes and 37 Seconds later...

Τώρα που το ξανασκέφτομαι όμως μπορεί και να μην ειναι ο bootloader και απλά να δουλεύει κανονικά το boot των windows μέσω SGD αφού έχει βρεί bootable CDROM και έχει ήδη bootάρει. Για να μην παιδεύεσαι άσκοπα, εξάντλησε πρώτα οποιαδήποτε επιλογή βρείς στο bios περί boot. Την επιλογή "Press <τάδε κουμπί> for boot menu" όταν ξεκινάει το PC την έχει η μητρική σου? Αν ναι δοκίμασε να επιλέξεις το σκληρό

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι τις έχω εξαντλήσει όλες τις επιλογές του BIOS.Την επιλογή αυτή που λες με το κουμπί την έχει αλλά δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να σου βγάζει το μενού που θα σου έβγαζε αν έμπαινες κανονικά στο BIOS, όπου άλλωστε οπι ρυθμίσεις είναι έτσι και αλλιώς σωστές. Θα προσπαθήσω να κάνω αυτό που λες με την εγκατασταση του GRUB. Αυτό πως γίνεται;Να βάλω το Super Grub Disk ενώ είμαι στα windows; Στην περίπτωση που δεν είναι ο bootloader όπως λες,θα είναι θέμα motherboard, έτσι;Εγώ αυτή την αίσθηση έχω.Πρέπει να πάιζει κάποια ασυμβατότητα.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.