Jump to content



Πρόβλημα με μητρική ή ψύκτρα;


aircop

Recommended Posts

Καλημέρα,

βάζω εδώ το θέμα διότι δεν ξέρω αν τελικά το πρόβλημα είναι στο ανεμιστηράκι της ψύκτρας ή στην μητρική. Έχω την Gigabyte GA-K8nF-9 939 socket και τον 3000+ πάνω της με την μαμά ψύκτρα. Ένα enermax 525watt τροφοδοτικό, έναν wd 320sata δίσκο,ένα ΝΕC dvd recorder,μία sapphire x800 και 1gb ram ddr1. Λειτουργούσε κανονικά μέχρι και χθες το απόγευμα που τον άναψα και ενώ εκκίνησε κανονικά ξαφνικά σταμάτησε το ανεμιστηράκι της ψύκτρας. Το όλο σύστημα συνέχισε να λειτουργεί παρόλο που σταμάτησε το ανεμιστηράκι. Φυσικά τον έκλεισα αμέσως, το άφησα λίγο και τον ξαναξεκίνησα και συνέβη ακριβώς το ίδιο. Καμιά ιδέα για το τι μπορεί να έχει συμβεί;

Link to comment
Share on other sites

Μισο λεπτο ρε παιδια, δε σας ακουγεται σαν "βραχυκυκλωμα" - γενικα ηλεκτρολογικο- της μητρικης?

Εννοω να σαλταρε κατι στο 3πινο του fan του cpu.

Εγω θα ελεγα να κοιταξεις αυτο πρωτα και να δεις αν δινει σωστα ρευμα. Παρε πχ ενα φανη και χωρις να τον βαλεις πουθενα, απλα συνεδεσε τον στο 3πινο απανω (εννοειται οτι θα εχει καταληξη σε 3πινο και οχι σε molex) και δες αν ο φανης γυρναει σωστα. Καπου θα καταληξεις και θα τσεκαρεις τουλαχιστον αν το συγκεκριμενο σημειο που δινει ρευμα ειναι οκ ή οχι.

Μετα θα τσεκαρα γενικα οτι πανε ολα καλα με τα ρευματα της μητρικης και αμεσως μετα θα κοιταζα οτι λενε τα παιδια παραπανω.

Δες και πες μας.

Link to comment
Share on other sites

Αν το 3-πινο βισμα του φαν φτανει ή μπορει να φτασει στην κατω δεξια γωνια της μητρικης που απο οτι ειδα στο σχεδιο ειναι η τροφοδοσια για τον 2-ρο φαν (SYS_FAN) συνδεσε το εκει και αν κανει τα ιδια βγαλε αμεσως το φαν απο τη θεση του (cpu) και αντικατεστησε τον χωρις αργοπορια μη σου βγαλει ζημια στη μητρικη.

ΑΝ ομως δουλεψει στην αλλη θεση κανονικα εξετασε την πιθανοτητα να εχεις ενεργοποιησει κατα λαθος απο το bios (boot-setup) 4-πιν βισμα cpu fan αντι 3-πινο,αν βεβαια εχει τετοια επιλογη το bios της μητρικης σου.συνηθως την βρισκεις στο μενου HW ή HM (Hardware Monitor).

επισης κοιτα στο ιδιο μενου μηπως η ρυθμιση ελαχιστου ποσοστου στροφων cpu fan να ειναι τουλαχιστον 35 % (αν υπαρχει τετοια ρυθμιση) αν και ρυθμιση σε μεγαλα ποσοστα σημαινει 2 πραγματα

1- οτι η μητρικη εχασε την ικανοτητα ελεγχου στροφων του φαν

2- οτι ο φαν παει για αντικατασταση.

Ειμαι παθων αλλα ευτυχως στην παροχη του sys fan και οχι σε αυτη του cpu fan....

οσο για το αν ο ανεμιστηρας χαλαει το κυκλωμα τροφοδοσιας και ελεγχου του ή το αντιθετο αν το βρεις γραψε μου.ελπιζω να φταιει ο ανεμιστηρας που ειναι και πιο ανωδυνη περιπτωση και αλλαζει ευκολα...

καλη χρονια σε ολους.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.