Jump to content



Πρόβλημα με μητρική ή CPU


Kaf

Recommended Posts

Πρόσφατα αναβάθμισα μητρική cpu και ram.

Το setup μου είναι:

Phenom 2 x4 810

CORSAIR XMS3 DHX DDR3 4GB 1600mhz

Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P

Την πρώτη μέρα που τα έστησα αντιμετώπισα αρκετά προβλήματα μέχρι να καταφέρω να κάνω το bios update, αλλά μετά το bios update φάνηκε να λύθηκαν (προσωρινά)

Τώρα τελευταία άρχισε να μου παρουσιάζει πρόβλημα στο boot του linux, όπου για άγνωστο λόγο δεν αναγνώριζε mouse + keyboard. Επίσης, σε άτακτα διαστήματα και χωρίς προφανή λόγο, το ποντίκι σταματούσε να κουνιέται ομαλά, σαν να μπούκωνε. Εκεί που πήγαινε κανονικά, σταματούσε ή κουνιόταν δύσκολα, και μετά "γκάζωνε" για να φτάσει εκεί που θα έπρεπε να είχε πάει (περίπου σαν ασύρματο που ξεφόρτισε). Αυτό μου παρουσιάστηκε και στο linux και στα windows. Όταν δεν καταφέρνει να μπεί στο linux κάνω επανεκκίνηση, και μετά από μερικές επανεκκινήσεις μου βγάζει αυτό που φαίνεται στην εικόνα (main bios checksum error). Επίσης άλλο ένα αξιόλογο error εμφανίζεται μερικές φορές κατά το booting του linux, που λέει πως δεν αποκρίνεται ο cpu #1, #2, #3 (εικόνα).

Κάθε boot, μετά το POST screen, μου γράφει κάτι για "Update new data to DMI", μήνυμα το οποίο έχω ξαναδεί στις άλλες μητρικές που είχα, αλλά όχι σε κάθε boot.

Να σημειώσω εδώ πως όταν άνοιξα το κουτί του επεξεργαστή, φαινόταν πάνω στο IHS κάτι σαν δαχτυλιές. Σαν να είχε ακουμπήσει κάποιος ή να είχε πιεστεί ο επεξεργαστής πάνω σε κάτι. Το κουτί παρολ'αυτά ήταν σφραγισμένο.

Για την ώρα έχω τρέξει μόνο έναν system stability tester του DarthMoul, για αρκετές ώρες και πέρασε τα tests χωρίς errors.

Δεν έχω κάνει overclock και οι μνήμες τρέχουν στα 1066 MHz (unganged mode)

Αυτό που με κάνει να πιστεύω πως το πρόβλημα ξεκινάει από τη μητρική (και που με προβληματίζει περισσότερο) είναι το οτι μετά απο μερικές απανωτές επανεκκινήσεις μου βγάζει το checksum error της εικόνας, λες και κάτι πάει στραβά με το bios.

Από την άλλη, ο επεξεργαστής φαινόταν σαν "χτυπημένος" όταν τον άνοιξα και ίσως να πάει κάτι στραβά με αυτόν.

Ακούω ιδέες και προτάσεις για το τι μπορεί να φταίει.

post-922-1442175456,1087_thumb.jpg

post-922-1442175456,1998_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Εγώ σε πρώτη φάση θα τσέκαρα mobo και ram και θα άφηνα το cpu τελευταίο αν και το βλέπω λιγάκι δύσκολο να ευθύνεται αυτό. Δοκίμασε να παίξεις λιγάκι και με μια μνήμη να δεις τι συμπεριφορά παίρνεις από το σύστημα και μετά βλέποντας και κάνοντας...

Link to comment
Share on other sites

Έχω ανάλογη gigabyte, με AMD 770 + SB700.

Εκεί που έλεγα ότι επιτέλους, στην σειρά Ultra Durable 3 θα ήταν κάτι καλύτερο από asus, το USB card reader του κουτιού μου έβγαζε κάτι errors στο ubuntu.(αλλά όταν το αφαίρεσα δεν είχα κανένα error για καμία USB στην εκκίνηση) με vista όλα ΟΚ, δεν ζήτησαν ενεργοποίηση. Το σύστημα τροφοδοσίας στην CPU για την gigabyte είναι μακράν καλύτερο της ASUS M3A78 pro.

Στην περίπτωσή σου: βγάλε το κουτί από την πρίζα και την μπαταρία του bios για 10 λεπτά και πάτα και το power κουμπί για να φύγει κάθε φορτίο και μετά ξανά δοκίμασε.(σε πολλές μητρικές το παθαίνουν αυτό).

Link to comment
Share on other sites

Έβγαλα το ρεύμα και το άφησα για 10 ώρες. Μετά όταν το άνοιξα άρχισε να βαράει το alarm πως δε δουλεύει το CPU Fan. Έβαλα το smart fan control από auto σε PWM και ξεκίνησε αλλά με προβλημάτησε ακόμα περισσότερο τώρα. Και στο auto να το είχα δε θα έπρεπε να δουλεύει έστω και στις ελάχιστες στροφές? (Η θερμοκρασία του cpu ήταν στους 26 μόλις άνοιξα τον υπολογιστή και δεν ανέβηκε ιδιαίτερα ακόμα και χωρίς fan)

Chris Kaf added 2 Minutes and 50 Seconds later...

Εγώ σε πρώτη φάση θα τσέκαρα mobo και ram και θα άφηνα το cpu τελευταίο αν και το βλέπω λιγάκι δύσκολο να ευθύνεται αυτό. Δοκίμασε να παίξεις λιγάκι και με μια μνήμη να δεις τι συμπεριφορά παίρνεις από το σύστημα και μετά βλέποντας και κάνοντας...

Θα τρέξω ένα memtest με την πρώτη ευκαιρία και με τις 2 μνήμες και αν δω errors θα τις στείλω πίσω (μιας και είναι kit). Πάντως δε μου φαίνεται να έχουν οι μνήμες σχέση με το πρόβλημα.

Απλά δεν ευκαίρησα αυτές τις μέρες και πολύ να ασχοληθώ.

Edit2: Στο site της gigabyte βλέπω 2 bios που δεν έχω δοκιμάσει, το f4 και το f5c. Αυτά δε μου τα έβγαλε το @bios ως επιλογές, να τα δοκιμάσω? Αυτό που έβαλα τελευταίο, το f3L φαίνεται πιο καινούριο από κεινα

Link to comment
Share on other sites

12 ώρες memtest, 0 errors. Τώρα έχω αποκλείσει τις μνήμες (πράγμα που είχα κάνει εξ'αρχής βασικά).

Θα κάνω και format στο linux, τελικά ίσως να χρειάζεται.

Το μήνυμα error για το bios δεν το συνάντησα ξανά, αλλά δε με έχει πείσει πως δουλεύει όπως πρέπει.

Όλο το βράδυ σήμερα θα τρέξω το prime95, για να δω και για τον επεξεργαστή.

Για να καταλάβουμε αν ευθύνεται μια μητρική για πιθανά λάθη, πώς το checkάρουμε?

Link to comment
Share on other sites

Το βράδυ το pc έκανε επανεκκίνηση, αν και δε μπόρεσα να καταλάβω αν ήταν απο error ή από διακοπή ρεύματος. Στον event viewer δεν έχω κανένα πρόσφατο error, αλλά για να είμαι σίγουρος θα το ξαναφήσω το βράδυ σήμερα.

Link to comment
Share on other sites

Κατέβασε το S&M

http://www.benchmarkhq.ru/fclick/fclick.php?fid=301

Βάλε όλα τέρμα στα settings (100%) (cpu & memory) και καλό κάψιμο :p (τα στρεσσάρει όλα)

Ενδιαφέρον. Μόνο που δε λειτουργεί γιατι παίρνει λάθος readings από τους sensors

attachment.php?attachmentid=24663&stc=1&d=1240417930

edit: οκ, βρήκα πως να το παρακάμψω. Το αφηνω να τρέξει και ποστάρω αποτελέσματα

post-922-1442175458,7276_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.