Jump to content

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν παιδιά έχω σοβαρό θέμα με ένα Terramaster F6-424 που πήρα τώρα μες στο καλοκαίρι. Το στησα με Traid Volume με 3 πανομοιότυπους δίσκους, και το θέμα είναι ότι κάθε φορά που κάνω επανεκινηση, όσο καθαρή και αν είναι, (δηλαδή ακόμα και σε αδράνεια και shutdown μέσα από το Terramaster OS και όχι από το κουμπί της θήκης), με το που ξανάνοιξε κάνει resync όλο το storage pool.

Αυτό είναι τρελλα έλαττωματικο, καθώς με 3 22αρηδες που έχω θέλει 3 μέρες, και αν πρέπει σε αυτές τις 3 μέρες να το ξανακλεισω μετά πάει corrupt (ήδη την πάτησα έτσι μια φορά στις αρχές). Σε κάθε περίπτωση δεν νοείται resync μετά από restart

-Διαβασ στο reddit πως είναι κάποιο bug που θεωρεί ότι δεν έγινε clean shutdown και με κάθε ρισταρτ ξανακάνει έλεγχο. 

Το θέμα είναι πως είναι χρόνιο πρόβλημα, και εγώ όταν πέρασα TOS ήμουν να ήδη στην τελευταία έκδοση και τώρα βγήκε μια νεότερη. Δηλαδή να κάνω τώρα μια σκόπιμη αναβάθμιση σε μια αμέσως αποεμνη έκδοση δεν νομίζω να λύσει κάτι

-Κοιταζω μέσω Chatgpt μήπως μπορώ μέσω ssh να τρέξω κάποιες εντολές που σταματάνε τα check και τα resync αλλά επειδή δεν έχω εμπειρία φοβάμαι μη τα κάνω χειρότερα και μπλέξω τελείως.

Spoiler

Here’s a safe one-liner to mark all your TOS RAID arrays as clean so that TOS stops resyncing them unnecessarily on reboot:

for md in $(cat /proc/mdstat | grep md | awk '{print $1}'); do sudo mdadm --assemble --force /dev/$md; done

Explanation:

Loops through all active RAID devices (md0, md1, etc.) reported in /proc/mdstat.

Forces assembly without rewriting data.

Marks arrays as clean so TOS won’t start a full resync next reboot.

Safety tips:

Only run if cat /proc/mdstat shows all disks healthy ([UUU] or [UU]).

Double-check with:

sudo mdadm --detail /dev/md0

(or replace md0 with each array) to ensure all disks are recognized and working.

After running, reboot and check /proc/mdstat — it should not show resync.

This avoids unnecessary disk wear from constant background reconstruction.

Do you want me to also give a version that updates mdadm.conf so this sett

ing persists across reboots?

-Και η τελευταία λύση είναι να ξυλωσω τελείως τη Σαπιλα Terramaster OS και να βάλω TrueNas η unRAID. Αλλά αυτό είναι το καλύτερο αλλά και το χειρότερο. Γιατί εδώ από τα 40Tb, έχω γεμίσει τα 22 και δεν χω τώρα κάπου να τα ξεφορτωσω, συν ότι πρπεει να ψάχνονται και να ξαναστησω από την αρχή.

tldr Σύνοψη για όσους δε θέλετε να διαβάσετε. Επειδή δε θέλω να περάσω τρίτο Λογισμικό, τι λέτε μέσω SSH να κόβω το resync κάθε φορά που κάνω επανεκκίνησει το Nas και πάω να ξανασυγχρονισει το volume 

• Like 1

Γενικά σε ένα εξακριβωμένα καθαρό array δεν είναι πρόβλημα να κόψεις τον συγχρονισμό 1-2 φορές.

Όμως θεωρώ ότι μακροπρόθεσμα είναι ριψοκίνδυνο, εάν το κάνεις συχνά. Το ιδανικό θα ήταν να βρεθεί μόνιμη λύση με το δικό του λειτουργικό, αφού δεν έχεις και περίσσεια χώρου. Στη θέση σου θα δοκίμαζα τουλάχιστον την νεότερη έκδοση.