serpico75 Δημοσιεύτηκε Τρίτη at 06:32 μμ #1 Δημοσιεύτηκε Τρίτη at 06:32 μμ (edited) Καλησπέρα. Σε ubuntu 22.04, φαίνεται έκανα αυτό που, πολλοί που δεν γνωρίζουν από το linux και τα partitions, έκανα λανθασμένο resize. Δίσκος 1TB με 120GB το κεντρικό που χρησιμοποιείται και τα υπόλοιπα 900 να είναι unallocated μη χρησιμοποιούμενα πήγα στα utilities - Disks και, έχοντας το κεντρικό-root σχεδόν γεμάτο, έκανα από κει resize στο κεντρικό από 120GB σε 200GB. Δεν έβγαλε κάποιο μήνυμα, έκανα restart, και φάνηκα όλα ok. Μάλλον δεν πήγαν και τόσο καλά τα πράγματα. Α. Ξεκινάμε από τον Brave. Μπαίνοντας στον Brave, έχει χαθεί το history (έχει μόνο το σημερινό browsing history), και έχει χαθεί και η λίστα με τα προηγούμενα downloads. Δεν με ενδιαφέρει να προσπαθήσω (εάν γίνεται) να βρω με κάποιο τρόπο το history και τα downloads. Το θέμα είναι ότι για κάποιο λόγο, που μάλλον οφείλεται στο λανθασμένο resize, έγινε αυτό. Β. Πηγαίνω στο φάκελο Downloads ανοίγοντας το file browsing, και βλέπω πολύ λίγα download files. Η λίστα που βγάζει χωράει σε μία οθόνη:εννοώ, τα αρχεία που βγάζει ότι έχω κάνει download, είναι 36 (7 folders + 29 files). Καμία σχέση. Πριν το resize, ανοίγοντας το Downloads, για να τα δω όλα, έκανα scroll down με το mouse. Γ. Στο file browsing, κάποια στιγμή, έχω πατήσει στο Pictures, και μου φέρνει δεξιά τα περιεχόμενα τού pictures. Στη συνέχεια, πάω και πατάω Downloads, τίποτα, μου αφήνει δεξιά τα περιεχόμενα τού pictures Πατάω Documents, τίποτα: αφήνει δεξιά τα περιεχόμενα τού pictures Πατάω Videos, τίποτα: αφήνει δεξιά τα περιεχόμενα τού pictures Μετά, κλείνω το παράθυρο File browsing, και το ξανανοίγω. Αυτή τη φορά, δουλεύει. Αλλά δεν είναι σίγουρο, Φαίνεται ότι αυτό μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε στιγμή. Και φαίνεται το πράγμα θα έχει συνέχεια. Μπορεί στη συνέχεια να βρω μπροστά μου οποιαδήποτε ζημιά. Με αυτό το, φαίνεται, αρκετά λανθασμένο τρόπο resize που έκανα, μέσα απ' το ίδιο το σύστημα, του έκανα μεγάλη ζημιά; Τί θα με συμβαουλεύατε; Θα μπορούσα να το επαναφέρω; Το έχω τόσα χρόνια και δουλεύει άψογα πριν το resize. Έγινε επεξεργασία Τρίτη at 06:35 μμ από serpico75
serpico75 2 ώρες πριν Author #2 2 ώρες πριν Πάντως, για να αναλύσω και ενημερώσω, νομίζω πως εάν έχω χάσει κάποια αρχεία, πρέπει κάτι να έχει παίξει με το Brave. Δηλαδή: Αυτές τις λίγες ημέρες, από 16.12.2025 , που έκανα το λανθασμένο resize, χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο δίσκο/fs όσο λιγότερο μπορώ. Και για πράγματα που μπορώ να κάνω από αλλού, τα κάνω από αλλού:συνδέω στο pc ένα δίσκο με W, και δουλεύω από κει. υγ1 Αυτές τις 4 ημέρες που δουλεύω, έστω και πολύ λίγο στο συγκεκριμένο ubuntu resize δίσκο, το μόνο data loss που έχω παρατηρήσει είναι τα downloads που έχω κάνει μέσω Brave. Έχω χάσει: α. Τα αρχεία downloaded που ήταν αποθηκευμένα στο ίδιο το Downloads folder (αρχεία που είχα κατεβάσει μέσω Brave στο Downloads) β. Τα αρχεία ελληνικών ταινιών (ως λάτρης τού παλιού ελληνικού κινηματογράφου) που, αφού τα άκανα download από το Brave, τα είχα κάνει move στο Videos folder (αρχεία που είχα κατεβάσει μέσω Brave στο Downloads, και τα έκανα move στο Videos) Άρα, για να συνοψίσω, μετά το λανθασμένο resize, έχω απώλειες: α. Το μεγαλύτερο μέρος αρχείων στο ίδιο το Downloads folder β. Πολλές ελληνικές ταινίες στο Videos γ. To resize έγινε 16.12.2025 -> Έχει χαθεί στο Brave όλο το browsing history από 15.12.2025 και πριν δ. Έχει χαθεί στο Brave όλο το Download history Κάτι πρέπει να έχει να κάνει με το Brave και τα downloads μέσω Brave. Δεν είναι τυχαίο ότι χάθηκαν καί αρχεία απευθείας στο Downloads folder, αλλά, αυτό που κάνει τρομερή εντύπωση, χάθηκαν καί αρχεία (ελληνικές ταινίες) στο Videos folder, που, αυτά τα αρχεία τα έκανα move από το Downloads folder, αφού τα κατάβασα μέσω Brave. Τι στο καλό; Δεν χάθηκε κάτι άλλο (τουλάχιστον αυτά έχω δει μέχρι τώρα), παρά μόνο downloads αρχεία που κατέβηκαν μέσω Brave. Κάτι πρέπει να έπαιξε με τον Brave. Σχετικά με τις ταινίες, αν και μπορώ να τις βρω όλες (είναι περίπου 100), δε θα χρειαστεί να ξαναμπώ στη διαδικασία, διότι τις είχα όλες σε στικάκι, διότι τις έβλεπα στην στην τηλεόραση (στο στικάκι είναι 100 οι ταινίας, στο Videos folder έχουν πέσει σε 57). Αυτές τις απώλειες έχω παρατηρήσει μέχρι τώρα. Εάν δεν εμφανιστούν άλλες απώλειες, δεν θα πω ότι είχα τεράστιο damage. υγ2 Δουλεύω τα mail accounts μου μέσα από αυτό το δίσκο από το Mozilla Thunderbird. Έχω κάνει αρκετή διαρύθμιση με φακέλους, και, ευτυχώς, δεν πειράχτηκε κάτι εκεί. Ελπίζω να μη δω κάτι στη συνέχεια. Φαίνεται να είναι όλα στη θέση τους. Πρόκειται για τον υπολογιστή HP C8N26AV EliteDesk 800 G1 SFF Desktop PC https://support.hp.com/gr-el/product/details/hp-elitedesk-800-g1-small-form-factor-pc/model/5387481?sku=C8N26AV Στο Ubuntu, από terminal, δίνοντας: sudo dmidecode -t bios έχω output: Quote Getting SMBIOS data from sysfs. SMBIOS 2.7 present. Handle 0x0000, DMI type 0, 24 bytes BIOS Information Vendor: Hewlett-Packard Version: L01 v02.57 Release Date: 12/11/2014 Address: 0xF0000 Runtime Size: 64 kB ROM Size: 16 MB Characteristics: PCI is supported PNP is supported BIOS is upgradeable BIOS shadowing is allowed Boot from CD is supported Selectable boot is supported EDD is supported Print screen service is supported (int 5h) 8042 keyboard services are supported (int 9h) Serial services are supported (int 14h) Printer services are supported (int 17h) ACPI is supported USB legacy is supported BIOS boot specification is supported Function key-initiated network boot is supported Targeted content distribution is supported UEFI is supported BIOS Revision: 2.57 Ψάχνω και γω στο μεταξύ, αλλά εάν μπορούσατε να με βοηθήσετε... Η πληροφορία που ψάχνω, με βάση αυτά τα στοιχεία που δίνω, είναι ποιός είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος (χωρητικότητα) SSD 2,5" που μπορώ να πάρω
Recommended Posts