Jump to content

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα.

Ξαφνικά πριν 3 ώρες, κατά την εκκίνηση SSD Ubuntu 22.04 , δεν ολοκληρώνεται η εκκίνηση, και κολλάει το σύστημα με μήνυμα: dev/sda3: clean, x/y files, p/q blocks

Λογικά αυτό το μήνυμα είναι το τελευταίο που βγαίνει πριν κολλήσει, και το οποίο λέει ότι το filesystem είναι εντάξει. Βλέπεις splash screen, ή κείμενο; Μπορούμε να δοκιμάσουμε μερικά πραγματάκια:

1. Εκεί που σου κολλάει, δοκίμασε να πατήσεις Ctrl+Alt+F3. Αν σε πετάει σε console login, συνδέσου και τρέξε ένα df -h, να δούμε μήπως έχει γεμίσει κανένας δίσκος και το έχει γονατίσει. Επίσης δοκιμάζεις ένα journalctl -xb και κοιτάς για σφάλματα προς το τέλος.

(edited)

Να δώσω την εξής πληροφορία:

Ο SSD του προβληματικού Ubuntu, είναι 1TB. Έχω έναν δεύτερο ίδιου μεγέθους. Κάνοντας clone τον προβληματικό στον δεύτερο (Intenso), μπορώ να κάνω όσα πειράματα θέλω στον δεύτερο. Το clone διαρκεί μόνον 9 λεπτά. Τα αρχεία είναι καλά φυλαγμένα στον αρχικό. Οπότε, backup υπάρχει.

Κανοντας cloning, δεν ξέρω εάν το Ubuntu, βλέποντας το λειτουργικό σε άλλο δίσκο (δεν ξέρω πως να το πω, αλλά serial, άλλο κατασκευαστή, άλλο signature, κοκ), δεν τρέξει λόγω αυτού. Τέλος πάντων, εδώ θα με βοηθήσετε εσείς, και το βλέπουμε παρακάτω.

Με τη βοήθεια χθες τού gpt, το πάλευα περίπου 6 ώρες, και κατάφερα να το φτάσω σε login screen στον target clone (Intenso). Έδωσα password, μπήκε desktop,  και είδα εικονίδια. Στο file manager είδα αρχεία. Το μόνο πρόβλημα που δεν λύθηκε ήταν ότι δεν έτρεχε καμία εφαρμογή. Ούτε αυτές από την εγκατάσταση (πχ Libre office, FF) , ούτε αυτές που είχα εγκαταστήσει εγώ (Opera, Brave, Chrome, κλπ). Αυτό που γίνεται όταν ετρεχες εφαρμογή είναι ότι δείχνει τον κέρσορα τού mouse για λίγα δευτερόλεπτα να τρέχει loading (δηλαδη μια εφαρμογή να προσπαθεί να τρέξει), και μετά τίποτα. Ξαναγίνεται βελάκι. Προσπαθούν να τρέξουν οι εφαρμογές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Αφού το περιεγραψα αυτό στον gpt, σε Ctrl + Alt + F2 , μου είπε κάποια commands. Στο reboot, μετά το login password,  πριν με βάλει εικονίδια, μου έβγαλε αυτά τα 2-3 παράθυρα που ρωτάει η εγκατάσταση Ubuntu όταν ολοκληρωθεί (κάτι για lock και κάτι τέτοια), και με έβαλε desktop. Είχαν χαθεί όλες οι εφαρμογές που είχα βάλει, και δεν έτρεχαν και οι εφαρμογές τής εγκαταστασης-Ubuntu.

Τέλος πάντων, εφόσον έχω το σύστημα του cloning διαθέσιμο, προσπαθώ και στο YouTube να βρω κάποιο βιντεάκι να κάνει αυτό ακριβώς: repair install (εάν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο). Να κάνω από ένα USB disk Ubuntu ένα install πάνω στο προβληματικό, να διορθώσει το install ό,τι αρχεία έχουν χτυπηθεί, και να μείνουν όλες οι εφαρμογές, settings, κλπ.

Κάποια ιδέα;

Έγινε επεξεργασία από serpico75