Jump to content



Τεχνολογία για οθόνες κινητών περνά στα φωτιστικά δωματίου


helloween

Recommended Posts

Φωτιστικά σώματα νέας γενιάς δημιουργήθηκαν από οργανικές φωτοδιόδους, μια πρωτοποριακή τεχνολογία που μέχρι σήμερα είχε χρησιμοποιηθεί μόνο σε οθόνες κινητών τηλεφώνων. Τα OLED, με άριστη απόδοση και διάρκεια ζωής, θα είναι σύντομα δυνατό να «τυπωθούν» σε οποιαδήποτε επιφάνεια..

Οι νέες οργανικές φωτοδίοδοι, που παρουσιάζονται την Πέμπτη στο περιοδικό Νature, έχουν απόδοση 75% μεγαλύτερη από τους λαμπτήρες πυρτάκτωσης και 20 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σχεδόν όση και οι λαμπτήρες φθορισμού.

Τα συμβατικά LED, κατασκευασμένα από ανόργανα υλικά, χρησιμοποιούνται ως σημειακές πηγές φωτός (για παράδειγμα σε χριστουγεννιάτικα λαμπάκια), αλλά δεν παρέχουν αρκετό φως για να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλους χώρους.

Τα OLED, εξηγεί το NewScientist.com, παράγουν φως όταν διέλθει ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από ένα στρώμα ημιαγώγιμου οργανικού υλικού. Τα ηλεκτρόνια του υλικού αυτού απορροφούν ενέργεια και ανεβαίνουν έτσι σε υψηλότερη ενεργειακή στάθμη. Όταν επιστρέψουν στην προηγούμενη ενεργειακή τους κατάσταση, η επιπλέον αυτή ενέργεια εκπέμπεται ως φωτόνιο.

Τα φωτιστικά OLED λευκού φωτός αποτελούνται από επιμέρους φωτοδιόδους που εκπέμπουν κόκκινο, πράσινο και μπλε φως. Το πρόβλημα μέχρι σήμερα ήταν ότι τα μπλε OLED είχαν μικρότερη απόδοση αλλά και διάρκεια ζωής σε σχέση με τα δύο άλλα χρώματα. Με τον καιρό, η φωτοδίοδος από άσπρη γινόταν κίτρινη.

Η ομάδα του Δρ Τζον ντε Μέλο στο Κολέγιο Imperial του Λονδίνου ξεπέρασαν το πρόβλημα αντιλαθιστώντας τα μπλε OLED φωσφορισμού με μπλε λέιζερ φθορισμού. Ο φωσφορισμός και ο φθορισμός διαφέρουν ελαφρώς στην μετάπτωση των ηλεκτρονίων σε χαμηλότερες ενεργειακές στάθμες.

Η νέα διάταξη, εκτιμούν οι ερευνητές, θα επιτρέψει στο μέλλον την κατασκευή φωτιστικών OLED που μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε φως με απόδοση 100%.

post-2709-1416072539,3461_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.