Jump to content



Διαφορές CPU Laptop και Desktop- Οδηγός αγοράς υπολογιστή


kreach

Recommended Posts

Για desktop γνωστοί είναι οι: 3200+, 3700+, Χ2 4200+ κτλ από ΑΜΔ μεριά και PRESCOTT M2 640 @3.2GHz, DUAL CORE D 830 3.0 GHZ κτλ από Ιντελ μεριά.

Για λάπτοπ: oι Τurion, κάτι Ιντελ στο ενάμισυ GHz, και οι Centrino Duo.

Το θέμα είναι πως πολλοί έχουμε desktop pc. Όλοι έχουμε μια αίσθηση περίπου τι επιδώσεις έχει ένας 3700+, ένας Prescott 640 @ 3.2Ghz κτλ. ’λλωστε συν της εμπειρίας υπάρχουν και σχετικά benchmarks.

Το θέμα είναι μπορούμε να αντιστοιχίσουμε, στο περίπου πάντα, έναν επεξεργαστή για λάπτοπ με έναν desktop? Σκέφτομαι να αγοράσω ένα λαπτοπ, αλλά βλέπω κάτι επεξεργαστές στο ενάμισυ GHz και ανησυχώ :p

Με λίγα λόγια ψάχνω μια απάντηση του στυλ ο 3200+ αντιστοιχίζεται -χονδρικά πάντα- στον Χ Turion (σε επιδώσεις)

Ευχαριστώ :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Να έχεις πάντα στο μυαλό σου πως η συχνότητα λειτουργίας ενός επεξεργαστή είναι ένας απο τους δεκάδες παράγοντες που καθορίζει τις επιδόσεις του. Δεν είναι απαραίτητο το οτι αν ένας επεξεργαστής έχει χαμηλή συχνότητα λειτουργίας είναι και χειρότερος απο έναν άλλο με μεγαλύτερη. Πάρε για παράδειγμα AMD και Intel. Οι πρώτοι είναι κάτω των 3GHz ενώ οι δεύτεροι πλησιάζουν τα 4GHz αλλά αρκετές φορές οι AMD έχουν καλύτερες επιδόσεις. Γιατί αυτό; ;)

Link to comment
Share on other sites

Nαι ρε συ, για αυτό και λέω ΑΜΔ (desktop) με ΑΜΔ (λάπτοπ). ’λλωστε στο περίπου θέλω να τους συγκρίνω. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πέντε πράγματα για τους επεξεργαστές όσο αφορά απόδοση/κόστος αλλά και του τί χρειαζόμαστε. Υπάρχουν οι εξείς κατηγορίες απαιτήσεων:

α) Χρήση Γραφείου (Word, Excel, Web Surfing)

β) Συνήθης Χρήση (Office, downloading/p2p, ήπιο gaming)

γ) Λίγο πιο ΗardCore απαιτήσεις (Multi Tasking, Σοβαρό gaming, Benchmarking Mania)

Για έναν που ανήκει στην πρώτη περίπτωση ένας Cempron, Celeron θα έκανε μια χαρά την δουλειά του.

Για έναν στη δεύτερη ένας απλός Μονοπύρηνος Αthlon64 (πχ 3200+ ή 3700+ ανάλογα με το μπάτζετ και τις απαιτήσεις) ή Intel Pentium 4 .

Και για έναν στην τρίτη ένας Διπύρηνος πχ 4200+

Το θέμα ειναι πως δεν γνωρίζω κάτι αντίστοιχο για λάπτοπ !!!

YΓ Σκοπός μου είναι αφού αποκτήσω τις κατάλληλες γνώσεις, να φτιάξω έναν μικρό οδηγό αγοράς υπολογιστή desktop ή laptop ;)

Kάτι τέτοιου στυλ:

Χρήστης Τύπου Α:

Cempron 3400+, Ανάλογη μητρική (πχ MSI K8N NEO3-F RETAIL με NForce4) RAM 512MB @400MHz, Koυτί αξίας 50Ε (πχ Heroichi), 7300GS, 80GB σκληρός, 17" Οθόνη (πχ LG 17'' 1750SQ-GN GREY 250Ε), Τροφοδοτικό μέχρι 420W (πχ Ταgan 380W 60E), Hχεία φτηνά (πχ LOGITECH 970201 X120 STEREO SPEAKERS 25Ε), πληκτρολόγιο κ ποντίκι 50Ε

Σύνολο: <850Ε

Β' Τύπος χρήστη: (χωρίζεται σε Βi και Βii ανάλογα του μπάτζετ)

3200+ ή 3700+, ανάλογη mobo (100E), Κουτί 50Ε, RAM 1GB ή 2Χ 1GΒ @400ΜΗz, 7600GT ή 7900GT, 200GB σκληρός, Τροφοδοτικό 420W, Ηχεία 50Ε, κάρτα ήχου 25Ε ή 60Ε, 19" οθόνη, πληκτρολόγιο - ποντίκι 50Ε

Σύνολο: i) 1350Ε και ii) 1600E (λόγω μη περιορισμένου μπάτζετ)

Γ' Τύπος χρήστη: (να χωριστεί ανάλογα gamer-multitasker maniac)

Διπύρηνος,7600GT ή 7900GTX κτλ

Σύνολο: 2000Ε

Αυτό είναι ένα πολύ ΓΕΝΙΚΟ σχήμα, αλλά θέλω να σας δείξω ΧΟΝΤΡΙΚΑ την ιδέα που έχω στο μυαλό μου. Πιστεύω πως κάτι τέτοιο θα βοηθούσε αρκετούς εδώ μέσα, και άρα καλό θα ήταν να υπάρχει κάτι σχετικό ;)

Link to comment
Share on other sites

Απο τη στιγμη που αναφερεσαι σε λαπτοπ νομιζω η κατηγορια γ (των τρελαμενων) ειναι εκτος.Οι ταχυτητες των λαπτοπ και οι επιδοσεις τους σε multitasking και gaming ειναι αρκετα περιορισμενες εκτος αν εισαι διατεθιμενος να δωσεις 1500ε+ για να πλησιασεις εναν Ρ2,4 με radeon 9800 και 1 giga μνημη.Η τιμη στα λαπτοπ εξαρταται περισσοτερο απο το τι προικα εχουν (bluetooth, υπερυθρες ,ασυρματο δυκτιο, μοντεμ, card reader ,οθονη hhd, vga,ram) παρα απο το αν η cpu ειναι στα 1,5 η στα 1,7.Για να μην γινομαι κουραστικος πιστευω πως σχεδον ολα τα laptop κανουν για σχεδον ολους τους χρηστες (για τους οποιους προοριζεται ενα laptop).Απο εκει και περα πολλα φραγκα κανουν μικρες διαφορες.

Link to comment
Share on other sites

@Blindy

1. Όντως, σε σχέση με τα desktop η πλειοψηφία των λάπτοπ υστερεί, και πολύ μάλιστα. Υπάρχουν πάντα κ εξαιρέσεις, κοίτα τούτο να σου φύγει το καφάσι :>

2. Το θέμα του Multitasking κ gaming σε λάπτοπ με έχει απασχολήσει κι εμένα, διότι τώρα πλέον κυκλοφορούν και Διπύρηνοι επεξεργαστές ακόμη κ για λάπτοπ (πχ Intel Centrino Duo)

3. Όντως στην τιμή παίζει ρόλο η "προίκα" τους

4. "Πολλά φράγκα κάνουν μικρές διαφορές" Δε λέω, ένα αξιοπρεπές λάπτοπ είναι ακριβούτσικο 1500Ε, ασύγκριτο σε σχέση με ένα desktop στην ίδια τιμή, αλλά με ΠΟΛΛΑ φράγκα παίρνεις κάτι ικανοποιητικό - Τώρα το αν έχει κανεις την τρέλα να δώσεις κανα 2500Ε για να παίζεις στην παραλία Doom3 αυτό είναι άλλο θέμα.

Για κάποιον που ανήκει στην Βi κατηγορία, τί λάπτοπ θα πρότεινες?

Link to comment
Share on other sites

Οχι ακριβώς.Ψάχνω κάτι ανάμεσα στον Οδηγό PC Building και στο PC Builder . Για κάποιον που αγοράζει υπολογιστή, σε πρώτη φάση είναι απαραίτητος ο Οδηγός PC Building, δηλαδή να καληφθεί η Βασική Θεωρεία.

Σε δεύτερη φάση, κι εκεί σκοπεύω, είναι να φτιάξουμε έναν πιο πρακτικό οδηγό, οποίος με benchmarks και διάφορα άλλα να καταφέρει να κάνει τον άνθρωπο να νιώσει τα όσα έμαθε. Δηλαδή να υπάρχουν στην 2η φάση αυτή benches με (πχ) κάρτες γραφικών και στο τέλος να σου λέει: Για κάποιον που θέλει έναν υπολογιστή-γραφομηχανή μια gpu 50E (πχ 7300LE) είναι υπέραρκετή. Για κάποιον που θέλει να παίζει κανένα Flashάκι, κανένα GameBoy Advance παιχνίδι (με την βοήθεια κατάλληλου προσομοιωτή-emulator) μια κάρτα αξίας ~70Ε (πχ 7300GS) είναι ότι πρέπει. Για ήπιο gaming μια κάρτα ~190-210Ε (πχ 7600GT). Τέλος να δίνει κ "Xρυσές" κάρτες πχ η 7900GT, χρυσές διότι προσφέρουν ΠΟΛΛΑ σε ΛΟΓΙΚΗ/ΠΡΟΣΙΤΗ τιμή!

Αν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, όχι μόνον για gpu's(graphics processing unit=κάρτα γραφικών) αλλά για cpu's, mobos (motherboards), κτλ. Το θέμα είναι πως με την πάροδο του χρόνου πραγματοποιούνται μεγάλες εξελίξεις στην τεχνολογία κ για αυτό θα πρέπει να αναβαθμίζεται τουλάχιστον 1 φορά τον μήνα. Προς αποφυγή συνεχούς αναβάθμισης του οδηγού σκέφτηκα πως καλύτερα για κάθε χρήση να αναφέρεται ΠΡΩΤΑ το ποσό των χρημάτων που χρειάζεται να διατεθεί κ ΜΕΤΑ το μοντέλο του κάθε εξαρτήματος. Κάθε λίγους μήνες αλλάζουν τα μοντέλα, οι απαιτήσεις του καθενός μήνα με τον μήνα παραμένουν στις ίδιες τιμές ;)

Σε τελική φάση, έρχεται το PC Builder και ανάλογα με τις ανάγκες/απαιτήσεις μας συναρτήσει του μπάτζετ μας δίνει το κατάλληλο μηχάνημα :)

Πιστεύω πως μπορεί να γίνει, και καλό θα ήταν να υπάρχει. Τώρα το αν θα είναι 100% RealTime με τις καθημερινές εξελίξεις είναι κάτι που δεν μπορούμε να εγγυηθούμε, αλλά μπορούμε να εγγυηθούμε σημαντική επίγνωση του τί χρειαζόμαστε. Στην χειρότερη, πριν την αγορά, ρίχνουμε μια ματιά στο anadtech.com, και στον φιλήδωνα skroutz.gr και τέλος !

Βασικά αν κι έχουμε ξεφύγει κάπως από το αρχικό μου θέμα, κάτι τέτοιο θα ήταν καλο να γίνει όχι μόνο για desktop pc αλλά και για laptop.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.