Jump to content



Ψηφιακή Σύνδεση Ηχείων με την απουσία S/PDIF output


Stratoz

Recommended Posts

New fish στο forum και είπα να πω κι εγώ το πρόβλημά μου:) . Αποφάσισα λοιπόν να αγοράσω καινούργιο υπολογιστή και να επιλέξω για μητρική του την MSI P35 Neo II (μπορείτε να την δείτε εδώ: http://www.msicomputer.com/product/p_spec.asp?model=P35_Neo2-FR&class=mb). Επίσης είμαι από παλιά κάτοχος των 5.1 ηχείων Teac PowerMax 1500 (μπορείτε να τα δείτε εδώ: http://www.ciao.co.uk/Teac_PowerMax_1500__5457276)

Το πρόβλημα είναι ότι η μητρική από ότι κατάλαβα δεν βγάζει στο back panel έξοδο S/PDIF αλλά έχει ένα τέτοιο out πάνω στο mainboard. Επειδή θέλω κι εγώ όμως να εκμεταλευτώ πλήρως τις 5.1 δυνατότητες των ηχείων μου, θα ήθελα να μάθω ποια είναι η καλύτερη λύση για αυτό. Πως δηλαδή θα μπορέσω να 'πάρω' ακόμα και Dolby Digital ήχο (που υποστηρίζεται από την πλευρά των ηχείων τουλάχιστον). Υπάρχουν στην αγορά brackets που να ενώνονται στο 'σώμα' της μητρικής (και συγκεκριμένα σε αυτό το onboard S/Pdif output της) και να βγάζουν αντίστοιχο output στο back panel του κουτιού? Εάν ναι, πόσο περίπου στοιχίζουν? Εάν όχι τότε πως γίνεται να εκμεταλευτώ αυτήν την έξοδο στο σώμα της μητρικής?

Βασικά έχω και μία Audigy 2, επειδή όμως σκοπεύω να δουλέψω Vista, αυτή δεν θα μπορέσει να μου δώσει Dolby Digital και την σκέφτομαι ως έσχατη λύση (καθώς παρέχει Digital Output).

Γενικά ποια μου προτείνετε ως καλύτερη λύση για να 'αφαιμάξω' τον καλύτερο ήχο από το σύστημά μου?

Edit: typos :)

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν τέτοια brackets αλλά συνήθως βρίσκονται στο κουτί της μητρικής. Δεν ξέρω από που μπορείς να αγοράσεις, αλλά αν πιάνουν τα χέρια σου είναι πολύ εύκολο να το φτιάξεις μόνος σου. Βρες ένα καλώδιο από αυτά που συνδέουν το digital out των cdrom-dvdrom με την κάρτα ήχου (που είναι άχρηστο ούτος ή άλλως) και κόψε την μια πλευρά. Εκεί θα κολλήσεις ένα βύσμα θηλυκό rca ως εξής. Αν πχ το καλώδιο αποτελείται από ένα άσπρο και ένα μαύρο καλωδιακι, θα ενώσεις, το μαύρο με την επαφή για την υποδοχή της μύτης του rca στη μια άκρη και την άλλη άκρη (του μαύρου) στο spdif out της μητρικής. Αντίστοιχα το άσπρο στην επιστροφή του rca ( πλαϊνό κυλινδρικό μέταλλο) και στην επιστροφή της μητρικής. Έτσι μπορείς να βγάλεις στο back panel ένα spdif out, οπότε με ένα απλό έτοιμο ψηφιακό καλώδιο (spdif αρσενικό σε spdif αρσενικό) πας στα ηχεία στην ψηφιακή είσοδο.

Από την άλλη η audigy 2 είναι σίγουρα καλύτερη κάρτα από την onboard οπότε δεν βλέπω κανένα λόγο να μην την χρησιμοποιήσεις. Dolby digital μπορεί να σου δώσει και στα vista δεν έχει να κάνει με το λειτουργικό.

Αν χρησιμοποιήσεις ψηφιακή σύνδεση η audigy είναι καλύτερη λύση αφού δεν θα μπεις στον μπελά, του να φτιάξεις το καλώδιο.

Συνήθως όμως η αναλογική σύνδεση δίνει καλύτερη ποιότητα ήχου. Ρίξε μια ματιά για τους λόγους που συμβαίνει αυτό:

http://www.thelab.gr/showthread.php?s=&threadid=34982

Οπότε αν τα ηχεία σου έχουν τις αντίστοιχες υποδοχές δοκίμασε και αναλογικά στην audigy.

Link to comment
Share on other sites

Πιθανολογώ ότι δεν βάζουν on-board ένα τέτοιο output βασιζόμενοι στο πόσο πιάνουν τα χέρια του αγοραστή ώστε να δημιουργήσει χειροποίητο καλώδιο, αλλά και πάλι δεν έχει έρθει ακόμα το μηχάνημα στα χέρια μου για να το επαληθεύσω. Στην χειρότερη φαντάζομαι ότι σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών (πχ στη Βασιλίσης Ηρακλείου στην Θεσσαλονίκη) θα έχει κάποια τέτοια brackets.

Η audigy 2 δε μπορεί να μου δώσει Dolby Digital και ναι, είναι θέμα λειτουργικού όπως μπορεί να φανεί από το link για download των drivers για τα Vista (http://gr.europe.creative.com/support/downloads/download.asp?MainCategory=1&nRegionFK=&nCountryFK=&nLanguageFK=&sOSName=Windows+Vista+32-bit&region=3&Product_Name=Audigy+2&Product_ID=149&modelnumber=&driverlang=1033&OS=26&drivertype=0&x=23&y=10)

Αν κάνει κάποιος click στο show details των drivers μπορεί να δει ότι όχι μόνο Dolby Digital δεν δίνουν αλλά ούτε καν EAX. Γι΄αυτό και προσπαθώ να αποφύγω την χρήση της Audigy 2 παρόλο που είναι προφανές ότι συνολικά είναι πολύ καλλύτερη κάρτα από την onboard της Realtec που στηρίζεται στο 888 chipset της. Βέβαια θυμάμαι από την άλλη ότι και στο παλιό μου σύστημα που έκανα coaxial σύνδεση τα ηχεία μου στην Audigy, όταν έβαζα ένα DVD και γυρνούσα τα ηχεία στο Dolby Digital, ποτέ δεν είχα ήχο για κάποιον λόγο. Απλά είχα την ελπίδα ότι στο νέο μου σύστημα, αυτό με κάποιον τρόπο θα διορθονώταν. Τώρα σχετικά με το αν είναι καλύτερα να είναι συνδεδεμένα τα ηχεία με analogue παρά με digital σύνδεση, είμαι πραγματικά πολύ μπερδεμένος καθώς, τουλάχιστον στα αυτιά μου, με σύνδεση analogue ο ήχος δεν ήταν τόσο καλός όσο με την coaxial σύνδεση. I'm really confused :(

Link to comment
Share on other sites

Ναι απλα λεω οτι δεν φταιει το λειτουργικο, σε αλλες καρτες γινεται decode ειναι θεμα του driver και σιγουρα θα λυθει συντομα. Τα ηχεια σου δεν εχουν DD decoder? Γιατι αν εχουν θα παρεις κανονικα DD αφου το σημα θα γινει passthrough απο την spdif στον decoder των ηχειων. (φανταζομαι αυτο θα το υποστηριζει ο driver :) )

Στο θεμα του eax ειναι οντως το λειτουργικο, αφου πλεον δεν υποστηριζεται η αποκωδικοποιηση οταν το output ειναι απο το direcsound. Ακουγεται οτι μελλοντικα θα υπαρχει υποστηριξη στο eax απο open al output.

Αν δοκιμαζεις αναλογικη συνδεση στα Vista (και στα xp) εχε το νου σου, το wave out & το master out να ειναι στο 100% και να ριχνεις την ενταση απο τα ηχεια.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι και πολύ σίγουρος αν έχουν DD decoder τα ηχεία αν και λογικά έχουν καθώς λέει ότι υποστηρίζουν πλήρως Dolby Digital και Pro Logic ( http://www.ciao.co.uk/Teac_PowerMax_1500__5457276 είναι το link που δείχνει τα specs τους). Λογικά θα ξαναχρησιμοποιήσω την Audigy απ'ότι φαίνεται σε digital...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.