Jump to content

Recommended Posts

Καλημέρα φίλοι του forum, είναι η πρώτη φορά που γράφω στο thelab, αν και έχω διαβάσει αρκετά άρθρα απο παλιά και έχω δει αρκετές αναφορές. Αυτό γίνεται επειδή μεχρι προσφάτως το ενδιαφέρον μου και οι εμπειρίες μου στο overclocking ήταν του επιπέδου +10% απο το BIOS της P4P800 για τον καημένο το Northwood :D Πριν κάποιο καιρό προχώρησα στην αγορά ενός καινούργιου συστήματος, με τα εξής χαρακτηριστικά:

Intel Core2 Quad Q6600 στα 2.4

ASUS P5K Deluxe WiFi-AP

μια GAINWARD BLISS 8600GT με 512 ραμ

GEIL 2x 1GB 1000άρες

τα οποία τροφοδοτώ απο ένα TAGAN 480 Watt (έχω και ένα Thermaltake 500άρι σφραγισμένο) αλλά το thermaltake έκανε 55 ευρώ το Tagan 120 οταν το πήρα και λόγω της στιβαρότητας και της "πίστης" που μου έδειξε το Tagan αυτό επέλεξα να μπει στο καινούργιο μου σύστημα. Ακόμη παίζει ένας WD 250 16MB Sata2 και ενα Nec sata αντιγραφικό.

Στο κουτί (innovator) παίζουν ενας 12άρης πίσω, ένας 12άρης μπροστά με φίλτρο, και ένα ZALMAN Silence στο πλαι της παλιας σχολής, απο την εποχή που μονο μαύρα ανεμιστηρακια υπήρχαν :) Τι έχω παρατηρήσει με το σύστημα μου. Η ASUS έχει απάνω χιλιαδυο εργαλεία για OC και monitor κτλ αλλά δεν τα έχω πειράξει (όλα). Αυτό που έκανα ήταν να βάλω τη μνήμη να παίζει στα 1000 γιατι η μητρική την έπαιζε στα 800 ενώ παίρνει εως 1066 απάνω. (Μάλλον θα παίζει αυτο το 1:1 εδώ που δεν το έχω πολυπιάσει :p )

Η θερμοκρασία της CPU σε σχετικά iddle δηλαδή με λιγότερο απο 10% CPU Usage όπου και η cpu μονη της χρονίζεται στα 1.6 :p (πρωτοβουλία της ASUS :p ) το θερμόμετρο γράφει 39-44 και οταν το σπρώξω όπως μπορώ με κανα παιχνίδι ή το Cinebench η CPU χρονίζεται στα 2.4 και χτυπάει μέχρι 51 MAX έχω δει στο ASUS Probe. Δηλαδή πιστεύω ότι έχει περιθώριο χωρίς να αλλάξω τη ψύξη, να κερδίσω κάτι παραπάνω. Το πρόβλημα μου είναι η motherboard που χωρίς να τρελαθώ με λίγο san andreas ουτε μια ώρα μιλάμε, να βλέπω 45-46 βαθμούς στη μητρική... Αυτό δε μου αρέσει και πολύ, έχοντας συνηθήσει απο παλαιότερες εποχές :D

Οπότε περνάμε στις ερωτήσεις :D

-Είναι φυσιολογική η θερμοκρασία που αναπτύσσει η ASUS, καθώς το ASUS Probe χτυπάει στους 45 για τη μητρική?

-Τη μνήμη προς το παρών να την αφήσω στα 800 ή στα 1066 αν δεν κάνω κάποια αλλαγή? To FSB είναι 1066 δηλαδή 266 x4 πάει αν δε κάνω λάθος. Να βάλω τη μνήμη στα 1066? Η μνήμες είναι 1000άρες κανονικά. Ποιο θα ήταν το σωστό? 1066 ή 800? (μιλάω χωρίς να αλλάξω κανα FSB. Ο επεξεργαστής το πάει 266 x 9 και πάει 2400?

-Το σύστημα με την υπάρχουσα ψύξη τι παραπάνω μπορεί να μου δώσει? Η ASUS έχει εργαλεία για εύκολο OC χωρίς πολλά-πολλά, αλλά θα ήθελα να ξέρω τι κάνω. Στο BIOS ρωτάει για το multiplier του CPU και λεει ως έγκυρες τιμές 6-9. Θα ήθελα να κάνω ένα βήμα και να αλλάξω κάτι για να παει πιο καλα.

-Κατά τα τέλη αυγούστου θα ήθελα να τσιμπήσω ενα watercooling αλλά δεν είναι άμεση προτεραιώτητα καθώς βλέπω ότι ψύχετε καλά το PC...

Link to comment
Share on other sites

Χεχε πήρανε κι οι Πολυγυρινοί quad; :p

Καλώς ήρθες στο TheLab. Κατ'αρχάς, ξεκίνα το διάβασμα, έχεις πολύ δρόμο μπροστά σου.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά από την εποχή του Ρ4 και γίνονται λίγο ακόμα πιο ιδιότροπα με την έλευση των Quad Cores.

Ένα καλό σημείο για να αρχίσεις, είναι αυτό το thread του eva2000 και αυτό του δικού μας Chessman.

Πριν ξεκινήσεις, να μας πεις ποιες είναι οι προσδοκίες σου, για να ξέρουμε τι λέμε. Πχ. αν θες να τους δώσεις ένα 10-20% πάνω, όλα καλά. Αν σκοπεύεις για παραπάνω, θα χρειαστείς άλλη ψύξη (υποθέτω ότι έχεις την μανίσια) + καλύτερο τροφοδοτικό + την καλύτερη δυνατή ροή αέρα στα Mosfets γύρω από το socket του επεξεργαστή.

Οι μνήμες μη σε απασχολούν τόσο πολύ για αρχή, καλό είναι να βρίσκεις τα όρια από ένα κομμάτι κάθε φορά.

Τα 2.4 που γίνονται 1.6 είναι feature της Intel και όχι της Asus και μπορείς να το απενεργοποιήσεις (βάλε Disabled τις επιλογές EIST/Enhanced Intel Speedstep technology και C1E από το BIOS).

Γνώμη μου είναι:

- Βάλε τις μνήμες 1/1 (ή αλλιώς όποια μικρότερη τιμή σου δίνει από το BIOS)

- Ξεκίνα να ανεβάζεις το FSB 10MHz την φορά, μπαίνοντας στα Windows και τρέχωντας προγραμματάκια για να παρακολουθείς την θερμοκρασία.

- Μόλις βρεις μια ικανοποιητική συχνότητα (από άποψη θερμοκρασιών), ξεκίνα να ψάχνεις τις μνήμες, και ούτω καθεξής.

Εργαλεία που θα χρειαστείς:

CPUz

CoreTemp 0.94 (ΟΧΙ το 0.95, θα σου βγάζει μπλε οθόνες στην Ρ5Κ)

wprime

Κι έλα πίσω για αναφορά ;)

Link to comment
Share on other sites

.... από orestoubas [Σήμερα, στις 11:55]

-Είναι φυσιολογική η θερμοκρασία που αναπτύσσει η ASUS, καθώς το ASUS Probe χτυπάει στους 45 για τη μητρική?

-Τη μνήμη προς το παρών να την αφήσω στα 800 ή στα 1066 αν δεν κάνω κάποια αλλαγή? To FSB είναι 1066 δηλαδή 266 x4 πάει αν δε κάνω λάθος. Να βάλω τη μνήμη στα 1066? Η μνήμες είναι 1000άρες κανονικά. Ποιο θα ήταν το σωστό? 1066 ή 800? (μιλάω χωρίς να αλλάξω κανα FSB. Ο επεξεργαστής το πάει 266 x 9 και πάει 2400?

-Το σύστημα με την υπάρχουσα ψύξη τι παραπάνω μπορεί να μου δώσει? Η ASUS έχει εργαλεία για εύκολο OC χωρίς πολλά-πολλά, αλλά θα ήθελα να ξέρω τι κάνω. Στο BIOS ρωτάει για το multiplier του CPU και λεει ως έγκυρες τιμές 6-9. Θα ήθελα να κάνω ένα βήμα και να αλλάξω κάτι για να παει πιο καλα.

Καλωσήρθες στο Forum, καλορίζικο το σύστημά σου !

Έγραψα μια απάντηση στο post34 http://www.thelab.gr/showthread.php?postid=574230#post574230 η οποία θα σου είναι σχετικά χρήσιμη.

Ρίξε μια ματιά. Αν κάνεις τον κόπο και διαβάσεις το thread θα λύσεις κάποιες απορίες και για τις θερμοκρασίες.

Θα τα πούμε....

ΥΓ : ότι γράφει ο Chosen να του δίνεις προτεραιότητα και να το μελετάς καλά.

Link to comment
Share on other sites

Κατ'αρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις! Βλέπω οτι αν και μέλη με εμπειρία, και επιτυχίες δεν έχετε "ψωνιστεί" ώστε να μην απαντάτε σε νέα μέλη όπως γίνετε σε άλλα φορουμ...

Γρρ ναι οι Quad ανέβηκαν και στα βουνά :p

Όσο για τους στόχους μου δεν είναι να πιέσω το σύστημα για να εκμεταλλευτώ ότι μπορεί να δώσει λίγο πριν λιώσουν τα μέταλα του

:laughing:

Ενα 10-15% είναι πιστεύω ένας ικανοποιητικός και προσιτός στόχος καθώς τα μηχανήματα αντέχουν απο μόνα τους αυτής της τάξης την πίεση.

Για τις μνήμες ρωτάω που πρέπει να τις χρονίσω καθώς είχα διαβάσει οτι απλά το να τις ανεβάσεις κάποιες φορές δεν σημαίνει οτι θα τρέχουν και καλύτερα. Με την υπάρχουσα ρυθμιση στο FSB (νομίζω 266), οι μνήμες που πρέπει να τρέχουν?

To feature της Intel δε με χαλάει καλά κάνει και δε ζεματάει η CPU οταν δε χρειάζεται :)

Θα παίξω με το FSB λίγο λίγο να δουμε τι θα γίνει... 10-10 οταν λέμε μέχρι που?

:o

Ευχαριστώ και πάλι για τις πληροφορίες. Όπως βλέπω και στο thread που μου προτείνατε, οι quad core μάλλον δεν αγαπάν την p5k, και το αντίστροφο :p

Εμένα νομίζω οτι μου αφήνει τον Multiplier απο 6-9 και πρέπει να είναι στο 9 με φσβ 266 σωστα? Κάτι τέτοιο κατάλαβα :p

Link to comment
Share on other sites

............ από orestoubas [Χθες, στις 23:16]

Όσο για τους στόχους μου δεν είναι να πιέσω το σύστημα για να εκμεταλλευτώ ότι μπορεί να δώσει λίγο πριν λιώσουν τα μέταλα του. Ενα 10-15% είναι πιστεύω ένας ικανοποιητικός και προσιτός στόχος καθώς τα μηχανήματα αντέχουν απο μόνα τους αυτής της τάξης την πίεση. Για τις μνήμες ρωτάω που πρέπει να τις χρονίσω καθώς είχα διαβάσει οτι απλά το να τις ανεβάσεις κάποιες φορές δεν σημαίνει οτι θα τρέχουν και καλύτερα. Με την υπάρχουσα ρυθμιση στο FSB (νομίζω 266), οι μνήμες που πρέπει να τρέχουν? To feature της Intel δε με χαλάει καλά κάνει και δε ζεματάει η CPU οταν δε χρειάζεται

Με βάση αυτά που ζητάς είσαι κάπου σε αυτές τις ρυθμίσεις :

JumperFree Configuration Settings

AI Overclocking: Manual

CPU Ratio Control: Manual

Ratio CMOS Setting: 9

FSB Strap to North Bridge : AUTO

FSB Frequency: 306

PCI-E Frequency: 100

DRAM Frequency: 918

DRAM Timing Control: Manual

CAS# Latency: 5

RAS# to CAS# Delay: 4

RAS# Precharge: 4

RAS# Activate to Precharge: 12

TWR: AUTO

TRFC: AUTO

TWTR: AUTO

TRRD: AUTO

TRTP: AUTO

DRAM Static Read Control: AUTO

Transaction Booster: AUTO

Clock Over-Charging Mode: AUTO

CPU Spread Spectrum: Enabled

PCIE Spread Spectrum: Enabled

CPU Voltage: 1.2625

CPU Voltage Reference: AUTO

CPU Voltage Damper: Enabled

CPU PLL Voltage: AUTO

DRAM Voltage: 1.95

FSB Termination Voltage: AUTO

North Bridge Voltage: AUTO

North Bridge Voltage Reference: AUTO

South Bridge Voltage: AUTO

Advance CPU Settings

CPU Ratio Control: Manual

- Ratio CMOS Setting: 9

C1E Suppport: Enabled

Max CPUID Value Limit: Disabled

Vanderpool Technology: Enabled

CPU TM Function: Enabled

Execute Disable Bit: Disabled

PECI: Enabled

Αν δεν είσαι σταθερός με τα παραπάνω, ανέβασε ένα τικ το

DRAM Voltage: 2.00 (ίσως χρειαστεί και 2.05 ανάλογα πως θα συμπεριφερθούν οι μνήμες που έχεις)

Αν πάλι δεν είσαι σταθερός, ανέβασε ένα τικ και το

CPU Voltage: 1.2750

Τώρα είσαι στο +15% overclocking.

Από δω και πέρα ότι σου έγραψε ο chosen, ανεβάζεις λίγο-λίγο FSB Frequency. Μετά το 335 (αν φτάσεις με τις δοκιμές σου εκεί) πρέπει να αλλάξεις και διαιρέτη στις μνήμες. Πάντως δύσκολα θα πας πιο πάνω θέλωντας και να διατηρήσεις τα power save options της Intel.

Εφόσον είναι καλοκαίρι και το +15% είναι ο στόχος σου, μείνε εκεί, χρησιμοποίησε την περίοδο αυτή να μάθεις το σύστημά σου καλά και αργότερα δοκιμάζεις παραπάνω.

Διάβασε οπωσδήποτε τον οδηγό overclocking που έχει το Forum, όπως σου έγραψα σε άλλο post.

Καλή τύχη.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν χτες το βράδυ άρχισα να το σκαλίζω, και έκανα κάποιες μετρήσεις και δοκιμές ώστε να καταλήξω εκεί που θέλω.

Το fsb 10-10 το έφτασα μέχρι το 333 με multiplier 9 που πάει 3GHz κάνοντας δοκιμές φυσικά σε κάθε στάδιο και παρακολουθώντας τις θερμοκρασίες. Το feature της Intel το ξήλωσα και παίζει συνέχεια στα 3 η CPU σταθερά. Ακόμη μετά απο δοκιμές σε διάφορες συχνότητες fsb/μνήμης είδα οτι παίζει χωρίς πρόβλημα στα 1000MHz (οι μνήμες είναι 1000άρες υποτίθετε) και έτσι το έχω τώρα και παίζει σταθερά.

1)PCI-E Frequency δεν πείραξα και δεν βλέπω ακόμη γιατί, εκτός αν είναι για να μείνει σταθερή η συχνότητα, δηλαδή να μην επηρεάζεται απο το fsb που αλλάζω.

2)Ακόμη το vcore που ορίζω σε σχέση με αυτό που δείχνουν τα hardware monitoring tools (BIOS και PC Probe) διαφέρουν, πχ αμα ορίσω 1.31 το σύστημα αναφέρει τάση 1.28 το πολύ...

3) Το probe της θερμοκρασίας της μητρικής δείχνει μεγάλα νούμερα. Όπως διάβασα στα links που μου παραθέσατε το θερμίστορ της μητρικής βρίσκεται κοντά στις μνήμες, οι οποίες δεν πιάνονται κατα τη λειτουργία του συστήματος, καθώς καίνε υπερβολικά, πιο πολύ απο τα mosfet, northbridge και το heatsink της cpu. Τόσο πολύ καινε αυτές οι ddr2? :unsure:

Η μητρική τώρα δείχνει 49-50 βαθμούς αμα παίξω λίγο με το σύστημα με τις ρυθμίσεις που ανέφερα... Μάλλον απο τις ραμ ξαναλέω γίνετε η βρωμοδουλειά που παίζουν στα 1000...

4) Ποιο ειναι το default voltage που παίζουν οι ram μου? Κάτι δε μου αρέσει με αυτό το κομμάτι του συστήματος...

5) Σε κανα δυο εβδομάδες θα χτυπήσω compnents για water-cooling γιατί δε μου αρέσουν και πολύ οι νέες θερμοκρασίες της CPU και φυσικά της κάρτας γραφικών καθώς είναι και fanless... Οπότε θα σταματήσουν να ψήνονται τα parts μου :D

Απο benchmarks κάνω μονο cinebench γιατι δεν έχω ίντερνετ σπίτι αυτόν το καιρό (σε καμιά εβδομάδα πιστεύω θα με ξανασυνδέσουν) και βλέπω 500+ με ενα core και 1591 με 4 cores.

Αυτά και ευχαριστώ ακόμη μια φορά :)

ΥΓ1. Είδα οτι έχω το 202 ν νομίζω BIOS, με τη πρώτη ευακιρία θα το αναβαθμίσω.

ΥΓ2. Οι μνήμες παίζουν σε Dual-Channel, θα δοκιμάσω τι γίνετε αμα ξηλώσω το ένα στικ

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από orestoubas [Χθες, στις 23:28]

Επισυνάπτω και ενα αρχείο access με τις διάφορες ρυθμίσεις που είχα και τα αποτελέσματα που είχα...

Όταν δοκιμάζεις να ανέβεις σε fsb μην αλλάζεις διαιρέτες. Μείνε στο 1 : 1. Κακώς δεν κάνει boot στο 350 MHz αλλά κάποιο λάθος έχεις γράψει στο αρχείο σου (δεν μπορεί νάναι 2100 MHz η cpu speed).

Αφού το έχεις έτοιμο το αρχείο, βελτίωσέ το λίγο, προσθέτοντας Multiplier, Vdimm και τους κύριους χρονισμούς της μνήμης (πχ 5-5-5-15) ώστε νάναι πιο χρήσιμο και ευκολο-αναγνώσιμο.

Link to comment
Share on other sites

Κι όμως στη συγκεκριμένη δοκιμή είναι 350x6=2100MHz η CPU. Αφού το μυλτιπλιερ μπορείς να το αλλάζεις... Το αρχείο θα το εμπλουτίσω, αν και στην αρχή τουλάχιστο το vdimm ηταν στο auto.

Οσο για τα άλλα ερωτήματα τι παίζει?

Ακόμη εγώ έχω την P5K Deluxe/Wi-Fi AP ενώ η Asus με wifi έχει την P5K Premium/Wi-Fi AP...

Την πρεμιουμ ή την ντελούξ έχω?? :p

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Αρχική απάντηση από kostas109 [Σήμερα, στις 18:29]

pia cpu kai pia mobo anevainoun pio psila;

Τα ελληνικά.

Η γλώσσα η οποία χρησιμοποιείται στο TheLab.gr είναι τα ελληνικά και όχι οι greeklish χαρακτήρες. Στην περίπτωση που ένα θέμα ή μήνυμα είναι γραμμένο σε greeklish οι Administrators/Moderators έχουν το δικαίωμα διαγραφής του τίτλου / περιεχομένου του θέματος, μηνύματος. Στην περίπτωση που ο παραβάτης δεν συμμορφώνεται θα ακολουθήσει αποκλεισμός του. Στην περίπτωση που κάποιος χρήστης για λόγους τεχνικής φύσεως δεν δύναται να γράψει ελληνικά θα πρέπει να επικοινωνήσει με τους Administrators/Moderators του TheLab.gr
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.