Jump to content

Διοικητικό πρόστιμο στη εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε.


Kokolikos
 Share

Recommended Posts

Διοικητικό πρόστιμο στη εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. για σοβαρή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και παράβαση του νόμου περί ελεύθερου ανταγωνισμού (περίπτωση «συμπίεσης περιθωρίου ? margin squeeze»)

Μετά από ελέγχους αναφορικά με καταγγελίες εταιρειών για τις πρακτικές και την τιμολογιακή πολιτική της ΟΤΕ Α.Ε. στις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας (πακέτο προσφοράς Conn-X περιόδου 2004-2006), η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, λειτουργούσα ως Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, διαπίστωσε σημαντικές παραβατικές συμπεριφορές και καταστρατήγηση διατάξεων του δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού εκ μέρους της ΟΤΕ Α.Ε. Ως εκ τούτου, αποφάσισε να επιβάλει την κάτωθι διοικητική κύρωση:

Διοικητικό πρόστιμο 20.000.000 ευρώ για την από το 2004 σοβαρότατη και διαρκή παραβίαση του άρθρου 2 του ν.703/1977 περί ελεύθερου ανταγωνισμού (δηλαδή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης) στην Ελληνική αγορά της ευρυζωνικότητας, με τη μορφή «συμπίεσης περιθωρίου - margin squeeze» (για τους ορισμούς, βλέπε www.eett.gr «Συχνές Ερωτήσεις»).

Η καταχρηστική αυτή πρακτική δεν σχετίζεται τόσο με τις λιανικές τιμές των ευρυζωνικών προσφορών της ΟΤΕ Α.Ε., όσο με τη διαφορά ανάμεσα στις λιανικές τιμές και στα τιμολόγια χονδρικής, με κατάλληλη μείωση των οποίων (χονδρικών τιμών) θα μπορούσε να αποφευχθεί η παράβαση της «συμπίεσης περιθωρίου». Η ΟΤΕ Α.Ε. διατηρούσε διαφορά μεταξύ της χονδρικής τιμής (με την οποία πωλούσε τις ευρυζωνικές συνδέσεις ADSL στους εναλλακτικούς παρόχους) και της λιανικής τιμής (με την οποία πωλούσε την ίδια υπηρεσία στους δικούς της πελάτες), μικρότερη της από τους νόμους του ανταγωνισμού επιτρεπόμενης. H διαφορά αυτή ήταν τόσο μικρή, που δεν επέτρεπε σε έναν αποτελεσματικό εναλλακτικό πάροχο να καλύψει τα αναγκαία έξοδα που απαιτούντο για να μπορέσει και αυτός να παρέχει λιανικές ευρυζωνικές υπηρεσίες ανταγωνιστικές με εκείνες της ΟΤΕ Α.Ε. Συνέπεια των ανωτέρω ήταν, ο πάροχος αυτός είτε να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την αγορά, είτε να υποχρεωθεί να πουλήσει στην ίδια λιανική τιμή με την ΟΤΕ Α.Ε., υφιστάμενος σημαντικές ζημιές. Τέτοιες πρακτικές δύνανται να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης των παρόχων καθώς και στην οικονομική βιωσιμότητα τους. Μακροπρόθεσμα είναι πιθανό πάροχοι να οδηγούνται εκτός αγοράς και συνεπώς να μειωθεί ο ανταγωνισμός. Η μείωση δε του ανταγωνισμού, επιφέρει υψηλότερες λιανικές τιμές και περιορισμό στην καινοτομία και στην προσφορά νέων υπηρεσιών προς τους τελικούς καταναλωτές.

Σχετικά με αυτήν την περίπτωση κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης δήλωσε: «Η απελευθέρωση της αγοράς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών απαιτεί απ όλες τις εταιρείες του κλάδου την αυστηρή τήρηση των αρχών του δικαίου του ανταγωνισμού και της υφιστάμενης νομοθεσίας. Η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις με σημαντική ισχύ στην αγορά, μπορεί να λάβει τη μορφή της «συμπίεσης περιθωρίου», που οδηγεί στον περιορισμό του ανταγωνισμού, στον εξοβελισμό της καινοτομίας, και μακροπρόθεσμα, στην εκμετάλλευση των καταναλωτών. Με τη σημερινή της απόφαση, η ΕΕΤΤ διατρανώνει την αφοσίωση της στην αυστηρή τήρηση των αρχών προστασίας του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις επιταγές του εθνικού και κοινοτικού πλαισίου. Καλούμε τον κυρίαρχο τηλεπικοινωνιακό πάροχο να συμμορφωθεί πλήρως με την νέα πραγματικότητα και με τις ειδικές υποχρεώσεις που συνοδεύουν κάθε πάροχο με σημαντική ισχύ στην αγορά. Η συνεχιζόμενη εξάπλωση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην πατρίδα μας προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για όλες τις επιχειρήσεις, και ιδίως για εκείνες που εστιάζουν σε καινοτόμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και σε σύγχρονες υποδομές πρόσβασης. Η ΕΕΤΤ θα παραμείνει εγγυητής των αρχών του ανόθευτου ανταγωνισμού, χωρίς παρεκκλίσεις και συμβιβασμούς, με τη βεβαιότητα ότι η παρατηρούμενη πρόοδος θα επιταχυνθεί, προκειμένου να καλυφθεί σύντομα το ψηφιακό χάσμα που χωρίζει τη χώρα μας από τις άλλες χώρες της ΕΕ.»

Πληροφοριές : ΕΕΤΤ

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.