Jump to content



Πρώτα αποτελέσματα σε qx6700 από τοποθέτηση υδρόψυξης.


Chessman

Recommended Posts

Γεια σας φίλοι !

Ολοκληρώθηκε η συνδεσμολογία της υδρόψυξης και η τοποθέτησή της στον Η/Υ, έπειτα από 16 ώρες παράπλευρης δοκιμής ! Με την ευκαιρία της πτώσης της Ambient από 31 oC (που ήταν χθες) σε 27 οC (που είναι σήμερα το βραδάκι) στο δωμάτιο (με ανοικτά τα παράθυρα), λόγω κυρίως του αέρα που φύσηξε, έκανα τις πρώτες δοκιμές.

Η Ultra 120 xtreme έμεινε χωρίς αντικείμενο προσωρινά, ενώ απελευθερώθηκαν οι δύο Delta FFB1212EHE, ο ένας από τους οποίους με το κατάλληλο ποτενσιόμετρο, «βλέπει» πλέον VRM και NB, ενώ ένας 80άρης «βλέπει» τις μνήμες.

Το block του Eleven για τη cpu μπήκε με μια μικρή πατέντα, αφού για να μη βγάζω πάλι τη μητρική, χρησιμοποίησα αυτό που ήδη είχα τοποθετημένο, το πολύ καλό backplate της Tuniq 120 (η οποία είχε παραδώσει στην Ultra 120) και τις βίδες της με τα ελατήρια τους, οι οποίες «έδεσαν» πολύ γερά το block (το έλεγξα πολύ καλά). Η d5 Laing τελείως αθόρυβη, ενώ το ρεζερβουάρ βοήθησε και η εξαέρωση έγινε πολύ γρήγορα (έπειτα από τα απαραίτητα «κουνήματα» αντλίας και ψυγείου κυρίως). Για υγρό σκέτο WFI, ίσως αν βρω τις επόμενες ημέρες βάλω λίγες σταγόνες Water Wetter, αν και μόνο ένα μέταλλο παρεμβάλλεται στο κύκλωμα, οπότε μάλλον δεν χρειάζεται. Μόνο σημείο που δεν έχω προλάβει να ολοκληρώσω είναι οι ανεμιστήρες 120mm στο Mo-Ra 2 pro (πρέπει να σκεφτώ καμιά πατέντα για τη στήριξή τους) το οποίο για να μη μείνει παθητικό, του έβαλα να το «χτυπά» ένας ανεμιστήρας από αυτούς που έχουμε στα δωμάτια για λίγη δροσιά. Το κύκλωμα όπως μου είχατε προτείνει (λαμβάνοντας υπόψιν τη ροή του Eleven block) ψυγείο block ρεζερβουάρ αντλία ψυγείο. Για σωλήνες, όπως οι πιο πολλοί νέοι και άπειροι . Tygon. Ρεζερβουάρ, αντλία, ψυγείο (ας μπορούσα και αλλιώς με το ψυγείο) εκτός case. Το ρεζερβουάρ ψηλά. AS5 στο block. Τα μήκη των σωλήνων είναι περίπου : ψυγείο block (70 cm, μονωμένο), block ρεζερβουάρ (40 cm όσο γίνεται μικρότερο, ώστε το ζεστό να φεύγει γρήγορα έξω), ρεζερβουάρ αντλία (35 cm), αντλία ψυγείο (40 cm). Οι διατομές είναι ½ ίντσας και δεν παρεμβάλλεται κάτι άλλο ενδιάμεσα που να επηρρεάζει τη ροή (πχ θερμόμετρα, flow indicators κλπ).

Επέλεξα ένα setup στον Η/Υ για το οποίο είχα αρκετές μετρήσεις με την Ultra 120 xtreme : (8x455)@1.4250@2.10 (5-4-4-4) σε 1:1 .

Με τον αέρα (σε 30 οC Ambient) ήμουν σε idle : core0=57, core0=55, core0=52, core0=51.

Και να οι πρώτες δοκιμές με το νερό :

http://img178.imageshack.us/img178/5149/8x455temp1gk0.jpg

Νομίζω είναι καλά, αν και δεν έχω εμπειρία που περίπου θάπρεπε να ήμουν. Αλλά με 27 oC Ambient που αλλού να πάω. Παρεπιπτόντως ο Delta κάνει εξαιρετική δουλειά στο VRM του motherboard και το NB.

Να και οι θερμοκρασίες με wprime να τρέχει (έχει ολοκληρώσει το 76%) ενώ το FritzBench ανέβηκε πάνω από 10000 kn/second :

http://img174.imageshack.us/img174/2826/8x455temp2lt2.jpg

Και αμέσως μετά την ολοκλήρωση του wprime (πρώτες δοκιμές, τσεκάρω μόνο τις θερμοκρασίες, χαλαρά subtimings) :

http://img182.imageshack.us/img182/4371/8x455temp3yh4.jpg

Ελπίζω στις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσω με την ενεργητική ψύξη του ψυγείου, τοποθετώντας τα 120 mm ανεμιστηράκια να ρίχνουν αέρα στα χάλκινα σωληνάκια του ψυγείου (το έχω διασταυρώσει στο δίκτυο, καλύτερα σε αυτό το ψυγείο η push διάταξη). Θα βάλω 4 ή 6 από αυτά. Ελπίζω να βελτιωθούν τα πράγματα λίγο ακόμη.

Καλώς σας βρήκα στην υδρόψυξη !

Link to comment
Share on other sites

Μόλις ολοκλήρωσα και μια ποδιά με 6 ανεμιστήρες για το ψυγείο. Με βίδες που μεταβάλλουν την απόσταση, ώστε να μπορώ να την πλησιάζω ή να την απομακρύνω από το ψυγείο. Να μερικές φωτογραφίες :

Ξεκινώντας .

http://img507.imageshack.us/img507/1860/mod1ql2.jpg

Ολοκληρώνοντας την ποδιά .

http://img69.imageshack.us/img69/1567/mod2of0.jpg

Κρεμασμένη στο ψυγείο.

http://img69.imageshack.us/img69/5776/mod3fx9.jpg

* έχω βάλει χαρτοπετσέτες στις συνδέσεις, να βλέπω εύκολα αν υπάρξει καμμιά διαρροή, μιας και ακόμη είμαι στη φάση των δοκιμών. Σας θυμίζω, ότι όσο δεν είχα βάλει τους 120 mm ανεμιστήρες στο ψυγείο, χρησιμοποιούσα έναν ανεμιστήρα μπροστά από το ψυγείο (10-15 cm περίπου απόσταση), που είχα στο δωμάτιο για δροσιά.

Αυτό που νομίζω έχει ενδιαφέρον είναι το εξής :

Σε απόσταση 5 cm από το ψυγείο (απόσταση ψυγείου ανεμιστήρων της ποδιάς) είχα πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 oC σε κάθε πυρήνα (σε σχέση με το μεγάλο ανεμιστήρα).

Σε απόσταση 2 cm από το ψυγείο (απόσταση ψυγείου ανεμιστήρων) είχα πτώση της θερμοκρασίας κατά 4 oC σε κάθε πυρήνα.

Να και μια εικόνα σε idle με το setup όπως στο προηγούμενο post για σύγκριση πριν και μετά τα 6 ανεμιστηράκια.

Έτσι μάλλον ολοκλήρωσα με το κομμάτι αυτό της υδρόψυξης.

Edit (4/8/2007): Βρήκα, ότι η καλύτερη θέση για τους ανεμιστήρες της ποδιάς είναι να απέχουν 1 cm από το ψυγείο και το ψυγείο να απέχει 1.5 cm (όχι πιο κοντά, θέλει έναν αέρα!) από το πλαινό του Η/Υ (όπως το έχω τοποθετήσει). Επίσης η καλύτερη / οικονομικότερη λειτουργία είναι στη θέση 4 της αντλίας (η θέση 5 δε βελτιώνει θερμοκρασιακά τα αποτελέσματα).

Link to comment
Share on other sites

Chessman ωραία όλα αυτά που έκανες αλλά το γεγονός ότι και σε idle και σε load οι core 0 και 1 περίπου +5 βαθμούς από τους άλλους δύο θα έπρεπε να σε απασχολεί. Έλεγξες αν έχει πατήσει καλά το block?

Link to comment
Share on other sites

@giorgos th. : ευχαριστώ πολύ.

@effect : 'Ελεγξα το Block πολύ καλά. Πιο πιθανό είναι να είναι στραβό το καπάκι του επεξεργαστή, παρά να μην πατάει το block ! Πέρασα από Zalman 9700, Tuniq 120, Ultra 120X και τώρα block Eleven. Πάντα είχα μια διαφορά ανάμεσα σε Core 0,1 και Core 2,3 λίγους βαθμούς.

Παλιά το είχα ψάξει, αλλά βρήκα πάρα πολλά δημοσιευμένα αποτελέσματα στο δίκτυο, όπου εμφανίζεται και σε άλλους η διαφορά. Είχα διαβάσει και κάτι σχετικό στα documentation της Intel που με είχε καθησυχάσει, οπότε είχε πάψει να με απασχολεί.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.