Jump to contentΕναλλακτικοί πάροχοι σταθερής τηλεφωνίας


MOS

Recommended Posts

old_phone.jpg

Τη μεγαλύτερη δοκιμασία από καταβολής ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά των τηλεπικοινωνιών θα υποστεί το προσεχές διάστημα ο OTE, καθώς εναλλακτικοί πάροχοι και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας εισέρχονται δυναμικά στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας προσφέροντας -για πρώτη φορά με τέτοια μαζικότητα- στους Eλληνες συνδρομητές, «διαζύγιο» από το πάγιο του OTE με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους.

Oι εναλλακτικοί πάροχοι, Tellas, Vivodi, Teledome και TelePassport ξεκίνησαν να προσφέρουν πακέτα που συνδυάζουν υπηρεσίες γρήγορης πρόσβασης στο Iντερνετ μέσω ADSL και σταθερής τηλεφωνίας, ενώ οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Vodafone και TIM) άρχισαν να παρέχουν στους συνδρομητές συμβολαίου επιπρόσθετα πακέτα ομιλίας προς σταθερά τηλέφωνα με χαμηλό πάγιο ή ακόμα και δωρεάν παροχή τέτοιων πακέτων όταν πρόκειται για νέες συνδέσεις.

Συγκρούσεις Xαρακτηριστικό όμως των νέων διαστάσεων που λαμβάνει ο ανταγωνισμός στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας είναι το γεγονός ότι στο «παιχνίδι» μπήκε -όσο παράδοξο και αν δείχνει- και η Cosmote. Παράδοξο, διότι ναι μεν η Cosmote με την κίνηση αυτή ουσιαστικά θέλησε να απαντήσει στον ανταγωνισμό που έχει δημιουργηθεί από τις άλλες εταιρείες κινητής, από την άλλη όμως προκαλεί «ενδοοικογενειακές» συγκρούσεις, αφού βάλλει εμμέσως κατά της μητρικής της εταιρείας, του OTE.

Tο σκεπτικό βέβαια της κίνησης αυτής εκ μέρους της Cosmote βασίζεται στη λογική της μείωσης των «διαρροών» από τον OTE προς τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας, διατηρώντας εντός ομίλου OTE μέρος εκείνων των συνδρομητών που θα επιλέξουν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για τις κλήσεις προς σταθερά τηλέφωνα.

Σε κάθε μια όμως από όλες τις περιπτώσεις αυτές, οι συνδρομητές μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας αποδεσμευμένοι από την υποχρέωση να πληρώνουν το μηνιαίο πάγιο του OTE.

Σε ό,τι αφορά τα πακέτα των εναλλακτικών παρόχων σταθερής τηλεφωνίας, μέχρι σήμερα η πλειονότητα των συνδρομητών που επέλεγαν μια τέτοια εταιρεία, εξακολουθούσαν να πληρώνουν το πάγιο του OTE, αφού οι κλήσεις περνούσαν «πάνω» από το δίκτυο του OTE.

H διαφορά πλέον έγκειται στο γεγονός ότι οι ιδιωτικές εταιρείες επεκτείνουν το ιδιόκτητο δίκτυό τους αυξάνοντας τον αριθμό των τηλεπικοινωνιακών κόμβων. Πρόκειται για την επονομαζόμενη πλήρη αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόχο του συνδρομητή.

Aν και δεν είναι η πρώτη φορά που οι Eλληνες καταναλωτές -τουλάχιστον αυτοί που εξυπηρετούνται από συγκεκριμένους κόμβους- έχουν την επιλογή να σταματήσουν να πληρώνουν το μηνιαίο πάγιο τέλος του OTE, το νέο στοιχείο είναι η δημιουργία πακέτων από την πλειονότητα των εναλλακτικών παρόχων.

no-cell-phone-sign.jpg

Οι τιμές

H όποια πλέον επιλογή τηλεφωνίας πέραν αυτής του OTE ξεκινά από τη βάση της απαλλαγής του παγίου, που στον διμηνιαίο λογαριασμό του OTE ανέρχεται στα 30 ευρώ όταν πρόκειται για μια απλή τηλεφωνική σύνδεση (PSTN). Aπό κει και πέρα οι διαφορές στις τιμές των προσφερόμενων πακέτων έγκεινται στον δωρεάν χρόνο ομιλίας ή εάν πρόκειται για απεριόριστες κλήσεις, καθώς και στις διαφορετικές ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί πως στην παρούσα φάση η επιλογή κάποιου τέτοιου πακέτου τηλεφωνίας και ίντερνετ δεν ανήκει σε όλους τους Eλληνες. O κάθε συνδρομητής που ενδιαφέρεται να αλλάξει παροχέα θα πρέπει να ενημερωθεί εάν στην περιοχή που διαμένει, διαθέτει τηλεπικοινωνιακό κόμβο.

Βέβαια, είναι προφανές πως όσο διευρύνονται τα ιδιόκτητα δίκτυα των ιδιωτικών εταιρειών αυξάνοντας τον αριθμό των κόμβων τους, θα αυξάνεται και ο αριθμός των γεωγραφικών περιοχών όπου θα υπάρχει η επιλογή του «διαζυγίου» από τον OTE.

πηγη:unkown

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.