Jump to contentΨηφιακό... βιντεοκλάμπ


MOS

Recommended Posts

Το εξαιρετικά δημοφιλές διαδικτυακό «δισκοπωλείο» iTunes της Apple αρχίζει πλέον να λειτουργεί και ως ψηφιακό βιντεοκλάμπ. Τάδε έφη, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της εταιρείας, Στιβ Τζομπς, από το βήμα του συνεδρίου Macworld στο Σαν Φρανσίσκο.

apple_tv_intro_graphic.jpg

Περισσότερες από 1.000 χολιγουντιανές παραγωγές θα αρχίσουν να διατίθενται προς ενοικίαση μέσω του εν λόγω καταστήματος. Από τη βολή της οικίας τους οι χρήστες θα είναι σε θέση να αποθηκεύουν νόμιμα στον υπολογιστή τους κινηματογραφικές ταινίες, έναντι αντιτίμου και για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Οι νέες κυκλοφορίες θα κοστίζουν 3,99 δολάρια και θα είναι διαθέσιμες στο iTunes 30 ημέρες αφότου κυκλοφορήσουν σε DVD, οι παλαιότερες θα τιμώνται 2,99 δολάρια, ενώ με ένα δολάριο επιπλέον οι πελάτες θα μπορούν να «κατεβάζουν» μια high-definition έκδοση του κάθε φιλμ.

Η υπηρεσία με την οποία συνεργάζονται και τα έξι μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ, αναμένεται να μπει σε πλήρη λειτουργία μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο στις ΗΠΑ ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα «καλύπτει» και την Ευρώπη.

Η Apple εισέβαλε στον χώρο του on line βίντεο για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2006 όταν ξεκίνησε να πουλάει, και όχι να νοικιάζει, ταινίες μέσω του iTunes. Επτά εκατομμύρια φιλμ διατέθηκαν τους, ωστόσο, δεν έμεινε ευχαριστημένη. «Πρέπει να ομολογήσω πως οι πωλήσεις δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας», δηλώνει ο Τζομπς. Στις προσδοκίες της Apple δεν ανταποκρίθηκε ούτε η χλιαρή υποδοχή που επεφύλαξε το κοινό στον δέκτη «Αpple ΤV».

Τις εν λόγω αρνητικές επιδόσεις φιλοδοξεί να αντιστρέψει τώρα η εταιρεία με αιχμή του δόρατος τη νέα iTunes υπηρεσία ενοικίασης ταινιών. Ταυτόχρονα, μειώνει την τιμή της συσκευής «Αpple TV.

«Η είσοδος της Apple στον χώρο των βιντεο-ενοικιάσεων, εάν στεφθεί με επιτυχία, πρόκειται να αλλάξει ριζικά την οικονομία της βιομηχανίας του θεάματος» και να περιπλέξει ακόμη περισσότερο το ζήτημα των κινηματογραφικών δικαιωμάτων, μια «πονεμένη» υπόθεση για την οποία οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ απεργούν εδώ και δυόμισι μήνες.

«Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση η οποία θα επηρεάσει άμεσα τη βιομηχανία μεταβάλλοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι νοικιάζουν ταινίες και ταυτόχρονα, προσελκύοντας περισσότερους καταναλωτές στο οικοσύστημα της Αpple», δηλώνεi, ο αναλυτής της Jupiter Research, Μάικλ Γκάρτενμπεργκ.

grab_appleTV.jpg

Σχεδίαση & δυνατότητες.

Τι κάνει το Apple TV; Αναλαμβάνει να δεχθεί ασύρματα το ψηφιακό υλικό που έχουμε στον υπολογιστή μας και μέσω του interface που διαθέτει να το προβάλει στην οθόνη της τηλεόρασης ή του προβολέα μας. Nα πούμε πως το Apple TV είναι μια εξαιρετικά λεπτή και μικρή συσκευή όπου άνετα μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε στο σαλόνι μας χωρίς να ενοχλεί. Το πιθανότερο είναι να τοποθετηθεί δίπλα στο DVD player ή επάνω στον ενισχυτή μας.

Το Apple TV συνεργάζεται (ασύρματα) είτε με Mac είτε με PC. Μπορούμε να το συνδέσουμε με την τηλεόραση ή τον προβολέα, μέσω θύρας HDMI & Component όσον αφορά την εικόνα, και μέσω οπτικής ίνας με τον ενισχυτή όσον αφορά τον ήχο. Οπως είπα και παραπάνω, το Apple TV αναλαμβάνει να δεχθεί το ψηφιακό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, ταινίες) που έχουμε αποθηκευμένο στον υπολογιστή μας με έναν περιορισμό όμως. Συνεργάζεται μόνον με το iTunes (PC+Mac) και μπορεί να κάνει αναπαραγωγή μόνο στο υλικό που έχουμε αποθηκεύσει στο iTunes. Η διαχείριση της συσκευής γίνεται επίσης από το iTunes με τον ίδιο τρόπο που διαχειριζόμεθα και ένα iPod.

H ασύρματη μεταφορά μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να συνεργάζεται μόνο με έναν υπολογιστή μεταφέροντας το υλικό από τον υπολογιστή στον σκληρό δίσκο του Apple TV. Ο δευτερος τρόπος είναι να συνεργαστεί με περισσότερους υπολογιστές, (μέχρι πέντε) και να κάνει streaming αναπαραγωγή το υλικό που είναι αποθηκευμένο σε αυτούς χωρίς όμως να το αποθηκεύει στον σκληρό του δίσκο. Είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο είναι πανεύκολο να βλέπουμε ασύρματα στην οθόνη της επιλογής μας, το υλικό που έχουμε αποθηκευμένο στο iTunes.

appletv2.jpg

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Οι διαστάσεις του είναι 197 x 197 x 28 εκατοστά και το βάρος του 1,09 κιλά. Στο πίσω μέρος διαθέτει την παροχή ρευματος, θύρα HDMI & component για την εικόνα, Optical & αναλογική Stereo RCA, μία θύρα 10/100 Ethernet και μία θύρα USB 2.0. Επίσης διαθέτει intel επεξεργαστή και σκληρό δίσκο 40 Gb. Τα φορμά που μπορεί να αναγνωρίσει είναι:

- Η.264 και MPEG-4 για βίντεο

- AAC, MP3, Apple Losseless, VBR, AIFF, WAV για τον ήχο

- JPEG, BMP, GIF, TIFF, PNG για τις φωτογραφίες.

Τιμή 299$

box_12_receiver.png

«ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ» ΣΕ... ΤΡΙΑΝΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ

Η Apple υπόσχεται εντυπωσιακά υψηλές ταχύτητες «κατεβάσματος» και διακηρύττει πως ο θεατής θα μπορεί να βλέπει κανονικά τα βίντεο, μόλις 30 δευτερόλεπτα μετά την παραγγελία τους. Οι χρήστες θα έχουν, από τη στιγμή της ενοικίασης, ένα περιθώριο 30 ημερών προκειμένου να απολαύσουν τις ταινίες πριν αυτές κάνουν φτερά «ως δια μαγείας» από τον υπολογιστή τους.

Αναταράξεις στην αγορά από την «επέλαση» της apple

«Οn line υπηρεσίες ενοικίασης ταινιών υπάρχουν εδώ και καιρό, καμία, ωστόσο, δεν έχει το κύρος και την επιρροή της Αpple», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Times. Κατά συνέπεια, στον απόηχο της δημοσιοποίησης των σχεδίων της εταιρείας, οι μετοχές άλλων διαδικτυακών βιντεοκλάμπ, όπως τα Netflix και Blockbuster, σημείωσαν μια πρόσκαιρη πτώση την περασμένη Τρίτη για να ανακάμψουν μία ημέρα μετά.

Αναλυτές, ωστόσο, των ομίλων Wedbush Morgan, Sterne Agee και Citigroup συνέστησαν ψυχραιμία και έσπευσαν να υποστηρίξουν πως η είσοδος της Apple στην αγορά των διαδικτυακών βιντεοκλάμπ δεν απειλεί, προς το παρόν τουλάχιστον, άλλες επιχειρήσεις.

Καθώς οι ευρυζωνικές συνδέσεις γίνονται καθεστώς, η θέαση ταινιών μέσω Internet κυριαρχεί στις επιθυμίες των κυβερνοναυτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της βρετανικής Broadbandchoices.co.uk, οι πολίτες του Διαδικτύου αξιολογούν, σε ποσοστό 61%, ως περισσότερο σημαντική μελλοντική διαδικτυακή προοπτική, τη δυνατότητα να «κατεβάζουν» ταινίες υψηλής ποιότητας μέσα σε 5 λεπτά

01-first-peek-inside.jpg

apple-tv-dissected.jpg

πηγη: Apple

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.