Jump to content



Πρόβλημα με Asus P5GD2: "System failed CPU test"


Makis Hourdakis

Recommended Posts

Εδώ και καιρό το pc του πατέρα μου τραβάει ζόρια... Αυτό που μας ενδιαφέρει βασικά είναι οτι έχει μητρική μια Asus P5-GD2 deluxe και CPU έναν Intel 640.

Σε άσχετες φάσεις (που μάλλον παρουσιάζουν το κοινό χαρακτηριστικό οτι το pc είναι κρύο εκείνη την ώρα), όταν πας να το ανοίξεις δεν bootάρει (ούτε ανάβει η οθόνη) και βγάζει error "system failed cpu test". Εν τω μεταξύ παρατηρήθηκε οτι με λίγη (ή περισσότερη) άσκηση σωματικής βίας παίρνει μπρος... (θυμηθείτε τις παλιές τηλεοράσεις που δεν παίζανε και τις βάραγες).

Ο επεξεργαστής πατάει καλά στο socket, τουλάχιστον στον επεξεργαστή και από το λίγο που κατάφερα να δω στο socket (με μεγεθυντικό φακό) δεν υπάρχει κάποια βρωμιά ή προβληματική επαφή. Η ψύχτρα πατάει καλά, χωρίς να εμποδίζει κάτι γύρω-γύρω.

Εν τω μεταξύ, κάποια στιγμή δεν έπαιρνε καθόλου, με την έννοια οτι όταν πάταγες το κουμπί ακουγόταν ένα τσαφ από το τροφοδοτικό και τίποτα. (Chieftec 360W). Έβαλα πρόχειρα ένα άλλο, έπαιξε για 1-2 μέρες και ξανά τα ίδια.

Τι απ' όλα θέλει άλλαγμα;

Αν είναι επεξεργαστής δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να είναι ακόμα στην εγγύηση και ήταν αγορασμένος από το Πλαίσιο οπότε θα μου τον αλλάξουν γρήγορα φαντάζομαι.

Αν είναι το mobo μάλλον την κάτσαμε γιατί είτε έχει βγει εκτός εγγύησης είτε είναι οριακά. Την είχα πάρει και από multirama και δεν έχω ιδιαίτερα καλές εντυπώσεις από την ταχύτητα αντικατάστασης hardware... :-(

Δεν έχω και κανέναν γνωστό με 775 γμτ να δοκιμάσω...

(Α, εννοείται οτι δεν έχει γίνει overclocking)

Link to comment
Share on other sites

Δυσκολα θα ειναι ο επεξεργαστης.Συνηθως ειναι μια κ εξω οι επεξεργαστες.

Οπως το βλεπω εγω μαλλον ειναι η μητρικη αλλα για σιγουρα αποτελεσματα, οπως αναφερεις κ εσυ, δοκιμασε με καποιον αλλο επεξεργαστη.

Καλη τυχη

Link to comment
Share on other sites

Εχω ακριβως την ιδια μητρικη(P5GD2) και μου εχει κανει ακριβως το ιδιο μια φορα που ειχα μειωσει στο ελαχιστο τις στροφες της ψυκτρας του cpu(βεβαια bootare κανονικα)...οποτε δοκιμασε και ριξε ενα καθαρισμα απο τη σκονη μεσα στο κουτι και ιδιαιτερα στη ψυκτρα του επεξεργαστη και πες μας.:cool:

OFFTOPIC Αλλη μια ιδιαιτεροτητα αυτης της μητρικης ειναι οτι με linux kernel απο 7 και μετα(ισως και λιγο πιο παλιο) δε κανει shutdown.Για να μη ψαχνεσαι αν βαλεις ποτε linux...

Link to comment
Share on other sites

Μεγάλη έγινε η ιστορία τελικά...

Λόγω πίεσης χρόνου αλλάξαμε τη μητρική (πήρα μια Asus P5K Premium). Τα στήνω όλα, πατάω, τίποτα... Λέω θα 'ναι ο επεξεργαστής.

Πάω τον επεξεργαστή στο Πλαίσιο. Ακόμα εκεί τον έχουν, δεν τον πήρα και υπάρχει 50% πιθανότητα να μην έχει τπτ και να πληρώσω και από πάνω :-P

Ξαναπάμε το βράδυ στο Πλαίσιο, ο πατέρας μου ήθελε να κάνει τη δουλειά του (και νομίζω πως γλυκάθηκε και με την ιδέα της αναβάθμισης :-P) και παίρνουμε έναν Core 2 Duo 8400.

Ρωτάω τον πωλητή αν παίζει σωστά με DDR2 4200 (533MHz). Το κοπέλι τα 'παιξε, μου λέει "ποια μητρική έχεις;". Του λέω και μου απαντάει οτι αυτές δεν παίζουν με DDR2 4200.

Εν τω μεταξύ να μη θυμάμαι τι είναι οι OCZ που του είχα βάλει, οπότε δώστου και μνήμες να τελειώνουμε... (Πλάκα πλάκα έχω καιρό να αγοράσω κάτι και έπαθα πλάκα όταν πήρα 2GB DDR2 6400 Corsair XMS 2 με 60... Είχα μείνει στην εποχή που ρο 1GB έκανε κοντά 150)

Έρχομαι σπίτι, τα στήνω, και όντως οι παλιές μνήμες δεν παίζανε.

Τώρα έχω μείνει με μια άγνωστης κατάστασης μητρική και έναν άγνωστης κατάστασης επεξεργαστή, ένα ζευγάρι μνήμες (νταξ, αυτές παίζουν :p) και αρκετή ταλαιπωρία. Ποιός φταίει; Μάλλον εγώ... :tomato:

Link to comment
Share on other sites

Τελικά λέει ο επεξεργαστής είχε όντως πρόβλημα. Μου αλλάχτηκε με έναν 650 (μοναδικός αυτής της σειράς που υπήρχε στο κατάστημα). Ο επεξεργαστής πρέπει να ήταν χρησιμοποιημένος ή σε κάποιο βιτρίνα-pc κτλ γιατί είχε σημάδια από ψύχτρα πάνω του (υπολείμματα πάστας και κυκλικό σημάδι στο heatsink). Δεν μου ανέφεραν κάτι τέτοιο, παρόλο που φαινόταν καθαρά, ωστόσο τον πήρα γιατί δεν είχα άλλη επιλογή (αν έπαιρνα καινούργιο δεν θα μπορούσα να τον βάλω στο mobo που μου ξέμεινε τώρα...) Δεν τον δοκίμασα ακόμα αλλά ελπίζω πως όντως είχε πρόβλημα ο 640 και πως όντως ο 650 δουλεύει... :-P

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.