Jump to content



Σύνθεση για Vmware ESXi host


vasal

Recommended Posts

Σκέφτομαι να ετοιμάσω ένα pc βασισμένο στον ESXi 3.5 για ένα χρήση lab, που θα πει ότι πρέπει να είναι σχετικά άνετο από πλευράς performance και οπωσδήποτε με χαμηλό κόστος.

Θα τρέχει ένας Domain Controller, ένας Exchange (2003 ή 2007 αν την παλεύει αρκετά το μηχάνημα, 5-7 χρήστες), ένας ΙΙS(www/ftp), και άλλα 1-2 VM σε 2003 +1 XP για downloads.

δλδ περίπου 4-6 μηχανές οι οποίες στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα είναι idle.

H βασική σύνθεση θα είναι (μάλλον):

ASUS M2N68-VM (61.40€)

THERMALTAKE VG1400BNS WING RS 100 400W BLACK WINDOW (61.99€)

2 x KINGSTON KVR800D2N5/2G 2GB PC6400 800MHZ VALUE RAM (35.40€) συνολικά 4GB με σκοπό να αναβαθμιστούν αργότερα στα 8GB

Maxtor 300GB SATA Drive (μου περισσεύει από αλλού)

H επιλογή για AMD έγινε γιατι o ESX θέλει virtualization extensions στη CPU. Οι φθηνότερες Ιntel CPUs που το υποστηρίζουν είναι της σειράς Ε8xxx και ξεκινούν από τα 140€...

Ειδικά για το ESXi απαιτούνται συμβατοί storage/network controllers, αλλιώς δεν τους αναγνωρίζει. Τα δύο παρακάτω είναι αποδεδειγμενα συμβατά σε όλα τα forum:

PROMISE SATA300 TX2PLUS 2+1 SATA/PATA PCI ADAPTER BULK (48.29€)

INTEL PRO/1000 GT DESKTOP ADAPTER BULK (26.50€)

Eκεί που δυσκολεύομαι λίγο είναι η επιλογή CPU :hmm:

Αρχικά είχα σκεφτεί τον AMD Athlon 64 X2 6000+ (75€) που είναι σε έλλειψη και μετά πάω σε Phenom:

AMD PHENOM 8650 2.3GHZ TRIPLE-CORE (99€) ή 9650 2.3GHZ QUAD-CORE (139€)

Με δεδομένο ότι είναι τα διπλά λεφτά για τη CPU ο 9650 (σε σύγκριση με τον 6000+) αξίζει για τη διαφορά στις επιδόσεις για να πάω για τον Quad core?

Eπίσης οποιοσδήποτε έχει ασχοληθεί με ESX τα σχόλια για τη σύνθεση είναι ευπρόσδεκτα! :clap:

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα εδω: http://www.vmware.com/support/pubs/vi_pages/vi_pubs_35u2_3i_e.html

Ότι δεν είναι στην HCL δεν θα παίξει. Ακόμα και αν παίξει, πιθανόν να παρουσιάσει κάποια κουλή συμπεριφορά στην πορεία.

http://www.vmware.com/resources/compatibility/search.php

Εννοείται ότι δίσκοι και κουτιά και ραμ που αναφέρεις εξαιρούνται. Εφόσον παιζεις με σατα βάλε ότι θέλεις.

Η μητρική πρέπει να μπορεί να ενεργοποιήσει το VT, αλλιώς θα φας πόρτα σε χ64 βιτ λειτουργικά στανταρ.

AMD όσο περίεργο και αν ακουστεί, ενώ δεν απαγορεύεται δια ροπάλου, σίγουρα δεν συνιστάται. Και μιλάμε μόνο για Opteron cpus.

Παρόλο που είναι δωρεάν προϊόν, είναι enterprise class και απευθείνεται στο αντίστοιχο κοινό με ότι requirements σε hardware μεταφράζεται αυτό.

Προσωπικά θα σου πρότεινα εναν quad αλλά και duo δεν θα σε απογοητεύσει. Ραμ όμως χρειάζεσαι περισσότερα απο 4 για να μην βήχει κάθε τρεις και μια το μηχάνημα.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα εδω: http://www.vmware.com/support/pubs/vi_pages/vi_pubs_35u2_3i_e.html

AMD όσο περίεργο και αν ακουστεί, ενώ δεν απαγορεύεται δια ροπάλου, σίγουρα δεν συνιστάται. Και μιλάμε μόνο για Opteron cpus.

Παρόλο που είναι δωρεάν προϊόν, είναι enterprise class και απευθείνεται στο αντίστοιχο κοινό με ότι requirements σε hardware μεταφράζεται αυτό.

Προσωπικά θα σου πρότεινα εναν quad αλλά και duo δεν θα σε απογοητεύσει. Ραμ όμως χρειάζεσαι περισσότερα απο 4 για να μην βήχει κάθε τρεις και μια το μηχάνημα.

Δλδ από πλευράς συμβατότητας καλύτερα Ε6750 (2-core) ή Q6600 (4-core) που ξεφεύγει όμως από κόστος...

Από μητρική μπορώ να πάρω κάτι σε ASUS που να υποστηρίζει 8 GB RAM και να τη βολέψω με τους εξωτερικούς controller για δίσκο/δίκτυο; Και να είναι ok από πλευρας συμβατότητας;

Link to comment
Share on other sites

Απλά σαν προτίμηση είναι η Ιντέλα αλλά μετά την πρώτη Athlon εποχή όλες οι cpu υποστηρίζονται πλέον.

Το βασικότερο είναι (αν πας με Ιντελ) να υπάρχει επιλογή στο bios για ενεργοποίηση του VT. Σε AMD κάπως αλλιώς θα τολέει.

Όμως δεν θα βρεις πουθενά στο compatibility list μεμονωμένες μητρικές γιατί ακριβώς είναι enterprise προϊόν και απευθύνεται σε επώνυμους servers κυρίως. Έτοιμα πακέτα δηλαδή με λίγο πολύ ίδιο hardware από όλους τους Vendors.

Δηλαδή δεν μπορεί να σου προτείνει κανεις κάποιο συγκεκριμένο προϊόν μητρικής.

Με custom made servers βλέπω αρκετά θέματα που κυρίως οφείλονται στο hardware. Είναι λίγο μαντεψιά ή υπόθεση με τα custom.

Εγώ θα σου πρότεινα να κοιτάξεις κάποιο από τα hosted προϊόντα - είτε Server 2.0 που νομίζω ότι είναι επίσης δωρεάν, είτε Workstation 6.5.1 που δεν είναι - τα οποία χρειάζονται λειτουργικό για να "κάτσουν" αλλά υποστηρίζουν πολύ μεγαλύτερη γκάμα hardware. Βασικά ότι παίζει στο Host λειτουργικό σου, παίζει και σε αυτά οπότε είσαι τζέτ.

Το μειονέκτημα είναι ότι χάνεις ένα κομμάτι δίσκου και μνήμης για το Host λειτουργικό σου

Link to comment
Share on other sites

Thanx darkcount!

Θα δοκιμάσω την τύχη μου λίγο μετά τις γιορτές με Q6600 + Μ/Β με G33 chipset. Διάβασα σε μερικά forum κάποιες περιπτώσεις με purple screen of death όταν έτρεχε κάτω από Phenom (ίσως από τους πρώτους phenom με το bug? γιατί υπάρχουν και οι άλλοι που λένε ότι παίζει μια χαρά...)

Όταν με το καλό το στήσω θα γράψω τα αποτελέσματα. Αν δεν παίξει, ο vmware server (ή ακόμα καλύτερα το workstation με τα πολλαπλά snapshot) είναι πάντα ένα καλό alternative... Η version 2 πρόσφέρει κανένα φοβερό feature γιατί μια φορά που το δοκίμασα δεν έπαιζε και πολύ καλά...)

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα το Workstation σπέρνει κυριολεκτικά (snapshots ftw) αλλά γενικα είναι στάβλος. Με τον νέο Server 2.0 δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα ακόμα οπότε δεν ξέρω.

Σίγουρα υποστηρίζει το νέο Virtual hardware 7 οπότε έχει τους νεότερους drivers στα vmware tools. Αυτό και μόνο μετράει αρκετά γιατί μπορείς να ανταλλάζεις VMs μεταξύ WS 6.5.

Απλά έχε υπόψη ότι τα snapshots είναι για να εξυπηρετήσουν ειδικές περιπτώσεις πειραματισμού και δεν είναι εκεί για να αντικαταστήσουν το backup.

Αν κρατάς snapshots για μεγάλο χρονικό διάστημα θα παρατηρήσεις συνεχώμενα μειωμένη απόδοση.

Φαντάσου τα snapshots σαν την καλύτερη και πραγματικά λειτουργική έκδοση του System Restore. Δοκιμάζεις, τεστάρεις, δεν έκατσε? Rollback και είσαι καθαρός...

Link to comment
Share on other sites

Πριν λίγες μέρες, προχώρησα στην αγορἀ του hardware, τελικά το γύρισα σε Intel ακολουθώντας τη συμβουλή του darkcount. Το πακετάκι κόστισε 440€ με το ΦΠΑ, χωρίς τους δίσκους.

ΙNTEL CORE 2 QUAD CORE Q6600 2.40 GHZ

ASUS P5E-VM SE (ICH9 Southbridge)

THERMALTAKE VG1400BNS WING RS 100 400W

KINGSTON KVR800D2N5/2G 2GB PC6400 800MHZ x4 (8GB)

INTEL PRO/1000 GT DESKTOP ADAPTER BULK

Με την ενσωματωμένη NIC το δίκτυο δεν έπαιζε, μόλις κούμπωσε η Intel όμως αμέσως έπαιξε. Τον SATA controller (τον ενσωματωμένο της μητρικής!) τον έβαλα με την μία σε enchanced (AHCI?) Mode και ήταν όλα ΟΚ. 2 δίσκοι από stock (λίγο παλιότερα μηχανήματα ένας 300GB και ένας 200GB). Γενικά μητρικές με ICH9 (iσως και 7) παίζουν με τη μία, για το ICH8 & ICH10 θέλει μια μικρή επεξεργασία σε ένα αρχείο στο image της εγκατάστασης του ESXi (http://www.vm-help.com/esx/esx3i/customize_oem_tgz.php).

Δεν τον εχω στρεσάρει ακόμα, αλλά πιστεύω ότι 6 μηχανές windows θα τις σηκώνει άνετα.

Ευχαριστώ για τη βοήθεια παιδιά! Θα πέσει λίγο διάβασμα σε training για το esxi για να δούμε πιο πολλά πραγματάκια και τα best practice και θα γράψω τις εντυπώσεις μου.

Χρόνια καλά και πολλά σε όλους!

esxhostwy3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Μεγειά και καλοδούλευτο φίλε μου. Αν φας κάνα σκάλωμα πήγαινε kb.vmware.com και ψάξε το error που σου βγάζει.

Αν τα δεις σκούρα πες μου να δω στο iKb και να σου πω αν υπάρχει κάτι internal only :T:

Merry Xmas!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.