Jump to content



Τα «σωθικά» του «Κ» ή αλλιώς του ισχυρότερου υπολογιστή στον πλανήτη


WIZARD

Recommended Posts

Τα «σωθικά» του «Κ» ή αλλιώς του ισχυρότερου υπολογιστή στον πλανήτη

Image.ashx?fid=500332&w=400&h=300&q=80

Τα «σωθικά» του «Κ» ή αλλιώς του ισχυρότερου υπολογιστή στον πλανήτη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012, 12:35

Λευτέρης Ξυκομηνός

Ο δυνατότερος υπολογιστής του κόσμου είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, ο «K» (προφέρεται «κέι») της εταιρείας Fujitsu. Ο χαρακτηρισμός «υπολογιστής», βέβαια, είναι λίαν υποτιμητικός και μειωτικός προς το υπολογιστικό σύστημα «Κ», καθώς ανήκει στην κατηγορία των υπολογιστών τύπου «mainframe», η οποία ορίζει το μέγεθος του συστήματος, σε επίπεδα τεράστιων χώρων («δωμάτιο» εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων).

Ta_sothika1.jpg

Ένας από τους επιστήμονες που σχεδίασαν τον «Κ» (για περισσότερες πληροφορίες: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=414439&cid=36), ο Yuichiro Ajima, έδωσε στο φως της δημοσιότητας τα σωθικά του υπερ-υπολογιστή, στο Τεχνολογικό Φόρουμ Βόρειας Αμερικής της Fujitsu.

Εν ολίγοις, το «τέρας» αποτελείται από 864 συστοιχίες – ράφια (racks), όπου στην καθεμία χωρούν 24 πλακέτες ή «φέτες» αν θέλετε (boards), γεμάτες με τσιπ. Ανάμεσα σε αυτά τα τσιπ είναι οι επεξεργαστές με την ονομασία «SPARC64» και αρχιτεκτονικής SPARC (Scalable Processor ARChitecture).

Ta_sothika2.jpg

Ta_sothika3.jpg

Αυτή η αρχιτεκτονική ξεκίνησε αρχικά το 1987 από την εταιρεία (τότε) κολοσσό «Sun» και προοριζόταν για χρήση αποκλειστικά σε υπολογιστές server. Έκτοτε, μπήκε στο παιχνίδι σχεδίασης, ανάπτυξης και κατασκευής τσιπ αρχιτεκτονικής SPARC και η εταιρεία «HAL Computers», η οποία κατά 44% ανήκει στην Fujitsu.

Ta_sothika4.jpg

Ο υπερ-υπολογιστής «Κ», λοιπόν, έχει 82.944 χιλιάδες επεξεργαστές, καθώς βρίσκονται τέσσερις SPARC64 επεξεργαστές ανά «φέτα», οι οποίοι συνοδεύονται από 64GB μνήμης RAM (ο τυπικός οικιακός υπολογιστής, είτε σταθερός είτε φορητός, διαθέτει 2 έως 8 GB μνήμης) – έτσι συνολικά ο «Κ» διαθέτει περί τα 1,26 PetaByte RAM ή αλλιώς 1.327.104 GB (κλίμακα εκατομμυρίων). Η θερμοκρασία λειτουργίας δε, των επεξεργαστών SPARC64 σε πλήρες φόρτο εργασίας (όπου αγγίζεται το μέγιστο εκλυόμενης θερμοκρασίας), δεν ξεπερνά τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου, τη στιγμή που ένας φορητός υπολογιστής άνευ φόρτου λειτουργεί στους περίπου 55-65 βαθμούς.

Ta_sothika5.jpg

Τέλος, η ενέργεια που απαιτείται για να τροφοδοτηθεί ο «Κ»: περί τα 16 MegaWatt (ο μέσος σταθερός υπολογιστής, όντας «φορτωμένος» με πολλαπλές και απαιτητικότατες κάρτες γραφικών, 8GB RAM και επεξεργαστή έξι πυρήνων, μετά βίας χρειάζεται 1000 Watt ή αλλιώς 1 Κilo Watt)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.