Jump to content



Προβλημα με Dual vista και Boot (MBR, boot manager)


Blinky

Recommended Posts

Λοιπον, εχω ενα laptop που εχει χωρισμενο τον 160αρη δισκο του σε 3 partitions. Ενα 70gb που ειχε εγκατεστημενα τα Vista32 με τα οποια ερχοταν, εναν 65gb για DATA, και ενα "κρυφο" (στα windows anyway) καμια 10αρια απο οπου κανεις restore και τετοια πραγματα.

Επειδη σερνοταν με 1gb ram, αλλα δε μπορουσα να σβησω τα Vista αφου δεν ειμαι ο μονος χρηστης του laptop (και θα ειχα γκρινια) επιασα και του εβαλα WinXP στο D: και το ειχα dual boot μια χαρα, εγω ενπαινα στα XP, η μανα μου στα Vista Και ολα καλα. Τωρα τελικα εβαλα 4gb ram, και χρειαζοταν και format μετα απο τοσο καιρο, οποτε λεω θα αντικαταστησω τα XP με Vista64 και ας μεινουν παλι τα 32 οπως ειναι για τη μανα μου.

Πιανω λοιπον, κανω format στο D: και εγκαθιστω τα Vista64...και με το που φτανει η πολυποθητη στιγμη να μπω επιτελους, δεν κανει καθολου Boot.

Αποτι καταλαβα με λιγο ψαξιμο, στο D: που ηταν τα XP ηταν αποθηκευμενος ο MBR και επισης και ο Boot manager τα οποια αφου σβηστηκαν δε μπορει να Bootαρει καθολου...

Δοκιμασα Fix απο το CD των Vista, τιποτα....δοκιμασα κατι utility CDs (HIREN και κατι τετοια, με super fdisk κλπ) ξαναεφτιαξα MBR κλπ αλλα οταν παει να bootαρει βγαζει "missing operating system"...δε ξερω τι αλλο να δοκιμασω.

Αν ηταν δικο μου το PC θα τα εσβηνα ολα τα partitions με fdisk, θα εκανα ενα μεγαλο με ολο το χωρο και απο την αρχη μονο vista ultimate 64 γιατι βαριεμαι να ασχολουμαι....αλλα δε θελω να καταστρεψω την vista32 εγκατασταση (και τα δεδομενα στον δισκο C:) γιατι θα εχω γκρινια....οποτε εχετε κατι καλο να προτεινετε για να φτιαξω το boot manager/mbr ή οτι αλλο φταιει?

Link to comment
Share on other sites

Τελικα γυρισα το laptop στις εργοστασιακες ρυθμισεις με τα εγκατεστημενα vista 32 home premium GR. Αλλα παραμενει το προβλημα οτι ΔΕΝ μπορω να βαλω δευτερο λειτουργικο Vista...απλα αρνειται να bootαρει.

Αν εγκαταστησω Vista64 στο δευτερο δισκο, απλα γ@μιεται για καποιο λογο ο bootloader...

Ενω περιμενα απλα να γινεται overwritten και να μπαινει μονο στα vista64, και μετα να παω εγω να τον φτιαξω με το EasyBCD να βλεπει και τα αλλα Vista και να βγαζει επιλογες, δε συμβαινει αυτο....

Αμα βαλω XP στο δευτερο δισκο ολα μια χαρα και το φτιαχνω με τον παραπανω τροπο....δε μπορω να καταλαβω τι κολλημα τρωει ο Bootloader αμα εχω dual vista...θεωρητικα θα επρεπε να το προτιμαει κιολας (τα vista εχοθν διαφορετικο bootloader απο τα XP,και οταν βαλεις vista και μετα XP, τα XP "χαλανε" το bootloader των vista και θελει το παραπανβω φτιαξιμο με το Easybcd, αρα θα επρεπε να ειναι πλεονεκτημα οτι και τα 2 λειτουργικα χρησιμοποιουν το ιδιο bootloader, αλλα δεν...)

Καμια ιδεα, μγπως αποφυγω να περιοριστω σε XP για το δικο μου λειτουργικο?

Link to comment
Share on other sites

Το προβλημα φιλε ειναι οτι μετα την δευτερη εγκατασταση δε bootαρει πλεον καμια απο τις 2 αρα δε μπορεις να τρεξεις EasyBCD για να το φτιαξεις...

Τελικα βρηκα μια λυση και το εστησα αλλα ειναι εντελως ποντια και unusable μελλοντικα οποτε ψαχνω κατι καλυτερο. Εγκατεστησα τα Vista64 και μετα οταν δε μπουταρε τιποτα εκανα το eRecovery της Acer που μου επανεφερε και τα Vista32 στον πρωτο δισκο (φτιαχνοντας και το boot loader επευκαιριας, εδω ητνα το ζουμι) και μπαινοντας σε αυτα, με EasyBCD εφτιαξα να φορτονουν και τα 64. Οποτε ολα δουλευουν ρολοι τωρα, αλλα σε κανα τριμηνο αμα θελω να κανω format στον δισκο των 64 και επανεγκατασταση δεν ειναι σοβαρα πραγματα να πρεπει να γινει η ιδια διαδικασια (και να εξαναγκαστο σε fresh install και των vista32 πχ)

Αυτο που δεν εχω καταλαβει ειναι απο που ξεφυτρωνουν αυτα τα GRUB4DOS errors στο boot και δεν συνεχιζει...το μηχανημα δεν εχει καμια σχεση με linux κλπ, δεν καταλαβαινω τι φορτονει το grub σαν bootloader και μαλλον αυτο χαλαει τη διαδικασια...

Σκεφτομαι πως ισως ειναι το eRecovery της Acer που επιβαλει καποιο δικο του boot loader για να μπορει να εκκινει...

Επειδη πιστευω οτι ειναι αυτο, τωρα σκεφτομαι να ξεφορτωθω μια και καλη την εγκατασταση windows του Acer και να βαλω manually Vista32 και Vista64 να δω αν θα πανε ολα μια χαρα....και αν οντως πανε μετα θα κανω Ghost και στα 2 σε DVDs αφου περαστουν drivers κλπ και δεν ξανασχολουμαι....απλα restore οποιο απο τα 2 χρειαζεται οποτε χρειαζεται...

Link to comment
Share on other sites

εκανα format και στα 2 partitions, απενεργοποιησα και το Recovery της Acer στο Bios και εκανα εγκατασταση τα Vista Ultimate μου στο πρωτο partition σε 32bit και στο δευτερο σε 64 και ολα μια χαρα....καποια μλκια πρεπει να πειραζε το acer recovery με το boot...Οποτε τελος τα προβληματα πλεον, δε προκειται να ξανασχοληθω με την Acer vista εκδοση εκτος αι αν ειανι να πουλησω το laptop (χλωμο) και το επαναφερω απλα στις αρχικες ρυθμισεις...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.