Jump to content



Google Sidewiki: Εργαλείο ή έξυπνο τέχνασμα?


greekfragma

Recommended Posts

Μια νέα φιλόδοξη εφαρμογή της Google αποτελεί εδώ και λίγο καιρό πραγματικότητα, και ήδη προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα (παλιά της -Google- τέχνη κόσκινο…).

Ο λόγος για το Sidewiki, μια νέα εφαρμογή που εμφανίζεται στο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο που χρησιμοποιείτε (προς το παρόν είναι διαθέσιμη για τον Firefox και τον Internet Explorer, ενώ λίαν συντόμως θα είναι διαθέσιμη και για το πρόγραμμα περιήγησης της Google Chrome).

Το Sidewiki, αποτελεί μέρος της δημοφιλούς Google Toolbar και μπορεί να ενεργοποιηθεί σε κάθε ιστότοπο, ιστοσελίδα ή ιστολόγιο, με τους χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να αφήνουν τα σχόλια τους για άρθρα των sites εκτός των sites (στο πρόγραμμα περιήγησης).

Μάλιστα η Google θα βαθμολογεί τα πιο "χρήσιμα" σχόλια. Η αμερικανική εταιρεία υποστηρίζει ότι αφήνοντας σχόλια μέσω του Sidewiki στους ιστότοπους που επισκέπτονται, οι χρήστες θα συνεισφέρουν στους ιστότοπους με την άποψη ή τις πληροφορίες τους Δεν συμμερίζονται όμως όλοι τη θέση της Google.

Κάποιοι αναλυτές χαρακτηρίζουν μεν τη νέα εφαρμογή ενδιαφέρουσα, προσθέτουν εντούτοις ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα προσφέρει κάτι ουσιαστικό, με πολλούς χρήστες να μην ξέρουν καν τι να γράψουν στις πρώτες μέρες χρήσης της.

Περαιτέρω, πολλές επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα που διατηρούν δικούς τους ιστότοπους, έχουν δικό τους σύστημα καταχώρησης σχολίων από τους χρήστες (βλέπε πχ. ΣΚΑΪ.gr στήλη "Aπόψεις") και μεγάλο μέρος αυτών δε βλέπουν με "καλό μάτι" το εξωτερικό σύστημα που προτίθεται να επιβάλλει η Google.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αρθρογράφος για θέματα πληροφορικής και συγγραφέας του βιβλίου "What Would Google Do?" Τζεφ Τζάρβις.

Ο Τζάρβις δηλώνει ότι εκλαμβάνει το Sidewiki ως "κίνδυνο" για το ιστολόγιό του, γιατί "παίρνει σχόλια από τη σελίδα μου και τα βάζει στη μπάρα του Google. Κλέβει από το site μου μεγάλο μέρος της αξίας του".

Γιατί μπορεί ένα άρθρο του ΣΚΑΪ.gr να προκαλεί κάποιο "ερέθισμα" ώστε οι χρήστες να τοποθετηθούν, ωστόσο παρεμβαίνοντας μέσω του Sidewiki η Google (επιδιώκει να) καρπώνεται τα σχόλια τους με πιθανές επιπτώσεις στο διαφημιστικό σκέλος.

Τελικά φαίνεται πως (άλλη) μια εφαρμογή της Google προκαλεί αναταραχή στο χώρο του διαδικτύου και της πληροφορικής γενικότερα, αλλά καταδεικνύει και τις έντονες τάσεις ηγεμονισμού που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια η αμερικανική εταιρεία - κολοσσός…

ΠΗΓΗ

http://www.skai.gr/articles/news/technology/GoogleSidewiki%CE%92%CE%BF%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%AE%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1/

Εσείς τι πιστεύετε?...Μπορεί να έχει κάποια χρηστικότητα ή για ακόμα μια φορά η Google βάζει έξυπνα τεχνάσματα για να αυξήσει την επιρροή της στο διαδίκτυο? :book:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.