Jump to content



1800 dlt3c + chaintech 7njs ultra


vgiozo

Recommended Posts

Καταρχάς να δώσω τα συγχαρητηριά μου τόσο στους δημιουργούς του theLab όσο και στους χρήστες που με το μεράκι και τις γνώσεις τους συμβάλλουν στην πληθωρικότητα των ελληνικών ιστοσελίδων με αντικείμενο τους υπολογιστές και εμάς τους ίδιους στη σχέση μας μ'αυτούς.

Ήθελα τη συμβουλή σας και τα σχολιά σας σχετικά με μερικά θέματα. Ίσως θα έπρεπε να ανοίξω περισσότερα απο ένα θέματα για τις απορίες μου αλλά θα προσπαθήσω να τις εντάξω σ' αυτό κατηγορηποιώντας τα επιμέρους ερωτήματα.

1) Τη Δευτέρα έλαβα τη νέα μητρική μου από το πλαίσιο ως αντικατάσταση της παλιάς. Ανεβάζοντας σιγά-σιγά τη συχνότητα της μνήμης με σταθερό πολλαπλασιαστή 7 έφτασα με χρονισμό μνήμης 2,5-3-3-8 σε fsb 236 (σε dual channel διάταξη και σύγχρονα με τον επεξεργαστή) χωρίς λάθη στο memtest86 - για την ακρίβεια 2 λάθη στα 100 loops του 5ου τεστ.

Μετά, σκέφτηκα, για να γίνει πιο ομαλά η μετάβαση σ' αυτό το fsb, να θέσω 200 fsb με υψηλότερο πολλαπλασιαστή, πχ 10, και να ανεβάζω σταδιακά fsb μέχρι να φτάσω σ'αυτό το fsb κάνοντας στην πορεία τις απαραίτητες προσαρμογές σε vcore. Με έπιασε όμως η ανυπομονησία και χωρίς να πολυπαιδευτώ έβαλα vcore 1.850 και έτρεξα prime για τον έλεγχο σταθερότητας με επιτυχία για 12 ώρες οπότε και το σταμάτησα.

Απο δοκιμές που έκανα απο εκεί και πέρα συμπέρανα πως, αν ανεβάσω πολλαπλασιαστή στα 9.5, θέλει πάνω από 1.9vcore για να τρέξει σταθερά prime. Μου φαίνεται όμως πολύ υψηλό το vcore για 9x236 > 2126 Mhz μια και πριν ήθελα μόλις 1.650 vcore με ρυθμίσεις 11x200 > 2200 Μhz και ήθελα τη γνώμη σας, από την εμπειρια που έχετε για την επιτυχία ή μη της προσπάθειας υπερχρονισμού του συστήματός μου.

Ιδού και κάτι σχετικό:

post-230-1416070610,9558_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

2) Το δεύτερο θέμα για το οποίο ήθελα τη συμβουλή σας είναι η περίεργη συμπεριφορά της μνήμης μου. Ενώ αντέχει το fsb στα 236, φαίνεται να ενοχλείται από το υψηλό vcore ακόμα και με πολύ χαμηλό πολλαπλασιαστή, δηλαδή χωρίς να οφείλεται το πρόβλημα στην υψηλή συχνότητα του επεξεργαστή.

Ενώ δηλαδή δεν βγάζει λάθη το memtest86 στα 236x9 με vcore 1.65, αν ανεβάσω vcore 1.75 και άνω βγάζει περίπου 400.000 λάθη σε ένα μόνο πέρασμα του 5ου τεστ, ωστόσο τρέχει το prime χωρίς κανένα πρόβλημα

Τί εξήγηση δίνετε εσείς: -μητρική

- μνήμη

- psu

- memtest86

- κάτι άλλο;

3) Τέλος τελευταία ερώτηση που συνδέεται με τα παράπανω:

Αν φταίει η μητρική τί να κάνω, να ζητήσω πάλι αντικατάσταση, να την αλλάξω με την Asus nforce2 ultra 400/ albatron nforce2 ultra 400 ή να την κρατήσω μιας και στην πράξη δεν μου βγάζει πρόβλημα;

Να σημειώσω εδώ ότι ο επεξεργαστής ψύχεται απο μια Globalwin cak4-88t με ανεμιστήρα smart fan 2 ~ 2800 και ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες σε full load~66C και δεν ξέρω αν αυτός είναι λόγος που ζητάει υψηλό vcore, μιας και δεν ψύχεται επαρκώς.

Ιδού και ένα sandra για να μου πείτε αν συμβαδίζει η συχνότητα του επεξεργαστή και της μνήμης με τη συχνότητα λειτουργίας τους

(Ζητώ συγγνώμη αν σας κούρασα)

post-230-1416070611,0642_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ξέχασα να πώ ότι η μητρική μου για κάποιο λόγο δεν μου δίνει vdimm πάνω από 2,8. Ενώ υπάρχουν οι επιλογές, αν βάλω απο 2.9 μέχρι 3.2, μου δίνει μόλις 2.4 ή 2.5 Τη Δευτέρα που δοκίμασα έδινε κανονικά και 3.2 ~ 3.15. Όμως χθές κι ενώ ήμουν στα 7x236 με vdimm 2.7, είπα να βάλω 2.9 μήπως φτάσω τα 240. Εκεί αντιμετώπισα πρόβλημα. Αρχικά μπούταρε αλλά κόλλησε στο post, δεν μπούταρε κανα δυό φορές και έβγαλε c1-c3 ή μπούταρε αλλά έδειχνε όλα τα γράμματα και το logo στο post αλλοιωμένα σαν ευθείες γραμμές και μύρισε καμμένο. Εκεί είπα πως έφαγε bios corruption αλλά επέζησε....όμως δεν μου δίνει πλέον vdimm πάνω απο 2.8 . Δηλαδή δέχεται την επιλογή, κανει επανεκκίνηση αλλά το output που δίνει είναι μολις 2.4

Αυτός είναι ο λόγος που σκέφτομαι να την αλλάξω. Αν δεν μου είχε ανεβάσει τόσο ψηλό fsb θα είχε πάρει πόδι. Έτσι δεν ξέρω τί να κάνω.

Αν είχε το Πλαίσιο και καμιά μητρική που να ήθελα πολύ θα το σκεφτόμουν να την επιστρέψω κι αυτή τη μητρική.

Απο τη μιά όμως δεν μου αρέσει η Asus που δεν έχει αρκετές επιλογές voltage και δεν θα μου δώσει εγγυημένα ύψηλότερο overclock και από την άλλη στην albatron με χαλάει λίγο ο ανεπαρκής χώρος γύρω από το socket (αν και πρέπει να μπαίνει τόσο η skl 800/ 900A)

Παρακαλώ τη γνώμη σας. Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Οι δοκιμες αυτες ειναι σε ΧΡ; Αν "ναι" κανε και σε 2000 θα δεις διαφορα.:eek::blink::woot:

Εχω και γω την Ultra με εναν Barton και στα 2000 ειχα ~2.4 με 1.78 (χωρις λεπτομερεις μετρησεις και burnin) και στα ΧΡ δεν εχει το ατιμο 2.3 σταθερα ουτε με 1.95 (!) Μην σου φαινεται περιεργο, στα 2.3 sta XP μου κανει restart τον explorer, βγαζει συνεχεια εκεινα τα μηνυματακια με errors (Send/Don't Send Information κλπ)

Δεν φταινε οι θερμοκρασιες (~44C full, νερακι απο τον 11)

Δεν φταινε οι μνημες μου (ειμαι sync στα 200-210 με 2.8 & 2.5-3-3-7 στις Twinmos 3200)

BIOS 0515

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση Chosen.

Τελικά δοκίμασα vcore μέχρι 1.8 και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα σταθερότητας. Μάλλον για τα περίεργα φταίει ότι στα 236fsb και 2.8 vdimm η μνήμη είναι στα όριά της.

Τώρα στα 1.850 και 10x230 τρέχει άψογα, μόνο που αν δεν αναβαθμίσω τη ψύκτρα μου με βλέπω να κηδεύω τον επεξεργαστή ή τη μητρική - ή και τα δύο - αφού σε full load φτάνει τους 75C.

Και το bandwidth efficiecy απο 90% στα 236, ανεβαίνει στο 96% με 230fsb.

Για τα 2000 που λές έχω και εγώ πολύ καλή γνώμη, αλλά άμα συνηθίσεις στα γραφικά και το γρήγορο φόρτωμα των Xp δύσκολα επιστρέφεις. Έχω πολλά προγράμματα να φορτώνουν στο tray και τα 2000 καθυστερούν αρκετά.

Αν δεν κάνω λάθος τα Win2000 φορτώνουν πρώτα τα services και μετά το user interface, γι αυτό και η καθυστέρηση στο φόρτωμα.

Αυτό που έχω παρατηρήσει εγώ στα Win2Κ σε σχέση με τα ΧΡ είναι ότι το motherboard monitor που παρουσιάζει πιο σταθερές τάσεις, αλλά φαντάστηκα ότι η διαφοροποιήση αυτή αφορά περισσότερο το ίδιο το πρόγραμμα παρά που οι τάσεις είναι σταθερότερες για κάποιο λόγο στα 2000.

Εξάλλου το Digidoc της Chaintech μου δείχνει ίδιες τάσεις και στα δυο λειτουργικά και γενικά το εμπιστεύομαι περισσότερο.

Χθές έγινα μάρτυρας και της λειτουργίας των νέων μητρικών να κλείνουν το σύστημα μόλις η θερμοκρασία του επεξεργαστή υπερβεί την ορισμένη στο bios θερμοκρασία.

Έτρεχα το memtest86 και είχα το σύστημα να τρέχει στα 11χ236 με 1.9 vcore...εκεί που δούλευε λοιπόν σβήνει χωρίς καμιά προειδοποίηση (περιττό να πώ ότι έκλασα μέντες) και συνήλθε μετά από κανά μισάωρο και ένα clear cmos. Καλή εμπειρία κι αυτή.

Εσύ Chosen έχεις παρατηρήσει το πρόβλημα με το vdimm; Έχω δοκιμάσει καί το bios version 6 καί το 8. Τώρα το έχω αφήσει στα 2.9 και άλλοτε όταν μπουτάρω δείχνει 2.9ν και άλλοτε 2.45ν. Τρέχα γύρευε δηλαδή.

Έχει πάρει κανενός το μάτι vdimm mod για την 7njs Ultra;

Με το vdimm mod η μητρική κλειδώνει στα volt που την ρυθμίζεις ή μπορείς να χαμηλώσεις voltage χωρίς να "χαλάσεις" το mod;

Link to comment
Share on other sites

Το προβλημα με την ταυτοχρονη χρηση υψηλων τασεων cpu και μνημης οφειλεται στο μετριο power change κυκλωμα της μητρικης (ειναι 2-phase νομιζω αντι 3-phase που εχει πχ η Abit). Αυτο που βρηκα οτι βοηθαει ειναι η ψυξη των 4 μοσφετ του κυκλωματος με heatsinks. Εγω εχω και ενα 12ρι ανεμιστηρα στο πλαι να φυσαει μνημες και μοσφετ. Με την διαταξη αυτη παρατηρησα μια αυξηση του +12 της ταξης του 0,1 volt σε full load συνθηκες. Οσο για το 8 bios (915) υπαρχουν 2 εκδοσεις, η πρωτη βγηκε πριν κανενα μηνα και μετα την αλλαξε σιωπηλα η chaintech (παλι 8 / 915) πριν καμια βδομαδα. Δοκιμασε την "καινουργια". Οσο για το vdimm mod δεν εχω δει . Και στην ερωτηση σου αν κλειδωνει στα βολτ που την ρυθμιζεις η απαντηση ειναι οχι, το μοδ ξεγελαει την μητρικη οτι το βολτ που δινει δεν ειναι πχ 2,8 αλλα 2,6 οποτε η μητρικη αυξανει περισσοτερο την ταση πχ στα 3,0 βολτ. Αυτο ισχυει και στις χαμηλες τασεις δηλ. στα 2,4 θα εισαι πραγματικο βολτ 2,6 , δεν μπορει να κλειδωσει δηλαδη στα 2,8.

Ελπιζω να βοηθησα :)

Link to comment
Share on other sites

hadji_a, όντως βοήθησες πολύ :)

Αυτό για την βελτιωμένη έκδοση του bios 8 που το έμαθες; Παρακολουθώ τα forum στο nforcershq και στο amdforums και δεν έχω δεί κάτι τέτοιο. Αν υπάρχει κάποιο άλλο site δηλαδή με "ζωντανό" forum για μητρικές chaintech, μπορείς να μου το υποδείξεις;

Επίσης, έχεις δοκιμάσει καθόλου τα πειραγμένα bios που διατίθενται από το planet-chaintech; Εγώ είχα χρησιμοποιήσει μια παλιά έκδοση χωρίς να δώ βελτιώσεις αλλά ούτε και προβλήματα.

Για τα mosfet ψάχνω ψυκτράκια αλλά βρίσκω μόνο μακρόστενα που προορίζονται για μνήμες.

12 άρη ανεμιστήρα σκεφτόμουν να βάλω αλλά θα χαράμιζα το window panel του 1000AMG. Αν βρώ πλαινό κάλυμμα συμβατό με το κουτί μου αλλά χωρίς παράθυρο, θα δοκιμάσω τη λύση του εξτρά πλαινού ανεμιστήρα.

Και πάλι ευχαριστώ για την απάντησή σου

Link to comment
Share on other sites

Χαιρομαι που μπορεσα να βοηθησω :D

Για την βελτιωμενη εκδοση το εμαθα απο προσωπικη εμπειρια, ειχα κατεβασει το προηγουμενο και μετα ξαναειδα οτι το αλλαξανε οποτε περασα το καινουργιο. Καποιο live site δεν υπαρχει εξ οσων ξερω.. Τι ψυκτρακια βρηκες ακριβως γιατι εγω εχω τα παρακατω, με 1 heatsink για 2 μοσφετ. Τωρα για bios χρησιμοποιω την πειραγμενη 8 απο τον lumberjack (planet-chaintech) με το full raid bios, που υποτιθεται δινει 2 hd στο IDE raid αντι 1 που δινει το κανονικο bios και υποστηριζει το promise raid management utility. Δυστυχως για το 2 HD δεν μπορω να το επιβεβαιωσω γιατι εχω 2 sata και μονο 1 IDE. Για ανεμιστηρα και 8αρι αν μπορεσεις να βαλεις παλι θα βοηθουσε- αν παρεις ενα διαφανο και τρυπισεις το plexi νομιζω το αποτελεσμα θα ηταν ωραιο και αισθητικα.

post-144-1416070619,3252_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αυτές οι ψύκτρες που έχεις βάλει στα mοsfet είναι της revoltec, έτσι δεν είναι; Αυτά που έχω βρεί εγώ είναι κάτι μαύρα με την πιο πλατιά πλευρά της ψύκτρας να κολλάει στις μνήμες/mosfet, γι αυτό δυσκολευόμουν να τις βάλω (τις είχα δικιμάσει στη παλιά 7njs). Έψαχνα για πιο μικρά, κάπως τετράγωνα ψυκτράκια που καλύπτουν ένα mosfet το καθένα. Πιστεύω πως θα είναι και πιο καλαίσθητο.

Καμία άλλη βελτίωση έχεις παρατηρήσει με το modded bios, πχ στον υπερχρονισμό ή κάποια χρήσιμη επιπλέον ρύθμιση;

Link to comment
Share on other sites

Ναι της revoltec ειναι.

Αλλη βελτιωση δεν παρατηρησα (στο o/c) , η μονη αλλαγη στο bios ειναι το full raid bios και η εμφανιση επιλογης για ενεργοποιηση της 2ης Lan που φυσικα δεν υπαρχει ως hardware..... Κατα τα αλλα ειναι ακριβως το ιδιο με το 8.

Link to comment
Share on other sites

To ξέρω ότι είναι υψηλή η θερμοκρασία, αλλά με καθησυχάζει μερικώς το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μητρική μετράει τη θερμοκρασία από τον πυρήνα κι έτσι προσεγγίζει περισσότερο τη πραγματική σε σχέση με άλλες μητρικές.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.