Jump to content



Γιατί τόση διαφορά στις τιμές Web Hosting;


Makis Hourdakis

Recommended Posts

Καλησπέρα σας (ξανά μετά από πολύ καιρό).

Θέλουμε να φτιάξουμε ένα phpBB3 forum για τη σχολή μου και έχουμε αποφασίσει να το δώσουμε για φιλοξενία σε κάποια ελληνική εταιρία και να κατοχυρώσουμε ένα .gr domain name. Ψάχνοντας λοιπόν (εντελώς στο σκοτάδι) διάφορες εταιρίες, έπεσα σε μια με αρκετά δελεαστικές τιμές και υπηρεσίες. Το θέμα όμως είναι οτι απέχουν αρκετά από τον μέσο όρο άλλων εταιριών που είδα. Π.χ. ο Lyras που βρήκα εδώ μέσα δίνει 200MB χώρο, 3GB/m traffic και μια βάση δεδομένων για 4€ το μήνα και η εταιρία που βρήκα (www.1host.gr) δίνει 5GB χώρο, 25GB/m traffic και απεριόριστες ( !?!? ) βάσεις δεδομένων για κάτι λιγότερο από τα ίδια χρήματα (3.5€ το μήνα).

Πού μπορεί να οφείλεται μια τέτοια διαφορά; Δεν βρήκα αναφορές στο internet για τη συγκεκριμένη εταιρία αλλά ούτε και οι ίδιοι στο site τους έχουν αρκετά στοιχεία για το ποιοί είναι κτλ. Μάλιστα η "διαφήμιση" που κάνουν μέσα από το site τους με παραπέμπει (λανθασμένα ίσως) σε "κράχτη". Έχει κανείς υπ' όψιν του κάτι για την εν λόγω εταιρία;

Ευχαριστώ. :)

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

οι διαφορές που υπάρχουν όχι μόνο στις συγκεκριμένες εταιρείες αλλά και στις χιλιάδες που υπάρχουν τόσο στο ελληνικό και διεθνές ίντερνετ οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Οι περισσότεροι κάνουν overselling δηλαδή έχουν ένα server για παράδειγμα με 200GB δίσκο και πουλάνε χώρους όπου υπολογίζουν οτι μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 500 πελάτες. Οπότε οι 500 πελάτες επί τους χώρους που έχουν πουλήσει δεν αθροίζονται στα 200 GB αλλά στα 1000 GB. Ο σωστός επαγγελματίας κάνει σωστούς υπολογισμούς στο πόσο θα κάνει το overselling γιατί κανένας server δεν έχει απεριόριστη χωρητικότητα (άρα και κανένας λογ/μος φιλοξενίας) όπως κανένας server δεν έχει απεριόριστη κίνηση δεδομένων άρα και δεν μπορεί να δώσει. Απλά στηρίζονται στο οτι οι περισσότεροι πελάτες δεν θα χρησιμοποιήσουν τόσο πολύ από τις ονομαστικές τιμές που έχουν αγοράσει και στην πράξη πολλοί χρήστες δεν το κάνουν. Όσο πιο πολύ overselling κάνεις τόσο πιο πολλούς πελάτες βάζεις σε ένα μηχάνημα άρα τόσο πιο πιθανό είναι το μηχάνημα να μην αποδίδει τα μέγιστα σε έναν χρήστη σε σχέση με ένα άλλο server που κάνει πιο μετριασμένο overselling. Αυτό καθορίζει και τις τιμές που πουλάει ο καθένας μετά. Επίσης, οι περισσότεροι έχουν servers εκτός Ελλάδας γιατί στην Ελλάδα το traffic κοστίζει πολύ περισσότερο σε σχέση με έξω. Βέβαια όταν φιλοξενείσαι στην Ελλάδα έχεις αλλα οφέλη όσον αναφορά την απόκριση του site/email σου και πολλές φορές την υποστήριξη. Γιαυτό και οι μεγάλες διαφορές από εταιρεία σε εταιρεία που θα βρεις στο ψάξιμό σου.

Εσένα ποιές είναι οι απαιτήσεις σου για το άμεσο μέλλον;

Link to comment
Share on other sites

Παίζει ρόλο και το όνομα, ο Λύρας που ανέφερες είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ελληνική αγορά και προφανώς πιο αξιόπιστος από άλλους.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας...

Κοιτάζω τώρα τα στοιχεία του αντίστιχου forum μια σχολής παρόμοιου μεγέθους κτλ. Από ό,τι μου είπε ο Administrator, χρησιμοποιούν κάτι λιγότερο από 3000 ΜΒ χώρο (ο οποίος προφανώς συνεχώς αυξάνεται). Μου έστειλε την ανάλυση του Traffic τους η οποία βλέπω οτι σε περίοδο εξεταστικής άγγιξε τα 60GB/μήνα!!! Η σελίδα αυτή φιλοξενείται στο Bluehost, λειτουργεί περίπου 2 χρόνια τώρα και έχει 2900 μέλη.

Η προσπάθεια που προσπαθούμε να κάνουμε είναι ακριβώς αντίστοιχη (παρόμοιο μεγεθος σχολής, παρόμοιο επίπεδο επαφής των φοιτητών με το internet, phpBB και εμείς και αυτοί, ίδιο σκοπό λειτουργίας έχουμε κι εμείς) γι' αυτό και την αναφέρω ως παράδειγμα.

Ομολογώ οτι όσο πιο πολύ το ψάχνω τόσο μπερδεύομαι:

O Lyras το ακριβότερο πακέτο που έχει δίνει 2000ΜΒ χώρο και 30GB/m traffic. Και όλα αυτά για 18€ το μήνα! Δεν τρελάθηκα ακόμα τόσο πολύ :p

Τον 1host ας τον αποφύγουμε αφού πάμε για κάτι σοβαρό και έχει αυτό το ρίσκο...

O bluehost δίνει απεριόριστο χώρο και traffic για 7$ το μήνα. Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση πάντως να πω οτι δεν αποκρίνεται γρήγορα (πρακτικά, όχι με μέτρηση) η σελίδα της άλλης σχολής. Τουλάχιστον τώρα που είναι πρωί, άρα κάπου 4πμ στην Αμερική...

Κάνω copy-paste κάποιες εντυπώσεις του admin από τον Bluehost:

Στην πορεία βέβαια ανακάλυψα ότι σε κάθε server λειτουργούν πάρα μα πάρα πολλά site. Έχει βέβαια ένα περιορισμό στη CPU που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Αν καταναλώνεις πολλούς πόρους για κάποιο χρονικό διάστημα σου κλείνουν το site για 5 λεπτά. Εμείς ως ***** μόνο μία φορά ξεπεράσαμε το όριο κι αυτό πρέπει να ήταν τυχαίο καθώς εκείνη τη στιγμή ήταν ελάχιστοι συνδεδεμένοι. Αν είσαι συνεχώς πάνω από το όριο ή θα στο μπλοκάρουν συνέχεια ή πρέπει να πληρώσεις 19,95$/μήνα. Αναλυτικότερα εδώ. Βέβαια όπως σου είπα είναι αδύνατο να το ξεπεράσεις εκτός εάν τα scripts σου είναι κακογραμμένα. Παρόλο όμως το μέτρο 1-2 φορές την ημέρα για κάνα 5λεπτο το site θα αργεί απελπιστικά ή δε θα φορτώνει γιατί πολύ απλά κάποια από τα υπόλοιπα site θα καταναλώνουν όλους τους πόρους. Αυτό είναι απλά ενοχλητικό αφού μετά από 5 λεπτά θα το 'χει λύσει ο τεχνικός τους.

Ένα ακόμη ελάττωμα είναι ότι σε ώρες αιχμής, τα email που αποστέλλονται από το site αργούν να παραδοθούν έως και 10 λεπτά. Ώρες αιχμής Αμερικής βέβαια, δηλαδή απόγευμα έως αργά το βράδυ.

Τέλος, στις 22 Φεβρουαρίου 2009 και για πρώτη φορά πρέπει να χάλασε ο server (κάνας δίσκος ίσως). Ποτέ δεν έμαθα τι έγινε. Μετά από δύο ώρες το site ήταν πάνω και δούλευε κανονικά και δεν είχε χαθεί ούτε το τελευταίο post που είχε δημοσιευθεί λίγα λεπτά προτού χαλάσει το μηχάνημα.

Τον συγκεκριμένο host τον είχα ξεχωρίσει εδώ και δύο χρόνια ως τον πιο ανταγωνιστικό.

Και τελικά τίθεται το εξής ερώτημα:

Ελληνική εταιρία με τόσα χρήματα, ο οποίος ίσως να μην μας καλύψει στο μέλλον, αλλά να έχουμε ελληνική υποστήριξη και server στην Ελλάδα;

Ή ξένη εταιρία με πολύ λίγα χρήματα και γενικώς όχι κακές εντυπώσεις;

Να σημειώσω πως τα χρήματα (τουλάχιστον στην αρχή) σκοπεύουμε να τα βάλουμε από την τσέπη μας (δεν θέλουμε να μπλέξουμε τη σχολή σε όλα αυτά).

Σημειώνεται βέβαια πως θα υπάρξει και ένα εξτρά κόστος (αμελητέο ίσως σε σχέση με αυτό της φιλοξενίας) για το domain name, επειδή θέλουμε .gr .

EDIT: Πάντως με μέτρηση, ο Lyras δίνει κάπου 14ms ping ενώ η σελίδα στο Bluehost κάπου 225ms....

Link to comment
Share on other sites

Lyra χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια. Εκτός των λίγων προβλημάτων, πάντα είχα προσωποποιημένη εξυπηρέτηση. Οι ανάγκες μου βέβαια καλύπτονται στο πρώτο του πακέτο, αλλά έχω αυτό που θέλω, υποστήριξη.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ συνεργάζομαι με τον www.intechs.gr και είμαι αρκετά ικανοποιημένος όσον αφορά στις ταχύτητες, και πάρα πολύ ικανοποιημένος στην εξυπηρέτηση και στη βοήθεια. Σέρβερ έχει στην Ολλανδία

Έχω ακούσει αρκετά καλά λόγια για www.datahost.gr και για την www.hyperhosting.gr χωρίς όμως να έχω χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες τους. Η πρώτη έχει σέρβερ σε Ελλάδα και Αγγλία [οι πρώτοι είναι πιο ακριβοί], και η δεύτερη μόνο στην Ελλάδα [στο datacenter της forthnet]

Για αρχή σας προτείνω να ξεκινήσετε το forum στο byethost.com που είναι δωρεάν με αρκετά καλές υπηρεσίες και παροχές, και μόλις δε σας καλύπτει, πάτε σε κάποιον άλλον.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους σας! Πραγματικά βοηθάτε να το ξεδιαλύνουμε λίγο (έως αρκετά) το θέμα... :D

Βρήκα κάποιες αρκετά ενδιαφέρουσες λύσεις εδώ μέσα...

@deminho: Πόσο απλή διαδικασία είναι να πας ξαφνικά σε άλλη εταιρία; Τι γίνεται με το domain name;

Μου αρέσει ιδιαίτερα το πακέτο Pack800 της Datahost αν και τώρα που το βλέπω υπάρχει ένα πονηρό παραθυράκι... Δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ στις τιμές... Καφρίλα... Μας πάει 110€ το χρόνο τελικά, αντί για το δελεαστικό 90ρι που λέει αρχικά...

Από την άλλη μου αρέσει το iForum της intec αλλά έχει χώρο που μάλλον δεν θα μας φτάσει στην πορεία και επίσης δεν είναι αρκετά σαφές στο μικρό μου μυαλουδάκι το "Όλες οι τιμές επιβαρύνονται με το ΦΠΑ 21 %". Επιβαρύνονται κατά την παραγγελία ή είναι ήδη επιβαρυμένες; Συνήθως ο κόσμος γράφει αν περιλαμβάνεται ή όχι...

Η Hyperhosting δεν φαίνεται άσχημη αλλά έχει το ακριβό των ελληνικών servers... H Ελληνική εταιρία με servers εξωτερικού φαινόταν πιο δελεαστική (ελληνική εξυπηρέτηση και μεγάλο traffic).

EDIT: Σημείωση βέβαια οτι η Intec δίνει και δωρεάν domain name .gr ακόμα και για το ετήσιο πακέτο...

Link to comment
Share on other sites

Κάτι άλλο πάντως γιατί με τις ελληνικές άρχισα να ζαλίζομαι... Ας μου πει κάποιος ένα λόγο να μην επιλέξω Bluehost... Unlimited χώρος και traffic, 7$ το μήνα (που μας έρχεται πολύ λιγότερα σε ευρώ) και δοκιμασμένη λύση από αντίστοιχο forum...

EDIT: Eάν μέχρι τις 6μμ σήμερα δεν υποβάλει κανείς σας κάποια σημαντική ένσταση, ακολουθούμε την εξής λύση:

1. Hosting από το bluehost (μαζί με .com domain name) για 83$ το χρόνο (ή 63€ το χρόνο)

2. .gr domain name από το papaki.gr για 10€ το χρόνο

Σύνολο 73€ το χρόνο, δεν τίθεται θέμα αλλαγής server λόγω περιορισμού δυνατοτήτων, έχουμε δυο domain names (.gr και .com) διαθέσιμα και από άποψη πόρων δεν θα έχουμε πρόβλημα για αρχή τουλάχιστον. Το ping του κρίνεται επαρκές και η εξυπηρέτησή του λένε οτι είναι πολύ καλή.

Δεν διαλέγουμε τελικά ελληνική εταιρία καθαρά λόγω κόστους.

EDIT2: Φτιάχτηκε ο λογαριασμός στο bluehost οπότε θα προτιμούσα να μην πει πλέον κανείς κάτι αρνητικό :p

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.