Jump to content

Περί aDSL και συνδεσμολογίας

techdanis

Recommended Posts

Σκέφτομαι κατά το Πάσχα να περάσω σε aDSL σύνδεση αλλά θέλω πρώτα να ρωτήσω και να καταλάβω κάποια βασικά πράγματα.....

Έχουμε και λέμε:

1)Αυτή τη στιγμή έχω στο σπίτι σύνδεση ISDN με δύο MSN (multiple subscriber number) που χτυπάνε σε δύο διαφορετικές συσκευές.Για κάθε δίμηνο πληρώνω τέλη ISDN βασικής προσπέλασης 27,98Ε.Με συμφέρει από οικονομικής άποψης να μεταφέρω τους δύο αριθμούς σε 2 ξεχωριστές PSTN συμβάσεις καταργώντας το ISDN τελείως?Ποιό είναι το πάγιο της απλής σύνδεσης, πόσο κοστίζει η μετατροπή της και υποστηρίζει η PSTN γραμμή αναγνώριση κλίσης????

2)Πληρώνω στον πΟΤΕ 47,40Ε το δίμηνο για πρόσβαση στο internet (OTEnet) κια μαζί με το κόστος του ΕΠΑΚ (20ε κατά μέσο όρο τη διμηνία) βγαίνει 67.4Ε πάντα για κάθε δίμηνο. Αν δεν κάνω λάθος, για DSL (ακα384) πρέπει να πληρώνω 24,99 στον ΟΤΕ και άλλα 25Ε στον ISP, σύνολο 50 ευρώ το μήνα=100 το δίμηνο, δηλαδή +33Ε.Κατά την άποψή σας αξίζει αυτό ή όχι???

3)Με μια πρόχειρη σκέψη συνολικά, για τέλη ενεργοποίησης(34,90Ε), μόντεμ(180-200Ε), φίλτρα(30Ε), καλώδια(30Ε) κλπ θα χρειαστεί να δώσω και 300 ευρώ ντούκου για να κάνω την όλη εγκατάσταση.Οι τιμές είναι αυτές που αναφέρω παραπάνω ή κάνω κάπου λάθος?Παρακαλώ διορθώστε με αν είναι έτσι.

4)Η διάταξη που θέλω να εφαρμόσω στο σπίτι (btw παίζουν 2 PCιά) είναι η εξής.Έχω έναν υπολογιστή στο δωμάτιό μου και έναν στο σαλόνι και απέχουν περίπου 20 μέτρα.Θέλω (με την προυπόθεση ότι έχω βάλει aDSL) να μπορούν και οι δύο να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ χωρίς να χρειάζεται να είναι και οι δύο ανοιχτοί , μα δουλεύουν δηλαδή ως προς το νετ ανεξάρτητα ο ένας με τον άλλον.Ωστόσο θέλω και να μπορώ να ανταλλάζω αρχεία μεταξύ τους, άσχετα από το νετ.Πώς μπορώ να το κάνω αυτό??Υπάρχει μόντεμ που να δίνει αυτήν την δυνατότητα, και αν ναι, πόσο κοστίζει??Υπάρχει πρόβλημα με την απόσταση?Πως θα μπορούσε να δουλέψει μια τέτοια διάταξη?

Σας έπρηξα νομίζω.

:tomato: :tomato:

ευπρόσδεκτα σχόλια και διευκρινήσεις........

Υ.Γ. Οι τιμές είναι χωρίς Φ.Π.Α. 18% :...: :...: :mad:

1) τα πάγια Pstn είναι 20 το 2μηνο άρα δε σε συμφέρουν 2 απλές γραμμές...

2) για μένα αξίζει η διαφορά... το always on είναι άλλη φάση... εξαρτάται όμως κι από εσένα....

3) τα 300 που έγραψες είναι πολλά... μόντεμ βρίσκεις αξιοπρεπές και με τα μισά (εκτός και αν έχεις συγκεκριμένες ανάγκες που καλύπτονται μόνο από κάποιο ακριβό). πάντως και το δικό μου που είναι πλήρες, 160 το πήρα. καλώδια 30 ευρώ???? τί θα πάρεις καλέ??? φίλτρα 30??? δε νομίζω... εφώσον έχεις isdn μόνο ένα splitter θα χρειαστείς και αυτό θα στο δώσει ο ΟΤΕ δωρεάν...

4) αν θες να γίνεται ασύρματα η σύνδεση τότε δεν τα γλυτώνεις τα 200+... αν δε σε χαλάει 1 καλώδιο, τότε με ένα ρούτερ με ενσωματωμένο switch θα είσαι μια χαρά. έτσι δουλεύω κι εγώ. το pc του αδερφού μου πέφτει κι αυτό πάνω στο switch του ρούτερ, βλέπει νετ άσχετα με το αν έχω ανοιχτό pc, και αν είναι και τα 2 ανοιχτά βλέπουν τα shared folders του καθενός...

αν είσαι σε alcatel dslam υπάρχει ένα καλό ρούτερ με μόνο 80-100 ευρώ (νομίζω το 510)

@Voudas ευχαριστώ για τις πληροφορίες αλλά θέλω να ρωτήξω και τα εξής...

1) Τελικά όντως δεν έχει διαφορά, άρα μένω με ISDN

2) Αξίζει απλά θέλει κάποιες ρυθμίσεις για να περάσει στον προυπολογισμό..:rolleyes: :rolleyes:

3) Έβαλα 30+30 γιατί επειδή δεν με ενδοιαφέρει να είναι ασύρματη η συνδεσολογία 4), οπότε υπολογίζω τα καλώδια δικτύου κτλ....

4) Λόγω στοκιάς δεν γνωρίζω τι εστί router kai switch... :zzz:

Καμιά διευκρίνηση?Τι κόστος έχουν όλα αυτά μαζί με το μόντεμ το οποίο επιβάλεται(?) να έχει hardware firewall?Ανάμεσα στους δύο υπολογιστές θα υπάρχει δηλαδή ένα μόνο καλώδιο δικτύου?Πως θα μάθω αν είμαι σε alcatel dslam?Θα μπορώ μελλοντικά σε αυτόν τον εξοπλισμό να συνδέσω +άλλους υπολογιστές??

5)Στατικό η "άστατο" IP?πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα?

3) όπως σου είπα, το σπλίττερ στο δίνει ο ΟΤΕ και για το καλώδιο δικτύου μπορείς να βρεις χύμα καλώδιο πολύ φτηνά και να πάρεις όσα μέτρα χρειαστείς...

4) δε νομίζω να επιβάλεται να έχει hardware firewall... και με το zone alarm ή κάποιο άλλο software είσαι οκ... και οι 2 υπολογιστές θα ενώνονται με το ρούτερ με ένα καλώδιο δικτύου (απλά υποθέτω το μόντεμ/θα είναι κοντά στο δικό σου pc, δίπλα στο σπλίττερ και το νετμοντ. σε τι dslam είσαι θα στο πει ο ΟΤΕ, έμμεσα το καταλαβαίνεις και από το τί μόντεμ σου προτείνουν αυτοί, δεν είναι όλα συμβατά σε όλα τα dslam.

το switch είναι οι θύρες πάνω στις οποίες θα κουμπώσουν τα άλλα pc. px το δικό μου έχει 4port switch που σημαίνει συνδέονται μέχρι 4 pc... τα ρούτερ είναι συσκευές που διαυκολύνουν περισσότερο το μοιρασμό της σύνδεσης σε σχέση με ένα απλό μόντεμ... αν δεν κάνω λάθος μπορείς να κάνεις και τη δουλειά σου με μόντεμ+ ξεχωριστό switch (ή hub)... απλά τα ρούτερ έχουν περισσότερες δυνατότητες/ρυθμίσεις...

5) δυναμικό... ΄πιο ασφαλές. συν πιο φτηνό. και υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσεις τους περιορισμούς του (τους οποίους δε νομίζω να ισχύουν για την περίπτωση σου)

Με κάθε επιφύλαξη να πω μπαρούφα πάιρνω το θάρρος και ρωτάω....

Υπάρχει DSL μόντεμ με ενσωματωμένο router?

Το μοντεμ λοιπόν , ανάλογα με το πόσες θύρες ΄΄εχει πίσω, μπορεί να φιλοξενήσει ανάλογο αριθμό υπολογιστών, σωστά?

Τι κόστος έχουν περίπου όλα αυτά τα ωραία?

5)Δυναμικό λοιπόν, ΟΚ

Κάποιο από τα παρακάτω κάνει για την δουλειά που το θέλω???

Jetspeed

Planet

Draytek

εγώ έχω το ZYXEL 650H (και μερικοί ακόμα στο φόρουμ)

έχει 4port switch, bandwidth manager, firewall (με περιορισμένες δυνατότητες) και pcmcia slot για wi-fi card... κάπου 165 ευρώ νομίζω... συμβατό με όλα τα dslam και αντέχει πολλά connections σε σχέση με τα jetspeed της ίντρακομ (μακρυά)...

Ακούγεται υπερπλήρες όντως...Όταν ΄λες πολλά connections τι ακριβώς εννοείς?

που μπορώ να το βρώ?Για 165 ευρώ μου φαίνεται λουκούμι!:jump::inlove:

’ρα θέλω 165(μοντεμ)+35(ενεργοποίηση)+30(καλώδιο δικτύου)=230Ευρά περίπου για ενεργοποίηση?Τότε είναι σούπερ και ίσως το επισπεύσω.....:shifty: :shifty:

θα το βρεις στο mgmanager.gr ή στο digitalsima.gr (αυτοί το φέρνουν)... έχει και πιο απλά αν θες.

τα 35 της ενεργοποίησης θα τα δώσεις στον επόμενο λογαριασμό... να συνεννοηθείς με ΟΤΕ ότι θα κάνεις εσύ την εγκατάσταση ώστε να γλιτώσεις τα 50 ευρώ... και να μή σου δώσουν αυτοί μόντεμ (εκτός όπως σου είπα αν είσαι σε alcatel dslam καθώς αυτό που σου είπα κάνει 80-100 και έχει και αυτό 4port switch και πρέπει να είναι καλό.

επιμένω πως τα καλώδια μπορείς να τα φτιάξεις και με 5 ευρώ...

σε p2p προγράμματα, όταν συνδέεσαι με πάρα πολλούς χρήστες για να κατεβάσεις διάφορα κομμάτια αρχείων, λένε πως το jetspeed του ΟΤΕ μπουκώνει... σε σχέση με τα υπόλοιπα πιο καλά μόντεμς

Τελικά όλα είναι πιο φτηνά απ' όσο υπολόγιζα...:blink:

Πιστεύω την εγκατάσταση να την καταφέρω μόνος μου δεν νομίζω να είμαι δα και τόσο στόκος...

Επειδή όπως είπα το όλο εγχείρημα θα δρομολογηθεί κατά το Πάσχα θα επανέλθω εκείνη την περίοδο για γαργαληστικές λεπτομέρειες και διευκρινήσεις και αφού μάθω σε τιο dslam είμαι.

Voudas ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια :worship: :worship:

Ελπίζω όταν έρθει η ώρα να με ξαναφωτίσεις για τις τελικές επιλογές...:'( :'(

Ευχαριστώ!!!!!!!!!!

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.