Jump to content



The 3D thread


alexis2044

Recommended Posts

Ελπίζω να μην είμαι ο μόνος εδώ, ανοίγω το θέμα για να μιλήσουμε για απορίες, συμβουλες, ρυθμίσεις, επίπεδα crosstalk, γυαλιά, κούραση και ότι άλλο προκύψει.

Θα ανανεώνω το πρώτο Post με ότι χρήσιμα προκύψουν (αν :p ). Ξεκινάω με κάποια βασικά.

ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Στερεοσκοπικό 3D: Η τεχνολογία με την οποία δημιουργείται η ψευδαίσθηση του τρισδιάστατου βάθους σε ένα Video ή μια εικόνα προβάλλοντας 2 εικόνες offset μεταξύ τους, μια σε κάθε μάτι του θεατή. Αυτές οι 2 εικόνες συνδυάζονται στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα ο θεατής να αντιλαμβάνεται βάθος.

Frame Packing: Side-By-Side (aka SBS) / Checkerboard (aka Σκακιέρα) κλπ: Η τεχνική με την οποία οι 2 εικόνες απόσυμπλέκονται από την τηλεόραση/οθόνη μας και προβάλλονται. Η πρώτη τεχνική πχ περιλαμβάνει τα βίντεο τα οποία έχουνε το δεξί και το αριστερό καρέ δίπλα δίπλα , παράδειγμα:

Η τηλεόραση μας δέχεται αυτό το σήμα/βίντεο και συνδυάζει τις 2 εικόνες σε μια η οποία μετά με τη χρήση των γυαλιών ενεργού κλείστρου χωρίζεται σε 2, μια για το κάθε μάτι.

Κάθε φορμά έχει και μειονεκτήματα του. πχ, στο side-by-side, αν η εικόνα ( που εμπεριέχει τα 2 καρέ δίπλα δίπλα) είναι μεγέθους 1920χ1080, οι εικόνες που θα προκύψουνε για το κάθε μάτι θα έχουνε ανάλυση 960χ1080 και 960x1080 (2x960=1920). Έτσι έχουμε μια μείωση ποιότητος. Η σκακιέρα από την άλλη θεωρείται πολύ λιγότερο απωλεστική.

Γυαλιά Ενεργού Κλείστρου: Είναι το τρελό διαστημικό υαλικό που φοράμε όταν βλέπουμε υλικό 3D. Κάθε εταιρία έχει το δικό της και δεν είναι συμβατά μεταξύ τους (sammy έχει άλλα, Panny έχει άλλα κλπ). Αυτά τα γυαλιά επικοινωνούνε με την τηλεόραση η τον υπολογιστή μας με δέσμη IR (infra-red) και στα πιο νέα μοντέλα με Bluetooth. Η σύνδεση γίνεται για τον συγχρονισμό των γυαλιών με την εναλλαγή εικόνων που προβάλλει η οθόνη μας ώστε να μπορέσει να γίνει σωστά η παρουσίαση του κάθε καρέ στο σωστό μάτι.

Crosstalk: Ο εχθρός του καλού 3D. Επειδή τα καρέ εναλλάσσονται σχετικά γρήγορα για να επιτευχθεί η αίσθηση του βάθους, πολλές τηλεοράσεις δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν την εικόνα επαρκώς γρήγορα ώστε να θα προβληθεί στο άλλο μάτι το σωστό καρέ, με αποτέλεσμα φως από το καρέ που προορίζεται για το δεξί μάτι πχ να διαφεύγει στο αριστερό. Αυτό το αντιλαμβανόμαστε εμείς ως διπλό είδωλο και είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν κούραση κατά την θέαση 3D υλικού, καθώς μας δυσκολεύει στην εστίαση των αντικειμένων. Παράδειγμα.

Επίσης ας αναφέρουμε εδώ ότι όπως έχει η τεχνολογία σήμερα, το πάνω χέρι στο 3D έχουνε για αυτό το λόγο οι Plasma τηλεοράσεις, έναντι των LED LCD. Αυτό ισχύει γιατί η δημιουργία του καρέ στις LED τηλεοράσεις γίνεται γραμμικά, φωτίζοντας σειρές πίξελ από πάνω ως κάτω διαδοχικά. Αυτή η διαδικασία κρατάει κάποιο χρόνο, σε αντίθεση με τις Plasma, που δημιουργούν το καρέ αυτούσιο, στιγμιαία. Η καθυστέρηση αυτή είναι ο λόγος που εμφανίζεται κατά κανόνα περισσότερο Crosstalk στις τηλεοράσεις LED έναντι των Plasma, αν και οι δεύτερες δεν έχουνε ανοσία σε αυτό. Απλά το εμφανίζουν σπάνια και σε πολύ μικρότερα επίπεδα (κυρίως σε σκοτεινές σκηνές από ότι έχω προσέξει).

Τι θα χρειαστώ για να δω 3D:

  • Τηλεόραση/προτζεκτορα/οθόνη που να υποστηρίζει 3D μεθόδους αποσύμπλεξης ή το κιτάκι της nvidia.
  • Γυαλιά 3D ενεργού κλείστρου ( ή polarized του σινεμά για την μόνη τηλεόραση που το υποστηρίζει, μια LG)
  • Έναν οποιονδήποτε media player για side by side υλικό, έναν υπολογιστή με το πιο πρόσφατο PowerDVD για σκακιέρα, ή ένα Bluray player που να παίζει 3D ταινίες αν θέλετε να δειτε απο Bluray δισκάκι ( πχ PS3)
  • Υλικό 3D ( bluray, mkv κλπ).
  • Ποπκορν.

LG_72inch.jpg

samsung-tv-lcd-240-1.jpg

Γνωστές ταινίες που έχουνε κυκλοφορήσει σε 3D και προτείνονται:

Avatar

Piranha

Resident evil: Afterllife

TRON: Legacy

Alice in wonderland

How to train your dragon

Legend of the Guardians

Tangled

Despicable Me

Ice Age 3

Coraline

Monsters vs Aliens

The Polar Express

StepUp

Link to comment
Share on other sites

Για αλλη μια φορα μπραβο!:clap:

Στην περιπτωση που εχουμε 3dtv και θελουμε να παιξουμε και κανενα παιχνιδακι απο το pc,η Nvidia εχει δωσει το Standalone Software για αγορα(χωρις να χρειαζεται να αγορασουμε ολο το πακετο της).Κουραζει αρκετα,περισσοτερο απο τις ταινιες,αλλα αξιζει αρκετα πιστευω η εμπειρια του 3d gaming.

Για ταινιες,απλες και 3d,εμενα με εχει βολεψει στο pc το Total Media Theatre.Το βρισκω καλυτερο απο το PowerDVD.

Στην εξαλειψη του Crosstalk εχω παρατηρησει οτι βοηθα λιγη παραπανω φωτεινοτητα και αντιθεση.

Αν δεν θελουμε να μπλεξουμε με ρυθμισεις κτλ, μπορουμε να επιλεξουμε ενα ποιο φωτεινο προφιλ απο το μενου της tv.

Τελος νομιζω για 3d χρειαζεται απαραιτητα το hdmi να ειναι 1.4.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.