Jump to content



Greenpeace


liberto

Recommended Posts

Greenpeace

ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ GREENPEACE ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΦΟΡΤΙΟ ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

21:30, Κόρινθος, 22 Μάιου 2004

Με τη δέσμευση του Λιμενάρχη Ισθμίων ότι το μεταλλαγμένο φορτίο που σκόπευε να εκφορτώσει το πλοίο FLAG TOM θα παραμείνει σφραγισμένο στις αποθήκες του Τελωνείου μέχρι την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων, έληξε δυναμική δράση της Greenpeace στο Καλαμάκι Κορινθίας.

Ακτιβιστές της Greenpeace, από το πλοίο Esperanza, εμπόδισαν για περισσότερες από οκτώ ώρες την εκφόρτωση του μεταλλαγμένου φορτίου. Οι ακτιβιστές της Greenpeace ζήτησαν επίσης την παρέμβαση της Εισαγγελίας Κορίνθου για την εξασφάλιση της διενέργειας των απαραίτητων ελέγχων πριν από την τυχόν διάθεση του μεταλλαγμένου φορτίου στην αγορά.

Ταυτόχρονα η Greenpeace ζήτησε τη δέσμευση του Υπουργείου Γεωργίας για την εξασφάλιση της σήμανσης των τροφίμων και των ζωοτροφών που είναι πιθανό να καταλήξει το μεταλλαγμένο φορτίο, όπως άλλωστε προβλέπει η νέα νομοθεσία για τη Σήμανση και την Ιχνηλασιμότητα των μεταλλαγμένων τροφίμων και ζωοτροφών. Δυστυχώς το Υπουργείο Γεωργίας (πολιτική ηγεσία και υπηρεσίες) έλαμψαν δια της απουσίας και της απόλυτης σιωπής τους.

Θα συνεχίσουμε τη δράση μας για να εξασφαλίσουμε ότι τα μεταλλαγμένα δεν θα καταλήξουν στο πιάτο μας. Η σήμανση των μεταλλαγμένων τροφίμων και ζωοτροφών είναι το απαραίτητο εργαλείο για να είναι δυνατή η απόρριψή τους. Το Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να ενεργοποιήσει άμεσα τους απαραίτητους μηχανισμούς. Οι καταναλωτές και η συντριπτική πλειοψηφία των βιομηχανιών τροφίμων απαιτούν να φύγουν τα μεταλλαγμένα από την τροφική αλυσίδα. Η απουσία ελέγχων επιτρέπει την ανεξέλεγκτη εισβολή των μεταλλαγμένων σε τρόφιμα και κυρίως στις ζωοτροφές. Το Υπουργείο Γεωργίας πρέπει να εγκαταλείψει την αδράνεια και τη στάση του παρατηρητή. Το Υπουργείο Γεωργίας πρέπει, κατ ελάχιστον να κάνει αυτό που επιβάλει η νομοθεσία και να ενημερώσει τους καταναλωτές. Οι δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, κ. Σάββα Τσιτουρίδη, ενάντια στα μεταλλαγμένα πρέπει να συνοδεύονται και από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τόνισε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

Σημείωση προς τους συντάκτες:

Το πλοίο Flag Tom μεταφέρει 40.000 τόνους μεταλλαγμένου σογιόσπορου και 14.000 τόνους καλαμποκιού προέλευσης Αργεντινής με σκοπό να ξεφορτώσει σημαντική μέρος του φορτίου στο Καλαμάκι Κοινθίας. Στην Αργεντινή πάνω από το 98% της παραγωγής σόγιας είναι μεταλλαγμένη Round Ready σόγια της εταιρίας Monsanto. Η ανησυχία για το καλαμπόκι είναι ακόμα μεγαλύτερη διότι στην Αργεντινή καλλιεργούνται μεταλλαγμένες ποικιλίες μη εγκεκριμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μεταλλαγμένη σόγια, το καλαμπόκι και τα παράγωγά τους χρησιμοποιούνται στην πλειοψηφία των τυποποιημένων προϊόντων. Κυρίως όμως χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών. Από τις 18 Απριλίου, η νέα νομοθεσία περί σήμανσης και ιχνηλασιμότητας των τροφίμων αλλά και των ζωοτροφών, η οποία καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση των τροφίμων και ζωοτροφών που περιέχουν ή προέρχονται από μεταλλαγμένα, παρέχει ένα εργαλείο στα χέρια των καταναλωτών για να απορρίψουν τα μεταλλαγμένα. Η νομοθεσία όμως δεν καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση των ζωικών προϊόντων όπως αυγά, κρέας, γάλα παρόλο που μπορεί να προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Αυτό το κενό στη νομοθεσία επιτρέπει τη μαζική εισροή μεταλλαγμένων στην τροφική αλυσίδα.

Από τη στιγμή που όλοι οι εισαγωγείς στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει την εισαγωγή πιστοποιημένης μη μεταλλαγμένης σόγιας, οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα αποκαλύψουν πού χρησιμοποιείται η μεταλλαγμένη σόγια. Το μεταλλαγμένο φορτίο που μεταφέρει το Flag Tom δεν πρέπει να καταλήξει στο πιάτο μας.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.