Jump to content



VIA VT6410 τελικά είναι RAID ή αυτό το Chipset;;;


Recommended Posts

Καλησπέρα στους φίλους του TheLab.gr. Έχει περίπου 2 μήνες που έκανα αναβάθμιση σε P4 2.8GHz Prescott με ASUS P4P800 DELUXE μητρική η οποία έχει το γνωστό chipset για RAID VT6410.

Είχα έναν σκληρό δίσκο Western Digital 80GB JB (8MB Cache) και αγόρασα έναν ολόιδιο για να τους συνδέσω με RAID 0 (striping). Πράγματι, τα σύνδεσα σωστά, με τα καλώδια της ASUS κλπ Master ο ένας Slave ο άλλος, χτίζω το Array τους μέσα από το BIOS του Chipset φτιάχνω και δισκέτα με τους drivers όταν θα εγκαθιστούσα τα XP. Όλα καλά όλα ωραία έχω τώρα ένα λειτουργικό με RAID επάνω. Κάνω αναβάθμιση το BIOS της μητρικής σε 1016 απο 1012 νομίζω. Δεν ξέρω ποια η σχέση του BIOS της ASUS με το BIOS της VIA. Πάντως μετά από BenchMarks με το quickBench και άλλα προγράμματα διαπίστωσα ότι η ταχύτητα σειριακής ανάγνωσης (sequential read) δεν ξεπερνούσε τα 45-50 MB/s πράγμα το που σημαίνει ότι μόνο RAID δεν έχω επάνω! :mad: Το cluster size των σκληρών είναι στα 4Κ και επίσης έχω ακόμη έναν W.D. 20GB ως Primary slave με Primary Master ένα DVD-RW και Secondary Master ένα CD-RW.

Μπορεί κανείς να μου πει που οφείλονται αυτές οι χαμηλές επιδόσεις;

Εκτιμώ και ευχαριστώ προκαταβολικά οποιαδήποτε απάντηση.

Να είστε καλά.

Link to comment
Share on other sites

Γεια χαρά, καλώς ήλθες, :)

Η P4P800 DLX, έχει δικάναλο raid controller με το via chip. Στο raid και οι 2 δίσκοι πρέπει να είναι ορισμένοι ως master ο καθένας στο δικό του κανάλι.

Είσαι σίγουρος ότι τους έβαλες master/slave?

Ορισμένες εκδόσεις bios, περιέχουν και αναβαθμίσεις firmware για τα onboard περιφερειακά.

Link to comment
Share on other sites

Καλώς σας βρήκα,

Μισό για να ξεκαθαρίσω. Μιλάω για IDE δίσκους οπότε αφήνουμε το ICH5R εκτός. Πήρα λοιπόν το Primary κανάλι που υπήρχε επάνω στη μητρική και τράβηξα από εκείνο ένα καλώδιο. Την απόληξή του την έβαλα στον έναν σκληρό που έθεσα Master και στο άλλο άκρο ο Slave. Έτσι δεν έπρεπε; Ένα καλώδιο και οι δύο σκληροί.

Link to comment
Share on other sites

Για ide μιλάω και εγώ.

Η μητρική έχει 2 sata κανάλια(ich5r) 2 ide(southbridge) και 2 ide κανάλια με δυνατότητα raid0/1(via controller).

Για να φτειάξεις ide raid 0/1 πρέπει ο κάθε δίσκος με δικό του καλώδιο να πέφτει σε κάθε κανάλι του via controller. Ένας δίσκος ορισμένος ως master στο primary κανάλι του via και ο 2ος ορισμένος και αυτός ως master, στον secondary κανάλι του via.

Link to comment
Share on other sites

Ουσιαστικά δεν έχεις array όπως τα έχεις τώρα... χρησιμοποιείς τον via, ώς απλό ide controller.

Οπότε κάνε ένα καλό backup, συνέδεσε τους δίσκους όπως είπαμε παραπάνω και ξεκίνα το format, :)

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ! :worship: Ελπίζω να δουλέψει... Έπρεπε να την ψιλιαστώ ότι κάτι τέτοιο έγινε γιατί είχα επιδόσεις σαν απλός IDE δίσκος... Γράψιμο στο DVD-RW και φύγαμε...

Μένω κατάπληκτος και συγχαρητήρια όσον αφορά το forum. Αμεσότητα στην απάντηση και πάνω από όλα σωστή απάντηση. Ευχαριστώ πολύ. Θα παραμείνω μέλος. Να είστε καλά.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς ΔΕΝ δούλεψε! Συνδέω στο Primary RAID τον έναν σκληρό και τον θέτω ως Master. Συνδέω τον 2ο σκληρό στον Secondary RAID και τον θέτω επίσης ως Master (αφού είχα καταστρέψει τον προηγούμενο Array όλα αυτά). Ανοίγω το PC περνάει από το BIOS και φτάνοντας BIOS του RAID περιμένει αρκετή ώρα και ΔΕΝ αναγνωρίζει τους σκληρούς καν. Ανοίγοντας το manual της μητρικής πηγαίνω στην κατηγορία RAID 0 και διαβάζω πως στήνεται. Αναφέρει δυστυχώς την προηγούμενη διάταξη που είχα, δηλαδή:

Ένα καλώδιο και για τους 2 σκληρούς που βρίσκεται στο Primary RAID η απόληξή του στον Master σκληρό (και το jumper στο Master) και το απομένον στον Slave σκληρό (επίσης ανάλογα το jumper).

Μήπως η λύση που είπατε πριν ήταν γενικότερη; Υπενθυμίζω ότι μιλάμε για ASUS P4P800 DELUXE με VIA VT6410 raid controller και οι σκληροί είναι IDE W.D. 80GB JB.

Συνεπώς το πρόβλημα παραμένει......... :(((((

Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασε να βγάλεις τα jumpers από τους JB... πιθανών να το ενοχλεί αυτό, μιας και οι WD αρκετές φορές όταν είναι μόνοι τους σε κανάλι, δεν θέλουν καθόλου jumper(αν θυμάμαι καλά το γράφει και πάνω στο σκληρό αυτό).

Η λύση εγγυημένα δουλεύει, μιας και όσοι απαντήσαμε εδώ είχαμε τουλάχιστον 2 τέτοιες μητρικές, με raid στον via controller.

Μόλις κατέβασα το manual της Asus, και έχεις δίκιο, τα λέει όπως τα έκανες εσύ. 99.9% σου λέω ότι γράφει π@π@ριές το manual, δεν στήνεται raid έτσι..... 3 τέτοιες μητρικές πέρασαν από μένα, και 2 έστησα για φίλους, σε καμμία περίπτωση δεν στήνετε raid έτσι σε δικάναλο controlller.

Για δοκίμασε χωρίς τα jumpers στους δίσκους.

Link to comment
Share on other sites

Το βρίσκω λογικό να ΜΗΝ είναι σωστό σε ΕΝΑ IDE καλώδιο να βάλεις 2 σκληρούς. Δεν ξέρω ειλικρινά τι να πώ. Θα το δοκιμάσω και άνευ jumper και βλακεία μου που το ξέχασα. Εάν δεν απαντήσω αυτές τις ημέρες θα είναι επειδή βρίσκομαι εκτός σπιτιού για το 3ήμερο. Να είστε καλά και καλά να περάσετε έαν πάτε πουθενά αυτές τις μέρες.

Και πάλι ευχαριστώ πολύ!!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και πάλι! Μετά την επιστροφή από το 3ήμερο πράγματι βάζω τους 2 σκληρούς στα Primary και Secondary και οι 2 ως Master χωρίς jumper και το BIOS της VIA VT6410 τους αναγνωρίζει. Χτίζω το Array 0 και βάζω πρόχειρα τα XP χωρίς drivers χωρίς τίποτα και τρέχω απευθείας το QuickBench. Με τον παλιό τρόπο που το είχα στήσει έπιανα 45ΜΒ/s ενώ τώρα περίπου 70MB/s.

Είναι σωστή η ταχύτητα; Συμβαίνει κάτι λάθος; Ένας φίλος μου με SATA σκληρούς και RAID 0 πιάνει 120MB/s!! Είναι δυνατόν τόσο μεγάλη διαφορά;

Ευχαριστώ :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.