Jump to content



Παρουσίαση της διανομής aptosid


slaught

Recommended Posts

Οδηγός για το aptosid.

Tι είναι το aptosid? Το aptosid είναι μια διανομή Linux η οποία έχει σαν βάση το debian unstable.Για μην αφήνουμε απορίες και ανακρίβειες είναι debian sid.Αυτό στα ελληνικά σημαίνει ότι :έχουν πάρει το debian unstable του έχουν βάλει κάποιο γραφικό περιβάλλον όπως το kde.Στη συγκεκριμένη διανομή έχουμε το kde 4.6.3 με κάποιες μικρό βελτιώσεις .Για παράδειγμα το kde τρέχει κάποια services τα περισσότερα από αυτά είναι απενεργοποιημένα από default.Μʼαυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να έχουμε ένα ελαφρύ και γρήγορο graphics environment . Το aptosid ανανεώνεται κάθε 2-3 μήνες.Η τωρινή διανομή λέγεται «Γῆρας ».

Το debian έχει τρεις διανομές:To stable,unstable και τέλος την testing.

Στη stable έκδοση έχουμε πράγματα που έχουν βγει για το debian πριν από κανένα χρόνο αλλά τα έχουν δοκιμάσει τα έχουν ελέγξει και δεν έχουν κανένα bug ή conflict.Να σημειώσω εδώ ότι και να βγει κάποιο update θα αφορά κυρίως τον bug fixing τομέα.

Μετά πάμε στην unstable έκδοση οπού ένα πρόγραμμα έχει περάσει από τον αρχικό έλεγχο που σημαίνει ότι το έχουν δει ώστε να μην κολλάει ή δημιουργεί κάποιο bug.Μετα μπαίνει με τη μορφή πακέτου για περαιτέρω διορθώσεις και εξέλιξη.

Στην unstable έκδοση κάθε πρόγραμμα περνά από συνεχή έλεγχο και εξελίσσεται μέρα με τη μέρα. Εδω ένας προγραμματιστής μπορεί να φτιάξει κάτι και να το δώσει για upload στην ομάδα ελέγχου ώστε να διανεμηθεί μέσω internet.

Tέλος πάμε στην κατά τη γνώμη μου χείριστη διανομή του debian την testing…

Το λέω αυτό γιατί μια ομάδα φτιάχνει μια διανομή και την δίνει ελεύθερα στο Internet.

Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος πριν γίνει ο διαμοιρασμός. Επίσης η testing έκδοση «κληρονομεί» ΌΛΑ τα μειονεκτήματα και από την stable και από την unstable έκδοση.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά όποιος προγραμματιστής θέλει φτιάχνει ότι θέλει και το βάζει στα update.Nα μην ξεχάσω ότι το ubuntu είναι debian testing απλά στον «έλεγχο» διορθώνουν κάποια bug.

Στο σημειο αυτό να πω ότι στο debian το να κάνει κάποιος update, install κάποιο πρόγραμμα είναι πολύ πιο εύκολο από ότι πολλοί φαντάζονται . Περαιτέρω πληροφορίες θα δοθούν παρακάτω και θʼ αφορούν το debian αλλά όχι το ubuntu!Αυτό γιατί το ubuntu δεν είναι debian testing αλλά ubuntu μιας και του έχουν αλλάξει και τα πακέτα και τα repositories.

Λοιπόν το aptosid είναι όπως έχω ξαναπεί debian unstable με μερικές διαφοροποιήσεις

που κάνουν την καθημερινή μας ζωή πιο εύκολη.Εξηγω ευθύς αμέσως

Α)έχει πάνω μερικά πολύ ωραία scriptακια που μας επιτρέπουν να εγκαταστήσουμε updates,νέους kernel,τους τελευταίους drivers για την κάρτα γραφικών μας με μια και μόνο εντολή.Φυσικά μπορούμε να δώσουμε εντολές για το καθένα ξεχωριστά. Ακόμα και εκεί όμως θα γράψουμε-ψάξουμε πολύ λιγότερο από ότι στο σκέτο debian.Να δώσω ένα μικρο παράδειγμα:αν πάμε να κάνουμε update τον kernel θα μας ρωτήσει ένα κάρο πράγματα ας πούμε amd?πόσοι πυρήνες? και άλλα πολλά.Ενώ με το sidux τρέχουμε μια εντολή και μπήκε.

Β) Μέσα στο kde υπάρχουν προγράμματα που μας «λένε» αν έχουν βγει updates ποια είναι τα αρχεία που θα γίνουν update αν θέλουμε να τα κάνουμε, ποια αρχεια από όλα θέλουμε να κάνουμε, αν πρέπει να τα κάνουμε και το πιο σημαντικό αν άλλοι που τα έχουν βάλει αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο και μας γλιτώνει από πολύ κόπο.

Όλα αυτά τα προγράμματα βρίσκονται στο section “aptosid”.

Γ)Απαντάω σε διάφορα π.μ. που μου έχουν έρθει.Επειδη στο debian οι προγραμματιστές είναι λίγο "κολλημένοι" στο sidux δεν θα βρείτε προγράμματα που δεν είναι τελείως free.Για π.χ. το vlc πολύ γνωστός και χρήσιμος player δεν υπάρχει,το libreoffice δεν υπάρχει μέσα στη διανομή.Αυτο γίνετε για λόγους άδειας. Βέβαια εμείς μπορούμε μ'ενα απολό install να τα κατεβάσουμε και να τα εγκαταστήσουμε στο μηχάνημα μας.

Νομίζω ήρθε η ώρα να δείξω το τρομερό και φοβερό-δύσκολο update,install στο debian.

Λοιπόν πως το κάνουμε με απλές κινήσεις.

1)Κάνουμε log out από το kde,gnome.

2)ctrl +alt+f1

3)Κάνουμε log-in as root

4)δίνουμε την εντολή init 3 για να μας πάει στο runtime level 3.

Στο σημείο αυτό μπορούμε να κάνουμε update όπως στο κανονικό debian δηλ apt-get update μόλις τελειώσει apt-get dist-upgrade.Μπορούμε φυσικά να τα κάνουμε και τα 2 σε μία γραμμή, δηλ apt-get update&& dist-upgrade.Απλά με τον τρόπο αυτό τραβάμε όλα τα update που υπάρχουν πράγμα όχι τόσο καλό.Αυτό γιατί αν το xorg ας που έχει πρόβλημα θα το μάθουμε όταν το setαρουμε και δεν δουλεύει.Εδώ έρχεται το sidux να μας λύσει τα χέρια.Είμαστε στο init 3 και δινουμε την εντολή smxi.Αμέσως κοιτάει το kernel αν είναι ο τελευταίος αν όχι τον κάνει update.Μετά κάνει υpdate τα repositories και μας βγάζει τυχόν μηνύματα με alert άλλων χρηστών.Αυτή την περίοδο το χοrg 7.3 είναι unstable και μας λέει να το κάνουμε hold. Αφού γίνουν τα upgrades μας λέει να κάνουμε εγκατάσταση τους drivers της κάρτας γραφικών μας.Στο τελευταίο πια βήμα μας ρωτάει αν θέλουμε να βάλουμε κάποια extra πακέτα όπως το Google earth.Αφού έχει γίνει και αυτό έχουμε τελειώσει το update του συστήματος μας.

Πως μπορούμε να κάνουμε install ένα πρόγραμμα στο debian.Πάμε πάλι στο init 3 και γράφουμε apt-get install όνομα προγράμματος.Ένα δεύτερος τρόπος και για μένα καλύτερος είναι να κάνουμε install το synaptic (apt-get install synaptic), είναι ένα πρόγραμμα από το gnome τo οποίο πάει ψάχνει το πρόγραμμα που του δώσαμε και τα extra που χρειάζεται.Τα κατεβάζει τα κάνει install.Μετά πρέπει να κάνουμε μια επανεκκίνηση

Αυτός είναι αρχικός οδηγός και θα συμπληρωθεί μελλοντικά.

Υ.Γ. Όποιες διορθώσεις απορίες ευπρόσδεκτες.

Y.Γ. 2 Το review είναι απο αντιγραφή απο ένα άλλο forum (pctech) που το είχα κάνει post πιο παλιά!

*dsg είναι μια «βελτιωμένη» έκδοση σε σχέση με την αρχική που έχει φτιάξει ένας προγραμματιστής για ένα αρχείο.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Πόσο σταθερό πιστεύεις ότι είναι σαν μία διανομή που πηγάζει από το debian unstable; Θελω να πω, θα το πρότεινες για μία καθημερινη λύση desktop pc ή ως εναλλακτικό λειτουργικό δίπλα σε κάποια άλλη διανομή πχ OpenSuSE.

Μου αρεσει πολύ το Sidux, το ειχα δοκιμασει παλιοτερα και δεν ειχα καποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν το πόσο γρήγορο είναι και η φιλική κοινότητα που έχει (αν και λίγοι, είναι όλα τα παιδιά πολύ φιλικά).

Αυτό που μου άρεσε τώρα τελευταία είναι το Archbang, μια διανομη arch που τρεχει με το openbox σαν γραφικό περιβάλλον. Πραγματικά μιλάμε για απίστευτη ταχύτητα και κάτω από 100mb ram. Θα με ενδιεφερε να μαθω την γνωμη σου για το Arch απέναντι στο aptosid αν εχεις χρονο καποια στιγμη.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.