Jump to content



Πρόβλημα με hdd WD Caviar Black


ptolemeos

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά. Έχω καιρό να μπω αλλά θα ήθελα για άλλη μια φορά την βοήθεια σας.

Είχα αγοράσει πριν 1,5 χρόνο περίπου έναν σκληρό χωρητικότητας 750 GB - και για να γίνω πιο συγκεκριμένος ήταν ένας WD Caviar Black WD7501AALS. Όλα πήγαιναν μια χαρά μέχρι που πριν δύο μήνες, ανοίγοντας τον η/υ και λίγο πριν μπει στα windows, μου έβγαλε το μήνυμα πως ο συγκεκριμένος hdd πρέπει να ελεγχθεί για "consistency". Το άφησα, λοιπόν, να ελέγξει όλα τα αρχεία και δεν έβγαλε κάποιο πρόβλημα (τα αρχεία λειτουργούσαν κανονικά στη συνέχεια). Από τότε και μετά όμως άρχιζε να το κάνει πιο συχνά (και ίσως θα έπρεπε να είχα βγάλει τότε αυτό το topic), φθάνοντας αισίως σε κάποια στιγμή την προηγούμενη εβδομάδα όπου μια ταινία αποθηκευμένη σε αυτόν τον σκληρό (που παλιότερα λειτουργούσε κανονικά) κόλλαγε σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Προβληματισμένος, άνοιξα το Disk Doctor του TuneUp Utilities και έβαλα να τον ελέγξει για erros και bad sectors και για ανάκτηση readable information. Πέντε ώρες μέτα κλείνω το πρόγραμμα (χωρίς να έχει τελειώσει πρώτα την διαδικασία) και πηγαίνω να ελέγξω την ταινία. Προς μεγάλη μου έκπληξη δούλευε κανονικά.

Ελπίζοντας πως το θέμα είχε λυθεί ως δια μαγείας, λοιπόν, εφησυχάζομαι. Δυστχώς, όμως, χθες το βράδυ ο σκληρός μου έδειξε το σκληρό του πρόσωπο: αρκετά αρχεία δε μου επέτρεπε να τα ανοίξω (βγάζοντας το μήνυμα "unreadable information") και "έβλεπε" μόνο 50 GB περίπου από τα 550+ που είχα αποθηκευμένα εκεί. Ανοίγοντας για άλλη μια φορα το TuneUp, βγάζει το μήνυμα πως πρέπει να γίνει επανεκκίνηση και να ελεγχθεί τότε ο σκληρός. Κάνοντας το αυτό, ξεκίνησε μια διαδικασία αρκετών ωρών όπου τα windows διάβαζαν 250k unreadable files και το πρωι (το είχα αφήσει να το κάνει όλο το βράδυ) τα windows έβλεπαν τον σκληρό αλλά μου τον έδειχναν σαν να είναι κλειδωμένος.

Επειδή σας κούρασα, θα κάνω τώρα τις ερωτήσεις που θέλω. Ο σκληρός έχει "πεθάνει"; Αν ναί, ύπάρχει πιθανότητα να ανακτήσω όλα ή κάποια από τα δεδομένα μου πηγαίνοντας το σε κάποιον ειδικό;

Ευχαριστώ.

ΥΓ: Δουλεύω σε Windows 7 Ultimate x64 και αυτός ήταν ο δεύτερος σκληρός που είχα πάνω στο pc (χωρίς να έχω κάνει κάποιο raid απ' όσο ξέρω).

Link to comment
Share on other sites

Ορίστε οι φωτογραφίες από τα error scans και benchmarks του προγράμματος:

attachment.php?attachmentid=45289&stc=1&d=1310646258

attachment.php?attachmentid=45290&stc=1&d=1310646327

Δυστυχώς, (χωρίς να είμαι ειδικός) δεν φαίνονται καλά τα αποτελέσματα. Ειδικά το ότι στην πρώτη φωτο δεν κατάφερε ούτε καν να ολοκληρώσει το τεστ (έχω επισυνάψει τη φωτο με το error), νομίζω πως λέει πολλά.

Στην δεύτερη, βέβαια, έβγαλε μόνο 2 damaged sectors αλλά ίσως να έβγαζε παραπάνω εάν δεν ήταν το quick scan. Συγκεκριμένα, εάν το συγκρίνω με τον άλλο σκληρό όπου το ολοκλήρωσε σε 20s, τα 9min του WD δείχνουν πως -λογικά- θα έπαιρνε κάποιες ώρες για να τελειώσει.

ΥΓ: Άμα χρειάζεστε να τρέξει το full error scan, πείτε μου και θα ανεβάσω τα αποτελέσματα.

post-12220-1416075337,0473_thumb.png

post-12220-1416075337,0877_thumb.png

post-12220-1416075337,1043_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Εγκατέστησα και το hard disk sentinel και όπως είπε και ο φίλος, τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου καλά.

Επισυνάπτω 4 φωτο από: overview, smart και disk performance.

Τι λέτε παίδες; Υπάρχει ελπίδα να σώσουμε κανένα αρχείο;

post-12220-1416075337,1534_thumb.png

post-12220-1416075337,203_thumb.png

post-12220-1416075337,2511_thumb.png

post-12220-1416075337,3243_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα πάρα πολύ να το κάνω αυτό αλλά, δυστυχώς φίλε μου, ο σκληρός (όπως ανέφερα στο πρώτο post) έχει κλειδωθεί και δεν μπορώ ούτε καν να δω τα περιεχόμενα του. Οπότε, στην αρχική μου ερώτηση: ύπάρχει πιθανότητα να ανακτήσω όλα ή κάποια από τα δεδομένα μου πηγαίνοντας το σε κάποιον ειδικό; Ξέρετε να μου προτείνετε κάποιον;

Link to comment
Share on other sites

Για αρχη δεν ξαναβαζεις τον δισκο επανω στο pc γτ πλεον μετραει μερικα boot ψαξε λιγο μεσα στο LAB για το HDD Regenerator απο DOS-Mode εαν υπαρχει αλλιως υπομονοι μεχρι το βραδυ για να σου φτιαξω ενα μικρο guide για το πως θα το δουλεψεις και ελπιζουμε...να σωσουμε τπτ...

Link to comment
Share on other sites

τα windows έβλεπαν τον σκληρό αλλά μου τον έδειχναν σαν να είναι κλειδωμένος.

Ο σκληρός έχει "πεθάνει"; Αν ναί, ύπάρχει πιθανότητα να ανακτήσω όλα ή κάποια από τα δεδομένα μου πηγαίνοντας το σε κάποιον ειδικό;

...τί ακριβώς δηλαδή "έδειχναν τα Win" ;

Αν και, άσχετα με την απάντηση σου,

α) ο δίσκος μοιάζει να έχει αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα (=προοπτική σταδιακής, σύντομου ρυθμού ίσως, κατάρρευσης). Το βέβαιο είναι πως δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς για σημαντικά αρχεία, και σαν hardware καλά θα έκανες να τον δώσεις γι' αντικατάσταση, αν καλύπτεται ακόμη από εγγύηση.

β) οι "ειδικοί" γι' αυτήν την περίπτωση (αν όντως δε φαίνεται ως hardware στο BIOS ο δίσκος, ή αν προγράμματα ανάκτησης δεν μπορούν είτε να τον δουν-είτε ν' ανακτήσουν αρχεία από αυτόν) είναι μόνο εξειδικευμένες εταιρίες ανάκτησης δεδομένων. Οι οποίες σε γενικές γραμμές μπορούν με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουν να κάνουν παπάδες, αλλά χρεώνουν τσουχτερά (έχε στο μυαλό σου πιθανό λιγότερο ξεκίνημα χρέωσης τα 2 κατοστάρικα, με μεγάλη πιθανότητα να φτάσει το μισό χιλιάρικό, και πάντα μια τάδε πιθανότητα να ξεπεράσει ακόμα και το ολόκληρο χιλιάρικο. Κατά τ' άλλα, δεν υπάρχουν "φθηνοί ειδικοί", και όποιος προφασιστεί ότι μπορεί να σου κάνει τέτοια δουλειά "οικονομικά", απλώς δε θα κάνει τίποτε περισσότερο από σοφτγουερικές προσπάθειες, τις οποίες μπορείς να κάνεις και μόνος σου. Για την ακρίβεια, όλα αρχίζουν και τελειώνουν πάνω-κάτω με το να δοκιμάσεις με ένα πρόγραμμα όπως το Active File Recovery, αν κατ' αρχάς βλέπει τον δίσκο. Αν ναι, το τρέχεις σε full-scan mode, και βλέπεις τί αποτελέσματα βγάζει. Αν δε σου βρίσκει ή κολλήσει (=πιθανό πρόβλημα στο hardware), τότε το μόνο που σου μένει είναι οι εταιρίες ανάκτησης (οι περισσότερες έχουν btw το καλό ότι ΠΛΕΟΝ κάνουν ΔΩΡΕΑΝ εκτίμηση της κατάστασης/αποτίμιση του πόσο ΘΑ κοστίσει η ανάκτηση ΑΝ επιλέξεις να συνεχίσουν. Παλιότερα το πλήρωνες με το καλημέρα ΚΑΙ αυτό). Αν πάλι σου βρει αρχεία, τότε είτε το αγοράζεις (μια και δεν είναι freeware) αν είχες αρχικά χρησιμοποιήσει τη demo έκδοσή του, για να μπορέσεις να συνεχίσεις με ανάκτηση - είτε χάχνεις να το βρεις...απλήρωτο, όπου εσύ νομίζεις.

To cut a long story short : δοκίμασε πρώτα με το Active File Recovery αν βρίσκει αρχεία (μάλιστα μπορείς να σώσεις τ' αποτελέσματα του σκαναρίσματος, για να μη χρειαστεί να το ξανακάνεις, αλλά να τρέξεις το αρχειάκι που θα δημιουργηθεί - κι ακόμη καλύτερα χρησιμοποίησε κάποιο "cloning" ή αλλιώς "ghosting" πρόγραμμα σαν πχ το Acronis True Image -άλλο...payware κι αυτό- πριν από οτιδήποτε, αν έχεις αλλού ελεύθερο χώρο ισόποσο με του προβληματικού δίσκου, για να κάνεις ένα "αντίγραφό του" και να δουλεύεις πάνω σε αυτό, και ΟΧΙ στον ορίτζιναλ δίσκο, ο οποίος όσο βρίσκεται στο ρεύμα, ΙΣΩΣ επιβαρύνεται η κατάστασή του).

Αν δεν γίνεται τίποτα με το AFR, μετά σου μένει μόνο η λύση της εξειδικευμένης εταιρίας.

* ..υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις δοκιμής είτε του HDDR που είπε ο αποπάνω (με το ΑΠΑΙΣΙΟ άβαταρ), ή του Spinrite6, είτε ακόμα και αυτού του HDS(entinel) που ΚΑΙ αυτό έχει επιλογή "surface regeneration" όπως τα προηγούμενα, αλλά σε γενικές γραμμές α) σημαίνουν καταπόνηση του δίσκου (οπότε προσπάθα να κάνεις το cloning που λέγαμε) β) ...ΜΑΛΛΟΝ δε θα επιφέρουν και πολλά. Σε κάθε περίπτωση, ξεκίνα με κάποιο πρόγραμμα ανάκτησης όπως το AFR που είπα, και είναι η προσωπική μου επιλογή ως το καλύτερο, σε σχέση είτε με άλλα σχετικά προγράμματα, είτε με ένα Linux-based "live CD", για μια πληθώρα λόγων, ή έστω το 1ο που θα πρότεινα να χρησιμοποιήσεις.

* ...το "surface regeneration" των HDDR/Spinrite6/HDS, ίσως είναι "ελπίδα", σε περίπτωση που δεν έχεις τον απαιτούμενο ελεύθερο χώρο για την ανάκτηση των αρχείων που ίσως καταφέρει να δει/αντιγράψει το AFR. Eκεί άλλωστε έγγειται κυρίως η φύση των 2 αυτών κατηγοριών "recovery", καθώς η πρώτη ομάδα κυρίως "αναδιατάσσει" (εφ' όσον δεν υπάρχει σοβαρό χαρντγουερικό πρόμπλεμ) τα αρχεία εντός του προμπλεματικού δίσκου (και μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις ως είχε, μετά το πέρας της διαδικασίας), ενώ τα προγράμματα "εύρεσης/αντιγραφής" αρχείων (που στην ουσία είναι, προγράμματα όπως το AFR, το GDB, το File Scavenger, το Recover My Files κουλουπού) χρειάζονται άλλον ελεύθερο χώρο. Είναι όμως, ίσως, πιο αποτελεσματικά, λόγω φύσεως.

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά, σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια σας.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Δοκίμασα μερικά πράγματα απ' αυτά που προτείνατε και τα αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα.

Το HDDRegenerator φαίνεται να έχει κάνει κάποια δουλειά διότι πλέον μπορώ να δω κάποια από τα περιεχόμενα του δίσκου μου (υποθέτω πως "απομόνωσε" όσα βρίσκονταν σε bad sectors ή είχαν errors) - ουσιαστικά περίπου 300gb από τα 550 που είχα πάνω- οπότε κάτι είναι και αυτό. Θα ξεκινήσω άμεσα τη μεταφορά όσων μπορώ και θα επιχειρήσω να κάνω και το cloning για να δοκιμάσω τι άλλο μπορεί να λειτουργήσει.

Τα επόμενα βήματα είναι η δοκιμή του live cd, το afr που πρότεινε ο washcloud και σε περίπτωση που αποτύχουν όλα αυτά πάμε για rma (που ελπίζω να το κάνουν μιας και είναι στην εγγύηση ακόμα ο δίσκος).

Δυστυχώς, εάν οι τιμές είναι τόσο τσουχτερές όσο λέει ο φίλος, απλά θα "ξαναβρώ" τα αρχεία που έχασα - αν και δεν είναι αναντικατάστατα, θα προτιμούσα να "μην ξαναέψαχνα για να τα βρώ".

Τέλος πάντων, σας ευχαριστώ παίδες για την βοήθεια και θα ποστάρω τα αποτελέσματα από Δευτέρα! :)

Link to comment
Share on other sites

Aφού ήδη σου έκανε δουλειά το HDDR, ούτε του παπά μην το πεις (για την ακρίβεια, είναι ενδεικτικό του ότι μάλλον δεν είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση ο δίσκος. Μπορεί βέβαια να έχει προβλήματα, αλλά ίσως συνεχίσει να λειτουργεί για καιρό με αυτά, και να μην είναι τελικά σε φάση κατάρρευσης - αν και με όσα είχες πει, θα στοιχημάτιζα πως όντως για κατάρρευση το πάει. Ήταν αρκετά ενδεικτικά). Άγνωστο τί ακριβώς πρόβλημα έχει, και πόσο θ' αντέξει. Το πρωτεύον φυσικά είναι τώρα να σώσεις όσα περισσότερα μπορείς, και μετά είτε του κάνεις ένα filling with zeros (έχει σχετική επιλογή και το HDS), για να ξεκαθαρίσει η σοφτγουερική του κατάσταση, του ξαναφτιάχνεις file system, τον ξανατσεκάρεις με το full scan του ΗDS (υπάρχει περίπτωση οι bad sectors να μην ήταν καν χαρντγουερικοί - αν και χλωμό το κόβω) και συνεχίζεις να τον χρησιμοποιείς.

Εναλλακτικά, και αν το επίσημο διαγνωστικό της...μαμάς του τον βγάζει φάουλ, τον δίνεις γι' αντικατάσταση (με τυπωμένα τ' αποελέσματα του τελευταίου, δεν παίζει ούτε σαχλαμάρες να σου κάνουν στο σημείο αγοράς. Όχι ότι είναι απαραίτητο να τα τυπώσεις και να τους τα πας, αλλά επειδή δεν ξέρεις σε τί αστέρια θα πέσεις, ίσως σε γλυτώσει από κόπο και νεύρα). Κι αν στην τελική κάνουν τους κινέζους :πχ μπορεί ο δίσκος να βγαίνει failed από το μανίσιο διαγνωστικό, ΑΛΛΑ να ΕΙΝΑΙ δυνατό να γράψει/διαβάσει, και τα ομορφόπαιδα να παν να σου πουλήσουν μέχρι και μούρη, ΕΝΩ νομικά ΚΑΘΕ δίκιο επιστροφής είναι με το μέρος σου και ΘΑ το βρεις, αλλά αν είναι να επικοινωνείςςςςςς με τη μαμά εταιρίιιιιιιια και να τους λες "μπούχου, αυτά τα παλιόπαιδα με δουλεύουνε, πείτε τους κάτι και 'σεις, γιατί το διαγνωστικό ΣΑΣ τον βγάζει ΠΕ τον δίσκο" ή να χρειάζεται να τρίξεις τα δόντια για καταγγελίες στα "ομορφόπαιδα" (λέμε τώρα, ε - το πιθανότερο είναι να στον αλλάξουν αμέσως), ε τύλα τον σε μια πετσέτα και σούταρέ τον από κα'να-δυο ορόφους. Ε, ΜΕΤΑ, που δεν θα τον βλέπει καν ο υπολογιστής, τί θα κάνουν, θα στον αλλάξουν (ως όφειλαν ευθύς εξ' αρχής. Τα λέω αυτά, επειδή σε βλέπω "υποψιασμένο" τον ίδιο).

(Βασικά αυτό με την πετσέτα και το σουτάρισμα θα έλεγα να το κάνεις, ακόμα κι αν το επίσημο διαγνωστικό ΔΕΝ τον βγάζει,,,ΑΚΟΜΑ οφ τον δίσκο :innocent: )

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν παίδες, τα 300 gb που σώθηκαν είναι γεγονός και είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό (σχεδόν τα 2/3 του σκληρού δεν είναι και άσχημα! :smoke:). Δυστυχώς, επειδή αυτές τις ημέρες επιχειρούσα κάποια ακόμα πράγματα με το regenerator (regenerate όλον τον δίσκο - που δυστυχώς, έπειτα από 40 συνεχείς ώρες έβγαλε error:suicide2:), δεν πρόλαβα να τρέξω κάποια άλλα προγράμματα (είχαμε και τους bon jovi... ;D).

Τώρα, επειδή όταν έτρεξα το διαγνωστικό της εταιρείας (παλιότερα) δεν μπορούσε ούτε καν να το ολοκληώσει, ελπίζω τώρα που θα το επιχειρήσω ξανά να έχει τόσο χάλια αποτελέσματα που να μην έχουμε προβλήματα με τα παιδιά που θα το πάω για rma...

Αλλιώς, πετσέτες^ν και ρίψη με μίσος από γκρεμούς και λαγκάδια...

Και πάλι ευχαριστώ... :)

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν γινει κατι με το RMA και πριν παρεις φορα απο τον γκρεμο ριξε μια ματια εδω: http://www.thelab.gr/skliroi-diskoi-elegktes-kai-optikes-syskeyes/plaketes-skliron-diskwn-33657.html

Μπορει να φανει χρησιμη η πλακετα σε καποιον συμφορουμιτη

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.