Jump to content



Το Linux πάχυνε!!!!!( η αλλιώς "Τι συμβαίνει σε οτιδήποτε πιάνουν οι Αμερικ(λ)άνοι")


packo

Recommended Posts

Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που αναφέρεται στην εξέλιξη που έχει το Linux βρίσκεται εδώ

Εκ πρωιμίου αναφέρω ότι κατά την γνώμη μου αν θες παραθυρικό με τις προδιαγραφές που αναφέρει ο ανθρωπος στο άρθρο, βάζεις fvmw, εγκαθιστάς και τις όποιες απαραίτητες βιβλιοθήκες και ψάχνεις για όσο πιο lightweight εφαρμογές γίνεται.

Παρόλαυτα το αρθρο είναι ενδιαφέρον, αξίζει να το δείτε.

Link to comment
Share on other sites

We need to admit that many home users are being turned away because it offers no peformance boost over XP and its apps, and in most cases it's even worse.

Αυτός είναι ο λόγος που οι χρήστες δεν επιλέγουν το linux ως το βασικό τους OS ή επειδή θέλουν ένα linux που να θυμίζει windows?

Με βρίσκει σύμφωνο σε γενικές γραμμές το άρθρο, ειδικότερα στα σημεία που ζητά από τους προγραμματιστές να φτειάχνουν "σωστό" κώδικα, αλλά τελικά μήπως φταίμε και εμείς που θεωρούμε ότι το linux είναι ένα πολύπλοκο λειτουργικό με πολλές εντολές και minimum ευχρηστία και ζητάμε να μοιάσει στα windows?

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα, αν υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να πει κανείς για το Linux είναι ότι πρόκεται για λειτουργικό σύστημα φτιαγμένο να μπορεί να ανταπεξέλθει σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις.Μπορεί να δεις 100 χρέπια στημένα να κάνουν parallel proccessing, μπορεί να δεις Linux embedded σε DVD Players (βλ. KISS) σε MP3 players, σε PDA, μπορεί να δεις Linux να κάνει τον Firewall, τον Active Service Director, τον Web Server.....κουράστικα να γράφω και είμαι σίγουρος πως δεν έβαλα ούτε το 1/1000 από όλα όσα μπορεί να κάνει το ίδιο πάντα Linux.

Σίγουρα το coding στις μέρες μας, όπως είχα πει και παλιότερα σαν ποιότητα έχει πέσει σε σχέση με το coding παλιότερα και αυτό οφείλεται στο ότι το community του Linux πλέον δεν είναι μόνο πολύ σχετικοί προγραμματιστές αλλά και πολύ άσχετοι ή μετρια σχετικοί.

Επίσης μην ξεχνάμε πως η λογική του GNU, στην οποία βασίζεται και το Linux είναι το "Release early, release often", το οποίο γενικά ακολουθεί και η Microsoft πλέον.

Link to comment
Share on other sites

Σαφέστατα και μπορεί να κάνει τα πάντα-καμία αντίρρηση επί τούτου.

Ποιος πιστέυεις όμως ότι είναι ο λόγος που δεν αντικαθιστά ακόμα το λειτουργικό των μέσων/power χρηστών windows? το γεγονός ότι έχει βαρύνει/παχύνει ή το γεγονός ότι οι χρήστες αυτοί(βάζω και εμένα μέσα) θέλουν ένα λειτουργικό που θα κάνει ότι και το linux αλλά σε περιβάλλον που να θυμίζει windows?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως δεν έχω πρόβλημα με το (γραφικό) περιβάλλον του Linux. Αυτό που με κρατάει μακρυά είναι η συμβατότητα με εφαρμογές για Windows που είναι και οι πιο διαδεδομένες, στην Ελλάδα τουλάχιστον...

Link to comment
Share on other sites

Βασικά απ' ότι έχω καταλάβει δεν υπάρχει κάτι που να μην κάνει το linux, είναι αυτό που λέει ο rootx και κάτι ακόμα. Πολλοι χρήστες έχουν συνηθήσει συγκεκριμένες εφαρμογές που υπάρχουν στα win. Και εγώ μέσα σ' αυτούς. Εγώ 1 βδομάδα τώρα έχω βάλει μια παλιά σχετικά διανομή και πειραματίζομαι.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Makis Hourdakis

Εγώ πάντως δεν έχω πρόβλημα με το (γραφικό) περιβάλλον του Linux.

Μάλλον δε κατάλαβες το πνεύμα του άρθρου φίλε Μάκη.... Δε σε πειράζει επειδή έχεις επεξεργαστή 2,8GHz. Αν είχες 1GHz και το KDE έκανε τον 5πλάσιο χρόνο να φορτώσει θα σε πείραζε όσο όμορφο και πρακτικό κι αν είναι. Το πρόβλημα του Linux είναι πρωτίστως ο αδηφάγος σε επεξεργαστική ισχύ κώδικας των εφαρμογών του και έπειτα η συμβατότητα/συνήθεια.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι το θέμα των εφαρμογών και της συμβατότητας έχει να κάνει πολύ με το τι είσαι έτοιμος να δώσεις σε αντάλλαγμα.

Δηλαδή, είμαι σίγουρος ότι αν ρίξεις μια ματιά στο freshmeat ή στο sourceforge ή σε άλλα παρεμφεροί site θα βρεις σίγουρα πάνω από 2 application να κάνεις ότι έκανες με 1 στα windows.Ναι, συμφωνώ, θα πρέπει να κάτσεις και να το μάθεις από την αρχή αλλά νομίζω ότι είναι μία θυσία που αξίζει τον κόπο της.

Εκτός αυτού, μέχρι πρόσφατα το Linux είχε την μαγεία του ότι αν κάτι δεν δούλευε όπως θα ήθελες, με κάποια κούραση θα μπορούσες να το φέρεις στα μέτρα σου.Και τελικά στο τέλος της προσπάθειας θα είχες κάτι που δουλεύει όπως εσύ θες....και το έφτιαξες μόνος σου....νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πει κανείς περισσότερα.

Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο και το πνέυμα του packo έιναι ξεκάθαρα. Η μεγάλη πληγή του Linux είναι το κακογραμμένο software (με όσες συνέπειες έχει αυτό).

Καλή πίστη υπάρχει για το Linux. Όλο και πιο πολλοί χρήστες έχουν τη διάθσεση να το δοκιμάσουν και να πειραματιστούν. Αλλά τα κύρια προβλήματα εντοπίζονται στην ταχύτητα και τους drivers. Το θέμα drivers δουλεύεται ευρέως πια από τους κατασκευαστές και σύντομα δε θα αποτελεί πληγή του λειτουργικού (ελπίζω). Όσον αφορά τη συμβατότητα των εφαρμογών και την οικειότητα με το περιβάλλον Windows αυτό αντιμετωπίζεται με την καλή διάθεση των users και θα εκλείψει μόνο εν καιρώ. Οι διανομές γίνονται όλο και πιο πλούσιες σε εφαρμογές ικανές να υποσκελίσουν τις αντίστοιχες των Windows και να κερδίσουν την προτίμηση των χρηστών. Αλλά χρειάζεται χρόνο, και ο συνειδητοποιημένος χρήστης κατανοεί τις συνθήκες που επικρατούν.

Αυτό που όμως δε μπορεί με τίποτα να χωμευτεί από κανέναν (όσο καλή διάθεση κι αν υπάρχει) είναι το οτι και το πιο ισχυρό μηχάνημα μπορεί να γονατίσει με μια σύγχρονη διανομή Linux η οποία διαφημίζεται ως "καλύτερη" από τα Windows.

Αυτό αντιμετωπίζεται μόνο με καλογραμμένο και "έξυπνο" κώδικα.

Αν ο χρήστης "ξέρει" ή τουλάχιστον ανακαλύψει στην πορεία οτι το software αξιοποιεί (επιτέλους) το πανάκριβο και ταχύτατο hardware του θα κάμψει τους ενδοιασμούς του και θα προχωρήσει τη μετάβαση σε Linux. Έστω και με μορφή DUAL BOOT θα θέλει να το χρησιμοποιεί.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Αν ο πυρήνας σας φαίνεται βαρύς make ?(x,menu, )config και βγάλτε ότι δεν χρειάζεστε.Γενικώς συμβουλές μπορείτε να βρείτε παντού και ότι δε σας αρέσει με λίγο διάβασμα μπορείτε να το φέρετε στα μέτρα σας(τα καλά του ανοιχτού κώδικα!)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.