Jump to content



Οverclocking Memory,Motherboard,CPU


Recommended Posts

Λοιπον ειχα κέφια και έγγραψα...

Γιατί γράφτηκε ο οδηγός

Πριν μερικούς μήνες, δεν είχα ιδέα πώς να ξεκινήσω το overlocking στον υπολογιστή μου. Ήταν οδυνηρό ακόμα κι όταν προσπαθούσα να κάνω ερωτήσεις, αφού ο ίδιος δεν καταλάβαινα τις ανάλογες απαντήσεις. Ο σκοπός που γράφω αυτό τον οδηγό είναι να καθοδηγήσω όσο μπορώ τους αρχάριους στο overclocking. Ο οδηγός, θα σας παρέχει ειδικά βήματα για τους αρχάριους (τα οποία μπορείτε να τα μεταπηδήσετε ), να κάνετε μία έρευνα εις βάθος και να εξελιχθείτε σε έναν καλό γνώστη του overclocking.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το overclocking έχει διάφορα στάδια. Για παράδειγμα, τα πρώτα βήματα έχουν να κάνουν με την ταχύτητα (Front Side Bus [FSB] ) του υπολογιστή σας, η οποία σας δίνει και το μεγαλύτερο κέρδος. Στην συνέχεια ρυθμίζετε όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες και λεπτομέρειες ώστε να κερδίσετε την καλύτερη δυνατή απόδοση. Να θυμάστε ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος και υπομονή για να τα πετύχετε όλα αυτά!

Εισαγωγή

Για να καταλάβετε την ιδέα του overlocking, χρειάζεται να γνωρίζετε ότι κατά την πλειονότητα των motherboards (μητρικές πλακέτες), υπάρχει ένα ρολόι το οποίο ελέγχει όλες τις λειτουργίες που εκτελούνται από τον υπολογιστή. Πολλές και διάφορες λειτουργίες (πχ τα παιχνίδια [γραφικά]) εξαρτούνται από το ρολόι.

Το ρολόι μετράει τον χρόνο σε αυτό που εμείς τυπικά ονομάζουμε τικ(ρολογιού), σε κύκλο(ρολογιού), σε μία χρονική περίοδο. Συνήθως ο κύκλος μετατρέπεται σε μία συχνότητα λειτουργίας (συχνότητα = 1.0 / χρονική περίοδος ). Για παράδειγμα, ένας κύκλο ρολογιού των 7.5 nanoseconds αντιστοιχεί στην ταχύτητα λειτουργίας των 133Mhz. Κατά συνέπεια το ρολόι έχει θετική και αρνητική σημασία.

Απαράβατος Κανόνας Overclocking Απαιτείται η σταθερότητα όλων των παραγόντων!

Επειδή πολλές λειτουργίες του υπολογιστή είναι συχνά εξαρτώμενες από το ρολόι, πρέπει να υπάρχει ισορροπία ταχύτητας όλων των συσκευών ώστε κάθε συσκευή να λειτουργεί σταθερά.

Το ρολόι ελέγχει τον εμπρόσθιο δίαυλο επικοινωνίας (Front Side Bus [FSB]) και οι διαφορετικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται κατάλληλα για να καθορίσουν την δική τους ταχύτητα. Την ταχύτητα την προσαρμόζουμε ανάλογα με το FSB και τον πολλαπλασιαστή του επεξεργαστή (multiplier).

Μερικοί multipliers αυξάνουν την συχνότητα του FSB. Ο multiplier του επεξεργαστή είναι ο μεγαλύτερος όλων. Για παράδειγμα ένας AMD Athlon 2100+ έχει multiplier 13 (και ο συγκεκριμένος πυρήνας Palomino είναι συνήθως κλειδωμένος). Τυπικά οι Multipliers των PCI (θύρες προέκτασης) χρησιμοποιούν το ¼ του FSB (33/66 Hz συνήθως).

Εάν ο Multiplier επηρεάσει οποιοδήποτε άλλη αναλογία, δεν θα υπάρχει σταθερότητα. Ωστόσο για αυτόν τον λόγο υπάρχουν οι dividers (Διαιρέτες). Προσαρμόζουν διάφορες αναλογίες μεταξύ των multipliers. Συνήθως το FSB αλλάζει την συχνότητα όλων των multipliers των διάφορων συσκευών (Hard Disk, RAM, AGP κ.α.). Γι αυτό των λόγο πολλές μητρικές φροντίζουν να κλειδώνουν τις αναλογίες του PCI bus, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα σταθερότητας και ισορροπίας του συστήματος.

Μία απλή επισκόπηση της Μνήμης

Υπάρχουν πάρα πολλά χαρακτηριστικά συνδεμένα με την μνήμη και τις λειτουργίες της, τα οποία δεν υπάρχουν σε αυτόν τον οδηγό. Κατά συνέπεια θα προσπαθήσω να σας παρέχω με σύντομο τρόπο τις σημαντικές πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζετε για να κατανοήσετε την δουλειά της μνήμη. Mε αυτήν την προοπτική θα δούμε τον βασικό τύπο της μνήμης που χρησιμοποιούμε ως σήμερα, Dynamic Random Access Memory (DRAM), καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αρχικές μας προσπάθειες στο Overclocking.

Κυρίαρχοι Τύποι RAM

Σε πολλές συζητήσεις αναφέρονται διάφοροι τύποι Ram. Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες και λεπτομέρειες για τρεις βασικούς τύπους μνήμης που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα SDRAM, DDR SDRAM και RDRAM.

SDRAM: H αποθήκευση των δεδομένων γίνετε διαδοχικά. Κατά συνέπεια τα bits (δεδομένα) μπορούν να ανακτώνται με διάφορες προθέσεις ή/και τρόπους. Η SDRAM χρησιμοποιεί ελεγκτή μνήμης για να καθορίσει την τοποθεσία και το μέγεθος του απαιτούμενου τμήματος της μνήμης και για να παρέχει τα bits στον επεξεργαστή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Χρησιμοποιώντας ένα ρολόι για να συγχρονίσει τον χρόνο (timings) όπου το θα γίνει η μεταφορά από το Chip της μνήμης στο ρολόι του επεξεργαστή.

Aκόμα SDRAM επιτρέπει την μεταφορά δεδομένων σε οποιαδήποτε ταχύτητα μεταφορά δεδομένων μέχρι 100Mhz ενώ χρησιμοποιείται το FSB στα 66 Mhz.

H PC133 SDRAM είναι μία πιο προχωρημένη έκδοση της SDRAM επιτρέποντας τον διπλασιασμό στην οποιαδήποτε ταχύτητα μεταφορά δεδομένων και είναι συμβατή με FSB στα 133 MHz.

(Oι πληροφορίες για την SDRAM είναι από το Pctechguide.com)

DDR SDRAM: Συχνά παραλείπουμε να αναφέρουμε το SDRAM χωρίς αυτό να αποτελεί λάθος, λέγοντας απλά DDR (Double Data Rate). Η DDR λειτουργεί και με τις δύο πλευρές του κύκλου (ρολογιού), έτσι λοιπόν το ποσοστό μεταφοράς δεδομένων (συνήθως λέγεται εύρος = bandwidth) διπλασιάζετε, εξού και το όνομα DDR (Διπλή μεταφορά δεδομένων).

H DDR είναι η μνήμη που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι χρήστες, το κόστος της είναι αποτελεσματικό και είναι αμφισβητήσιμα η καλύτερη επιλογή τύπου RAM που μπορείτε να κάνετε. Επίσης, είναι η μόνη που έχει τις μεγαλύτερες αντοχές στο overclocking, μαζί με κάποια high-end εξαρτήματα που επιτρέπουν το FSB να ανέβει στα 200Mhz και άνω. Η μνήμη DDR πετυχαίνει σε έναν κύκλο την διπλή μεταφορά δεδομένων, για παράδειγμα

PC 1600 = DDR200 = 1.6GB/s PC2100 = DDR266 = 2.1 GB/s

PC 2700 = DDR333 = 2.7GB/s PC3200 = DDR400 = 3.2 GB/s

Το πώς θα μπορείτε να αντλείτε πληροφορίες για το overclocking θα τα αναφέρετε σε άλλο thread.

Σημείωση: Όμως, για να έχετε την ανάλογη αναγραφόμενη ταχύτητα της μνήμης σας, θα πρέπει να την καθοδηγήσετε κατάλληλα μέσω BIOS. Εάν βάλετε μία PC 3200 σε μία μητρική για Athlon με 166 Mhz FSB, η μνήμη σας θα τρέχει σαν PC 2100. Αυτό δεν σας πειράζει, αλλά στην ουσία έχετε σπαταλήσει άδικα χρήματα επειδή η μνήμη σας δεν τρέχει στα αναγραφόμενα της, αλλά υπολειτουργεί. Θα πρέπει να υπερχονίσετε το FSB στα 200 Mhz για να εκμεταλλευτείτε πλήρως το εύρος της PC 3200.

RDRAM: Το ακριβότερο μοντέλο μνήμης που θα βρείτε, με τις καλύτερες επιδόσεις, μόνο για επεξεργαστές Intel P4. Η RDRAM χρησιμοποιεί Clock Generator ώστε έχει διάφορες μοναδικές γρήγορες ταχύτητες μεταφοράς μιας που τις επιλέγει η ίδια η Rimm. Όμως συχνά η επιφάνεια της RAM είναι αρκετά ζεστή ,και αυτό δεν είναι καλό για τους overclockers.Ωστόσο υποστηρίζει τεχνολογία Dual Channel, οπότε τα Mhz πολλαπλασιάζονται επί 2. Για παράδειγμα η PC800 είναι 100x4 (δηλαδή 400, και 400x2 = 800), αλλά αυτό είναι ισοδύναμο με 133x3 (399 δηλαδή σχεδόν 400, και 400x2 = 800).

PC800 = 4x100 = 3x133 = 3.2GB/s PC10166 = 4x133 = 4.2GB/s

Σημείωση: Οι Motherboards οι οποίες έχουν συμβατότητα με RDRAM Μνήμες δεν υποστηρίζουν FSB κατώτερο τον 150Mhz.

Σύγχρονη και Ασύγχρονη Λειτουργία

Οι σημερινές μνήμες έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν είτε σύγχρονα είτε ασύγχρονα. Όταν λέμε ότι η μνήμη μας είναι Synchronous = σύγχρονη λειτουργία εννοούμε ότι η μνήμη μας είναι συγχρονισμένη με την ταχύτητα του FSB. Συνήθως το Asynchronous Mode = Ασύγχρονη λειτουργία χρησιμοποιείται από τις μνήμες DDR, αν και μερικές μητρικές υποστηρίζουν και Synchronous Mode (By SPD λέγεται η επιλογή μέσω Bios ή βάζοντας Diveder 1/1). Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κερδίσουμε ταχύτητα στις μνήμες. Για παράδειγμα μία 333DDR λειτουργεί στα 166 (333: 2 = 166.5) και έχουμε το FSB στα 200Mhz, με Synchronous έχουμε τις μνήμες και αυτές στα 200Mhz (δηλαδή αύξηση 33Mhz). Φυσικά για να το πετύχουμε εξαρτάται από το πόσο καλό είναι το Chip της μνήμης μας.

Με Asynchronous Μοde, χρησιμοποιούμε τους dividers. Ανάλογα με την μητρική και την έκδοση BIOS που έχετε θα σας δίνονται οι ανάλογες δυνατότητες. Για παράδειγμα με μία μνήμη 333DDR και με FSB200 βάζετε Divider 3/2 δηλαδή έχουμε 250Μhz τις μνήμες (166x3 = 500, 500:2=250). Ντύστε τις μνήμες και θερμοαγώγιμη πάστα και Heatspreaders και No limits!

Προσοχή: Να έχετε πάντα κλειδωμένο το PCI Host Frequency στα 33/66 αν δεν θέλετε να δείτε τις κάρτες γραφικών και ήχου να καίγονται.

Ο Μηχανισμός Overclocking της Motherboard: FSB και RAM

Πρόσφατα ανάφερα ότι στο Overlocking θα πρέπει να απομονώνουμε ξεχωριστά κάθε παράγοντα ώστε να τον μελετήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Ο συνδυασμός του επεξεργαστή και της μνήμης είναι ένα παράδειγμα που τονίζει ότι πρέπει να δουλέψουμε ξεχωριστά αυτά τα δύο εξαρτήματα για να πετύχουμε την καλύτερη σχέση μεταξύ τους. Εάν ο επεξεργαστής είναι ξεκλείδωτος, τότε μπορούμε τότε μπορούμε να πειράξουμε τον Multiplier, αλλά όταν είναι κλειδωμένος αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σε άλλα μέσα προκειμένου να τον ξεκλειδώσουμε manually

Οverclocking με έναν ξεκλείδωτο επεξεργαστή:

1) Πάμε στο BIOS και βάζουμε όσο το δυνατόν τα μεγαλύτερα timings στην μνήμη μας. Σύμφωνα με διάφορα benchmarks μπορούμε να δούμε τις επιδόσεις που κερδίζουμε και την επιρροή των timings στην σταθερότητα του συστήματός μας.

2) Σιγουρευόμαστε ότι το FSB είναι στα default (συνήθως στις περισσότερες μητρικές είναι default 133Mhz) καθώς το Vcore(τάση επεξεργαστή) και το Vdimm(τάση μνήμης) είναι στην default τάση.

3) Ενώ είμαστε ακόμα μέσα στο BIOS, θέτουμε τον Multiplier σε μικρότερη συχνότητα. Κατά την γνώμη μου καλό θα ήταν να τον βάλουμε 8. Έτσι θα ξέρουμε ότι το σύστημα αν crashάρει δεν θα φταίει ο multiplier διότι είναι σταθερός. Στην συνέχεια αρχίζουμε και πειραματιζόμαστε με το FSB. Αυτός είναι ο βασικός στόχος μας. Να χαμηλώσουμε τον Multiplier ώστε να βρούμε τα max όρια του FSB μας. Ο πολλαπλασιασμός του Multiplier επί του FSB μας δίνει την συχνότητα λειτουργίας του υπολογιστή μας. Όταν βρούμε το μέγιστο FSB, φροντίζουμε να ανεβάσουμε ξανά το Multiplier ώστε να ανεβεί αρκετά η ταχύτητα.

4) Τρέχετε κάθε φορά μία εφαρμογή η οποία σας ενημερώνει αν η μνήμη σας είναι σταθερή. Αυτό να το κάνετε κάθε φορά που αλλάζετε στο FSB. Ναι, είναι πολύ χρονοβόρα διαδικασία αλλά πρέπει να είστε σίγουροι ότι είστε Stable (σταθερό σύστημα). Συνεχίστε να παίζετε με την άνοδο του FSB ως ότου βγάλει σφάλμα unstable(αστάθεια συστήματος).

5) Όταν σας βγάλει πρόβλημα αστάθειας της μνήμης, ήρθε η στιγμή να αυξήσετε την τάση της μνήμης, δηλαδή το Vdimm και προσπαθήστε ξανά. Συνεχίστε να αυξάνετε το Vdimm μέχρι να είστε σταθεροί (3.3v max [κίνδυνος]).

6) Συνεχίστε τα αυξάνετε το Vdimm και το FSB μέχρι να φτάσετε στο max του Vdimm. Τότε αυτομάτως θα έχετε φτάσει και στο max του FSB, αφού δεν θα μπορέσετε να δώσετε άλλο τάση.

7) Στην συνέχεια ανεβάστε το Multiplier του επεξεργαστή σας. Αν σας παρουσιάσει προβλήματα, τότε δώστε περισσότερη τάση (Vcore).

8) Μπορείτε να ανεβάσετε τα timings της μνήμης σας για να πετύχετε μεγαλύτερο FSB, αλλά τις περισσότερες φορές κερδίζετε καλύτερες επιδόσεις από τα Fast Timings παρά να τα βάλετε Medium για μία μικρή άνοδο του FSB.

9) Στην συνέχεια αν τύχει να αντιμετωπίζετε προβλήματα με την κάρτα γραφικών σας ή και με άλλες Network κάρτες (γενικά με όλες τις κάρτες που έχετε στις θύρες PCI) το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να συζητήσετε στο forum τα προβλήματα που έχετε ώστε να βρούμε μία λύση. Συνήθως αν η μητρική σας υποστηρίζει να δώσετε τάση στην κάρτα γραφικών (AGP Voltage) και στην μητρική (Chipset Voltage) είστε αρκετά τυχεροί!

10) Αυτό που μένει να κάνετε τώρα είναι να τρέξετε πολλές φορές διάφορα test test test test και να κοιτάτε τις ανάλογες θερμοκρασίες. Το παν είναι η σταθερότητα. Χωρίς ένα σταθερό σύστημα δεν έχετε καταφέρει απολύτως τίποτα!

Overclcking με έναν κλειδωμένο επεξεργαστή:

1) Πάμε στο BIOS και βάζουμε όσο το δυνατόν τα μεγαλύτερα timings στην μνήμη μας. Σύμφωνα με διάφορα benchmarks μπορούμε να δούμε τις επιδόσεις που κερδίζουμε και την επιρροή των timings στην σταθερότητα του συστήματός μας.

2) Σιγουρευόμαστε ότι το FSB είναι στα default (συνήθως στις περισσότερες μητρικές είναι default 133Mhz) καθώς το Vcore(τάση επεξεργαστή) και το Vdimm(τάση μνήμης) είναι στην default τάση.

3) Τρέχετε κάθε φορά μία εφαρμογή η οποία σας ενημερώνει αν η μνήμη σας είναι σταθερή. Αυτό να το κάνετε κάθε φορά που αλλάζετε στο FSB. Ναι, είναι πολύ χρονοβόρα διαδικασία αλλά πρέπει να είστε σίγουροι ότι είστε Stable (σταθερό σύστημα). Συνεχίστε να παίζετε με την άνοδο του FSB ως ότου βγάλει σφάλμα unstable(αστάθεια συστήματος).

4) Όταν σας βγάλει πρόβλημα αστάθειας της μνήμης, ήρθε η στιγμή να αυξήσετε την τάση της μνήμης, δηλαδή το Vdimm και προσπαθήστε ξανά. Συνεχίστε να αυξάνετε το Vdimm μέχρι να είστε σταθεροί (3.3v max [κίνδυνος]).

5) Συνεχίστε τα αυξάνετε το Vdimm και το FSB μέχρι να φτάσετε στο max του Vdimm. Τότε αυτομάτως θα έχετε φτάσει και στο max του FSB, αφού δεν θα μπορέσετε να δώσετε άλλο τάση.

6) Μπορείτε να ανεβάσετε τα timings της μνήμης σας για να πετύχετε μεγαλύτερο FSB, αλλά τις περισσότερες φορές κερδίζετε καλύτερες επιδόσεις από τα Fast Timings παρά να τα βάλετε Medium για μία μικρή άνοδο του FSB.

7) Στην συνέχεια αν τύχει να αντιμετωπίζετε προβλήματα με την κάρτα γραφικών σας ή και με άλλες Network κάρτες (γενικά με όλες τις κάρτες που έχετε στις θύρες PCI) το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να συζητήσετε στο forum τα προβλήματα που έχετε ώστε να βρούμε μία λύση.

8) Αυτό που μένει να κάνετε τώρα είναι να τρέξετε πολλές φορές διάφορα test test test test και να κοιτάτε τις ανάλογες θερμοκρασίες. Το παν είναι η σταθερότητα. Χωρίς ένα σταθερό σύστημα δεν έχετε καταφέρει απολύτως τίποτα!

PCI και AGP

Όταν θα φτάσετε με το καλό το FSB στα 200Mhz, θα έχετε προβλήματα με συσκευές οι οποίες λειτουργούν είτε από το τις θήρες PCI ή/και AGP. Για παράδειγμα, σκληροί δίσκοι και κάρτες γραφικών συχνά θα παρουσιάζουν προβλήματα λόγο του αυξημένου FSB. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί κλειδώνοντας το PCI Host. Διαφορετικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.

Το PCI bus τυπικά χρησιμοποιεί multiplier ¼ και ο multiplier του AGP χρησιμοποιεί ½. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να διαφέρουν από μητρική σε μητρική, για να είστε σίγουροι συμβουλευτείτε το manual της μητρικής σας. Κατά συνέπεια για FSB 133Mhz, η μνήμη τρέχει στα 133Μhz (133x2=333DDR) ενώ το PCI τρέχει στα 133:4 = 33Mhz και το AGP τρέχει στα 133:2 = 66 Mhz.

Στις σύγχρονες μητρικές όπως οι nForce2-3 τα προβλήματα των PCI είναι περιορισμένα. Σχεδόν όλες οι μητρικές έχουν πλέον ξεχωριστή ρύθμιση που κρατάει κλειδωμένη την συχνότητα του PCI στα 33 και του AGP στα 66!

Testing

Ένα σημαντικό βήμα στο overclocking είναι τα test σταθερότητας του συστήματός σας. Χρησιμοποιώντας κάποιο τεστ είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβετε τι ακριβώς μετράει το συγκεκριμένο test και πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τα αποτελέσματά του.

Όσον αναφορά την μνήμη, ένα αρκετά καλό test είναι το Memtest86. Αυτό τρέχει μία σειρά από διαδικασίες όπου έτσι δοκιμάζει τους τομείς read,write,copies και άλλα όπου αφορούν την RAM. Το πρόγραμμα αντλεί πληροφορίες μοναδικές για την RAM χωρίς να εμπλέκετε καμία PCI συσκευή, ή το λειτουργικό σύστημα, ο σκληρός δίσκος κλπ.

Το Prime95 είναι ένα άλλο πρόγραμμα το οποίο ελέγχει την σταθερότητα του συστήματος. Είναι το καλύτερο πρόγραμμα στο είδος τους και αποτελεί ένα must για τους Overclockers. Με το Prime95 μπορείτε να τεστάρετε τον επεξεργαστή και την μνήμη σας, αλλά καλύτερα θα ήταν να προτιμούσατε τα Cycle Time Results. Πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί όταν θα θέσετε την ταχύτητα του CPU σας, καθώς διαφορετικά θα σας παρουσιάζει λάθος αποτελέσματα. Επίσης, το ίδιο πρόγραμμα σας παρέχει FFT (Fast Fourier Transforms). Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε τι είναι το FFT για να το χρησιμοποιήσετε, απλά πρέπει να καταλάβετε η δουλειά του είναι να μας παρέχει μέτρηση CPU/Memory . Όσο μικρότερες τιμές τόσο το καλύτερο. Όταν πραγματοποιείτε αυτό αυτό το test καλό θα ήταν να το επαναλαμβάνετε αρκετές φορές για να επαληθεύσετε τον μέσο όρο τον δεδομένων (τυπικά 6 με 10 φορές).

Αποτελέσματα Αρχικό Overclock

Για να ερευνήσουμε αρχικά το overclock, θα κοιτάξουμε να αλλάξουμε το FSB, και στην συνέχεια θα αφοσιωθούμε ξεχωριστά στις ρυθμίσεις της μνήμης.

FSB Overclocking:

Παρακάτω ακολουθούνε δύο παραδείγματα και τα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε από αυτά

FSB CPU Mult. CPU Arithmentic CPU Multimedia Mem.Bandwidth Prime95(ms/cycle)

143 13 5130/2584 10240/11355 2171/2071 40

168 9 4135/2090 8282/9181 2401/2201 37

Τα παραπάνω αποτελέσματα πάρθηκαν από το SiSoft Sandra Software: CPU Arithmetic, CPU MultiMedia, και Memory Bandwidth. Όσο μεγαλύτεροι αριθμοί τόσο το καλύτερο! Ποιο όμως από τα δύο αποτελέσματα είναι το καλύτερο; Τα αποτελέσματα μας δείχνουν την επίδοση του CPU επιδρά καλύτερα με το FSB στα 143Mhz χρησιμοποιώντας Multiplier 13. Υπολογίζοντας μαθαίνουμε ότι το πρώτο είναι143x13 = 1859Mhz και το δεύτερο είναι 168x9 = 1512Mhz. Ακόμα παρατηρούμε ότι η μνήμη αποδίδει καλύτερα με FSB 168Mhz.

Όπως είπα και νωρίτερα το Prime95 ασχολείται με το υπολογιστικό μέρος του υπολογιστή. Το πιο σημαντικό είναι ότι το σύστημα είναι σταθερό με FSB 168 Mhz. Αν και τα αποτελέσματα του Prime95 δείχνουν ότι οι κύκλοι υπέστησαν μείωση 10% με την αύξηση του FSB. Κατά συνέπεια η επίδοση του επεξεργαστή έχει μειωθεί ρυθμίζοντας υψηλότερα το FSB εξαιτίας του multiplier.

Τι πρέπει να συγκρατήσετε από αυτό το παράδειγμα:

Πρώτα, πρέπει να καταλάβετε τα αποτελέσματα του test. Το Sandra αναφέρει ακριβώς ότι προείπα για την επίδοση του επεξεργαστή.

Το Prime95 έτρεξε σταθερά στα 168 FSB και μας παρείχε την καλύτερη επίδοση της μνήμης, ακόμα και όταν μειώθηκε ο Multiplier στο 9. Να μην ξεχνάτε ότι η επίδοση της μνήμης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για το overcloking.

Όσον αναφορά τις ρυθμίσεις για την μνήμη θα πρέπει να τα συζητήσετε στο forum.

Μια χρήσιμη συμβουλή για τα Timings είναι ότι ποτέ τα πιο γρήγορα δεν είναι και τα πιο αποτελεσματικά. Πολλές φορές τα πιο γρήγορα timings αποδίδουν λιγότερο από τα timings που έχουν λίγο μικρότερες συχνότητες. Για παράδειγμα εγώ είχα 5.5% περισσότερο αύξηση με:

DRAM Percent Change

CAS -0.89

TRP -2.29

TRAS 0.21

TRED -3.5

CR(Command Rate) -2.68

Chang all at once -5.38

Το πιο δύσκολο και το πιο σημαντικό είναι το TRAS!

Are you ready Guyz ?

1) Νιώστε έτοιμοι και δώστε κουράγιο στον εαυτό σας. Είστε σίγουροι ότι θα ρισκάρετε για να κερδίσετε λίγες εξτρά επιδόσεις; ΕΙΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σίγουροι ότι αυτό θέλετε ;

2) Κάντε test τα timings της μνήμης για να εξετάσετε τις επιδόσεις σας.

3) Χαλαρώστε τα timings ώστε να σταθεροποιήσετε το FSB.

4) Κάντε test και test και test με άνοδο του FSB για την σταθερότητα του συστήματος. ’ντε και καλό Boot

5) Βρείτε τα max FSB, max Multiplier και τα max Timings! Και βρείτε την χρυσή τομή αυτών με παράγοντα την σταθερότητα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πάντα να κοιτάτε τις θερμοκρασίες. Ένα πολύ καλό πρόγραμμα είναι το MBM5! Το καλύτερο για το Monitoring των temperatures, voltages και CPU Speed.

A! Και μην ξεχνάτε, test test test test test test test! Και τέλος κάντε ένα μεγάλο TEST!

Ουφ, ΤΕΛΟΣ!:banging:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.