Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Google κάνει τα passkeys την προεπιλεγμένη μέθοδο σύνδεσης για όλους τους χρήστες

    Η Google ανακοίνωσε ότι τα passkeys, που διαφημίζονται ως η "αρχή του τέλους" για τους κωδικούς πρόσβασης, θα γίνουν η προεπιλεγμένη μέθοδος σύνδεσης για όλους τους χρήστες. Τα passkeys είναι μια ανθεκτική στο phishing εναλλακτική λύση στους κωδικούς πρόσβασης που επιτρέπει στους χρήστες να συνδεθούν σε λογαριασμούς χρησιμοποιώντας τα ίδια βιομετρικά στοιχεία ή τους κωδικούς PIN που χρησιμοποιούν για να ξεκλειδώσουν τις συσκευές τους, ή με ένα φυσικό κλειδί ασφαλείας. Αυτό καταργεί την ανάγκη των χρηστών να βασίζονται στον παραδοσιακό συνδυασμό ονόματος χρήστη-συνθηματικού, ο οποίος εδώ και καιρό είναι ευάλωτος σε επιθέσεις phishing, σε επιθέσεις πλήρωσης διαπιστευτηρίων, σε κακόβουλο λογισμικό keylogger ή απλά επειδή ξεχάστηκαν.

     

    Ενώ οι τεχνολογίες ασφάλειας για τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων και οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στους λογαριασμούς που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης, δεν είναι χωρίς ελαττώματα. Οι κωδικοί πιστοποίησης που αποστέλλονται μέσω μηνυμάτων κειμένου μπορούν να υποκλαπούν από επιτιθέμενους, για παράδειγμα, και οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης μπορούν να παραβιαστούν (και έχουν παραβιαστεί).

     

    Τα passkeys, από την άλλη πλευρά, αποτελούνται από δύο μέρη: το ένα μέρος παραμένει στον διακομιστή της εφαρμογής ή του ιστότοπου και το άλλο αποθηκεύεται στη συσκευή σας, γεγονός που σας επιτρέπει να αποδείξετε ότι είστε ο νόμιμος κάτοχος του λογαριασμού. Αυτό καθιστά επίσης σχεδόν αδύνατο για τους χάκερ να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση στο λογαριασμό σας, δεδομένου ότι απαιτείται φυσική πρόσβαση στη συσκευή του χρήστη, ακόμη και σε περίπτωση παραβίασης του διακομιστή.

     

    Η Google έχει υποστηρίξει από νωρίς τα passkeys. Ο τεχνολογικός γίγαντας υποσχέθηκε για πρώτη φορά την υποστήριξή του για την εναλλακτική λύση του κωδικού πρόσβασης τον Μάιο του 2022 και ανακοίνωσε την υποστήριξη passkeys στο Android και το Chrome. Τον Μάιο, η Google ανακοίνωσε ότι η υποστήριξη της τεχνολογίας χωρίς κωδικό πρόσβασης επεκτείνεται στους κατόχους λογαριασμών Google παγκοσμίως.

     

    Σήμερα, η εταιρεία έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην εξάλειψη του κωδικού πρόσβασης με την ανακοίνωση ότι καθιστά τα passkeys την προεπιλεγμένη μέθοδο ελέγχου ταυτότητας για όλους τους κατόχους λογαριασμών Google.

     

    "Αυτό σημαίνει ότι, την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε στο λογαριασμό σας Google, θα αρχίσετε να βλέπετε προτροπές για τη δημιουργία και τη χρήση passkeys, απλοποιώντας τις μελλοντικές σας συνδέσεις", δήλωσαν οι υπεύθυνοι προϊόντων της Google Christiaan Brand και Sriram Karra. "Ο στόχος μας είναι ο ίδιος όπως ήταν πάντα, να σας δώσουμε τεχνολογία που είναι ασφαλής από προεπιλογή, ώστε να έχετε την ισχυρότερη ασφάλεια αλλά χωρίς το βάρος".

     

    Η Google αναφέρει ότι από την έναρξη λειτουργίας των passkeys για τους λογαριασμούς Google, το 64% των χρηστών δήλωσαν ότι βρίσκουν τα passkeys ευκολότερα στη χρήση σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους όπως οι κωδικοί πρόσβασης και η επαλήθευση δύο βημάτων.

     

    Η Google λέει ότι ενθαρρύνει όλους τους χρήστες να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα passkeys ως κύρια επιλογή σύνδεσης. Η δημιουργία passkeys μπορεί να φαίνεται αγγαρεία, είναι μια επένδυση που μπορεί να σας σώσει από μια πιθανή καταστροφή της ασφάλειας στην πορεία. Θα μπορούσε επίσης να σας εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο, καθώς η Google ισχυρίζεται ότι η σύνδεση μέσω passkeys είναι 40% ταχύτερη από τη χρήση κωδικού πρόσβασης.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Andriy Onufriyenko / Getty Images
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.