Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Κινέζοι αξιωματούχοι εργαλειοποιούν τον COVID Health Tracker για να εμποδίσουν διαδηλώσεις

    Κινέζοι καταθέτες τραπεζών που σχεδίαζαν διαμαρτυρία για τα παγωμένα κεφάλαιά τους, είδαν τον υγειονομικό κώδικα τους να γίνεται μυστηριωδώς κόκκινος και έτσι να μην είναι δυνατή η μετάβασή τους στο χώρο της συγκέντρωσης, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι το τεράστιο σύστημα παρακολούθησης του κορωνοϊού της Κίνας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ισχυρό εργαλείο για να καταπνίξει κάθε διαφωνία. 
    Ένας κόκκινος υγειονομικός κώδικας όριζε τους επίδοξους διαδηλωτές ως ύποπτους ή επιβεβαιωμένους ασθενείς με COVID-19, περιορίζοντας την κίνηση και την πρόσβασή τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι συγκεντρώσεις τους στην κεντρική επαρχία Χενάν αυτή την εβδομάδα ματαιώθηκαν καθώς κάποιοι αναγκάστηκαν να μπουν σε καραντίνα και άλλοι συνελήφθησαν από την αστυνομία. Μια 38χρονη μηχανικός λογισμικού ήταν μεταξύ των εκατοντάδων που δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους σε τέσσερις αγροτικές τράπεζες από τα μέσα Απριλίου. Είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει από το σπίτι της στην επαρχία Jiangxi στο Zhengzhou, την πρωτεύουσα του Henan, για να συμμετάσχει σε μια ομαδική αίτηση αυτή την εβδομάδα για να ζητήσει τα χρήματά της πίσω. Όμως ο υγειονομικός της κωδικός έγινε κόκκινος λίγο μετά την αγορά εισιτηρίου τρένου την Κυριακή. Είπε ότι ένα τεστ για τον COVID που έκανε το προηγούμενο βράδυ ήταν αρνητικό και η πόλη στην οποία διαμένει δεν έχει αναφέρει μόλυνση πρόσφατα.

    «Οι αρχές της Χενάν έβαλαν στο στόχαστρο τον υγειονομικό κώδικα των τραπεζικών καταθετών για να μας εμποδίσουν να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας», είπε στο VICE World News, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να αποφύγει τα κυβερνητικά αντίποινα. Τελικά κατάφερε να φτάσει στο Zhengzhou χρησιμοποιώντας τον πράσινο κωδικό υγείας της από μια διαφορετική εφαρμογή, αλλά τρομοκρατήθηκε από το θέαμα των αστυνομικών που βρίσκονταν σε επαγρύπνηση. Περισσότεροι από 200 καταθέτες τραπεζών από όλη τη χώρα είδαν τους κωδικούς υγείας τους να γίνονται κόκκινοι την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που ουσιαστικά απέτρεψε μια προγραμματισμένη διαμαρτυρία έξω από το υποκατάστημα Henan της ρυθμιστικής αρχής τραπεζών της Κίνας. Κινέζοι ακτιβιστές και αντιφρονούντες έχουν αναφέρει παρόμοιες εμπειρίες στο παρελθόν, αλλά η τελευταία καταστολή φαίνεται να είναι το πιο εξόφθαλμο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι αρχές θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το υποτιθέμενο μέτρο του COVID-19 για πολιτικούς σκοπούς.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.