Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Πάνω από 60.000 εφαρμογές Android βρέθηκαν φορτωμένες με Adware

      Οι κακόβουλες εφαρμογές δεν ήταν καταχωρημένες στο επίσημο Google Play Store αλλά σε ιστότοπους εφαρμογών τρίτων

    Τουλάχιστον 60.000 εφαρμογές Android μετέφεραν adware τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα κυβερνοασφάλειας Bitdefender. Το adware είναι λογισμικό που συχνά συνοδεύει ένα πρόγραμμα που ο χρήστης κατεβάζει σκόπιμα, όπως μια εφαρμογή, και έχει σχεδιαστεί για να βγάζει χρήματα για τους δημιουργούς του, τρέχοντας διαφημίσεις στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο του smartphone στο οποίο έχει εγκατασταθεί η εφαρμογή. Το διαφημιστικό λογισμικό μπορεί να "στραγγίζει" την μπαταρία ενός smartphone καθώς και να αυξάνει τη θερμοκρασία του.

     

    Οι κακόβουλες εφαρμογές δεν περιλαμβάνονταν στο επίσημο Google Play Store και αντ' αυτού βρέθηκαν σε ιστότοπους καταστημάτων εφαρμογών τρίτων που ανακαλύπτονται μέσω της αναζήτησης Google. Οι εφαρμογές τρίτων μιμούνταν πραγματικές εφαρμογές στα Play Stores, όπως το Netflix, το YouTube/TikTok χωρίς διαφημίσεις, δωρεάν VPN και ψεύτικα προγράμματα ασφαλείας, μεταξύ άλλων. Όταν ένας χρήστης ανοίγει έναν ιστότοπο τρίτου μέρους από μια αναζήτηση στο Google, ανακατευθύνεται σε μια τυχαία σελίδα διαφημίσεων που μεταμφιέζεται ως νόμιμη λήψη της εφαρμογής που ήθελε ο χρήστης, αλλά στην πραγματικότητα εγκαθιστά το adware στη συσκευή. Μόλις ανοίξει η εφαρμογή, εμφανίζει ένα μήνυμα σφάλματος και περιλαμβάνει μια επιλογή απεγκατάστασης, αν και ανεξάρτητα από το αν ο χρήστης πατήσει απεγκατάσταση ή όχι, θα παραμείνει στο παρασκήνιο του τηλεφώνου.

     

    Το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο φέρεται να είναι ζωντανό τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022, πιθανότατα θα έμενε απαρατήρητο χωρίς τη νέα τεχνολογία ανωμαλίας εφαρμογών της Bitdefender, αναφέρει η εταιρεία κυβερνοασφάλειας. Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει η ExtremeTech, το 55% των μολυσμένων με κακόβουλο λογισμικό εφαρμογών στόχευε ειδικά Αμερικανούς χρήστες, ενώ η Νότια Κορέα, η Βραζιλία και η Γερμανία εκπροσωπούνται επίσης σημαντικά στα ευρήματα της Bitdefender.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.