Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Πρόσφατα ανακαλυφθείσα ευπάθεια απειλεί τα τσιπ M-Series της Apple, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους ασφαλείας

      Ερευνητές αποκαλύπτουν την επίθεση GoFetch, που εκμεταλλεύεται ελάττωμα μικροαρχιτεκτονικής του επεξεργαστή

    Ακαδημαϊκοί ερευνητές αποκάλυψαν μια κρίσιμη ευπάθεια ενσωματωμένη στα τσιπ της σειράς M της Apple, η οποία ενδεχομένως εκθέτει τους χρήστες Mac σε κινδύνους ασφαλείας. Το ελάττωμα που δημοσιεύθηκε σε έγγραφο την Πέμπτη, επιτρέπει στους επιτιθέμενους να αποσπούν μυστικά κλειδιά από τους Mac κατά τη διάρκεια ευρέως χρησιμοποιούμενων κρυπτογραφικών λειτουργιών. Σε αντίθεση με τις τυπικές ευπάθειες που μπορούν να επιδιορθωθούν, αυτό το ελάττωμα πηγάζει από τον μικροαρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ίδιου του επεξεργαστή, καθιστώντας το αδιαπέραστο από άμεσες διορθώσεις. Ονομάζεται επίθεση GoFetch και εκμεταλλεύεται ένα πλευρικό κανάλι εντός του εξαρτώμενου από τη μνήμη δεδομένων prefetcher των chips, επιτρέποντας στους επιτιθέμενους να εξάγουν ευαίσθητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των κλειδιών κρυπτογράφησης, μέσω μιας σειράς εξελιγμένων χειρισμών.

     

    Η απειλή που συνιστά η επίθεση GoFetch υπογραμμίζει τις προκλήσεις του μετριασμού των ευπαθειών που βασίζονται στο υλικό, καθώς απαιτεί σημαντικές αλλαγές στο λογισμικό κρυπτογράφησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή άμυνες όπως ο προγραμματισμός constant-time και το ciphertext blinding, οι οποίες συνοδεύονται από σημαντική επιβάρυνση στην απόδοση του συστήματος. Επιπλέον, η εκτέλεση κρυπτογραφικών διεργασιών σε εναλλακτικούς πυρήνες για την αποφυγή της ευπάθειας δεν αποτελεί αλάνθαστη λύση, οδηγώντας ενδεχομένως σε αυξημένους χρόνους επεξεργασίας. Αν και το τσιπ M3 εισάγει μια λειτουργία για την απενεργοποίηση του προεπιλογέα, ο αντίκτυπος αυτής της λειτουργίας στις επιδόσεις παραμένει αβέβαιος.

     

    Η ανακάλυψη της επίθεσης GoFetch χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση του εξελισσόμενου τοπίου των απειλών κυβερνοασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες υπολογιστικές πλατφόρμες. Με την ευπάθεια να επηρεάζει ευρέως διαδεδομένα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης, οι τελικοί χρήστες καλούνται να παραμείνουν σε εγρήγορση για ενημερώσεις μετριασμού και να υιοθετήσουν βέλτιστες πρακτικές για την ασφάλεια των συστημάτων τους. Καθώς οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τις περιπλοκές των ευπαθειών του υλικού, η επιτακτική ανάγκη για συνεργατικές προσπάθειες μεταξύ των κατασκευαστών υλικού, των προγραμματιστών λογισμικού και των εμπειρογνωμόνων ασφαλείας γίνεται ολοένα και πιο εμφανής για την οχύρωση των ψηφιακών οικοσυστημάτων έναντι των αναδυόμενων απειλών.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Aurich Lawson | Apple
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.