Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το Κοινοβούλιο της Αλβανίας χτυπήθηκε από κυβερνοεπίθεση, προκαλώντας διπλωματικές εντάσεις

      Το Κοινοβούλιο της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι υπέστη κυβερνοεπίθεση, με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή των υπηρεσιών του.

    Το κοινοβούλιο της Αλβανίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υπέστη κυβερνοεπίθεση, διακόπτοντας τις υπηρεσίες του και εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τη στάση της χώρας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Η επίθεση, η οποία σημειώθηκε τη Δευτέρα, πιστεύεται ότι ενορχηστρώθηκε από χάκερς με έδρα το Ιράν, γνωστούς ως Homeland Justice, αν και αυτό δεν έχει επαληθευτεί ακόμα.

     

    Σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης, στόχος των κυβερνοεπιθέσεων ήταν επίσης ένας πάροχος κινητής τηλεφωνίας και μια αεροπορική εταιρεία. Το τελευταίο αυτό περιστατικό ακολουθεί μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση σε ιστότοπους της αλβανικής κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2022, για την οποία κατηγορήθηκε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στις κυβερνοεπιθέσεις και κατηγόρησε την Mujahedeen-e-Khalq (MEK), μια ιρανική ομάδα της αντιπολίτευσης που εδρεύει στην Αλβανία, ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις. Το MEK απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς.

     

    Οι επανειλημμένες κυβερνοεπιθέσεις στην Αλβανία έχουν επιβαρύνει τις σχέσεις με το Ιράν, με αποτέλεσμα η αλβανική κυβέρνηση να διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ιράν τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποστηρίξει την Αλβανία στη διαμάχη, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την επιθετική κυβερνοδραστηριότητα του Ιράν. Ο εκπρόσωπος Τύπου του MEK, Ali Safavi, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των κυβερνοεπιθέσεων και της παρουσίας της ομάδας στην Αλβανία. Έχει επίσης επικρίνει τους περιορισμούς της Αλβανίας στις πολιτικές δραστηριότητες των μελών του MEK, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να ασκούν την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι.

     

    Οι συνεχιζόμενες κυβερνοεπιθέσεις στην Αλβανία εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ανθεκτικότητα της χώρας στον κυβερνοχώρο και την ικανότητά της να προστατεύει ευαίσθητα δεδομένα από ξένες παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για να ενισχύσει τις άμυνες της στον κυβερνοχώρο και να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.