Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Υπογράφηκε εκτελεστικό διάταγμα για την προστασία των διαβιβάσεων προσωπικών δεδομένων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ

    Μήνες μετά την επίτευξη συμφωνίας, ο Λευκός Οίκος έχει λάβει επίσημα μέτρα για την προστασία των διαβιβάσεων δεδομένων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος Biden υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που κατευθύνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εφαρμόσει το Πλαίσιο Προστασίας Δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ. Η προσέγγιση απαιτεί κυρίως οι υπηρεσίες πληροφοριών να «λαμβάνουν υπόψη» το απόρρητο και τις πολιτικές ελευθερίες προτού αναζητήσουν δεδομένα και να διεξάγουν παρακολούθηση μόνο όταν υπάρχει σαφώς καθορισμένη ανάγκη αντιμετώπισης ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

    Οι συλλέκτες πληροφοριών θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τις πολιτικές τους σε στοιχεία όπως ο χειρισμός δεδομένων, με τις αξιολογήσεις να τους κρατούν εναρμονισμένους. Θα υπάρχει επίσης μια «πολυεπίπεδη» διαδικασία επανεξέτασης για καταγγελίες παραβίασης απορρήτου των κατοίκων της ΕΕ. Το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DNI) θα διερευνάει πιθανή παραβίαση του νόμου μέσω του υπευθύνου πολιτικών ελευθεριών του, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας θα χρησιμοποιεί μια νέα υπηρεσία, το Δικαστήριο Αναθεώρησης Προστασίας Δεδομένων για να εξετάσει τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών και να εκδώσει δεσμευτικές αποφάσεις.

    Το Πλαίσιο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι μια απάντηση στο Δικαστήριο της ΕΕ που κατέρριψε τη συμφωνία για την ασπίδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής το 2020. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι το σύμφωνο έδωσε στις ΗΠΑ πολύ μεγάλο περιθώριο για την επιτήρηση των δεδομένων της ΕΕ και δεν συνάδει με τις απαιτήσεις απορρήτου που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι ΗΠΑ δεν δέχθηκαν αυτήν την απόρριψη, υποστηρίζοντας ότι δημιουργούσε αμφιβολίες για την νόμιμη μεταφορά δεδομένων από τις αμερικάνικες εταιρίες.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει ακόμα να εξετάσει το πλαίσιο για να καθορίσει εάν προσφέρει επαρκή προστασία. Μεταξύ αυτού και των συμφωνιών επιβολής του νόμου με χώρες όπως η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, οι ΗΠΑ ενισχύουν γρήγορα την προσέγγισή τους στη διεθνή ανταλλαγή δεδομένων — αν και με ανησυχίες ότι οι κακόβουλοι παράγοντες μπορεί να έχουν ακόμη υπερβολική δύναμη στην εξόρυξη ευαίσθητων πληροφοριών


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.