Μια απόφαση στη Γερμανία βάζει όρια στο πώς διαφημίζονται οι ευρυζωνικές συνδέσεις. Το Πρωτοδικείο Κόμπλεντς (Landgericht Koblenz) έκρινε ότι η 1&1 παραπλανούσε καταναλωτές προβάλλοντας ως «οπτική ίνα-DSL» («Glasfaser-DSL») συνδέσεις όπου η οπτική ίνα σταματά στην καμπίνα του δρόμου και το τελευταίο τμήμα μέχρι το σπίτι εξυπηρετείται από χαλκό, δηλαδή ίνα μέχρι την καμπίνα (FTTC) με διανυσματοποίηση (vectoring). Η υπόθεση προήλθε από αγωγή του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Καταναλωτών (vzbv). Η απόφαση εκδόθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2025 και δημοσιοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου· δεν είναι τελεσίδικη, καθώς έχει ασκηθεί έφεση.
Στο επίκεντρο βρέθηκε ο «έλεγχος διαθεσιμότητας» της 1&1 που εμφάνιζε «διαθέσιμη σύνδεση οπτικής ίνας-DSL» («1&1 Glasfaser-DSL-Anschluss verfügbar») με πράσινη ένδειξη, ενώ από κάτω προβάλλονταν πακέτα DSL πάνω από χαλκό. Το δικαστήριο έκρινε ότι η συνολική παρουσίαση οδηγεί τον μέσο χρήστη στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για οπτική ίνα μέχρι το σπίτι/κτίριο (FTTH/B), κάτι που στις συγκεκριμένες διευθύνσεις δεν ίσχυε.
Το δικαστήριο απαγορεύει την επανάληψη της πρακτικής και προβλέπει χρηματικό πρόστιμο έως 250.000 € ανά παράβαση σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Η εταιρεία έχει ήδη εφεσιβάλει την απόφαση, οπότε το ζήτημα θα κριθεί σε δεύτερο βαθμό.
Η παραπάνω απόφαση έχει σημασία, γιατί όροι όπως «οπτική ίνα» συχνά χρησιμοποιούνται χαλαρά στο μάρκετινγκ. Η απόφαση χαράσσει σαφή γραμμή: όταν το «τελευταίο μίλι» είναι χαλκός (FTTC), η εντύπωση πλήρους οπτικής ίνας (FTTH/B) θεωρείται παραπλανητική. Για τους καταναλωτές σημαίνει καθαρότερες προσδοκίες σε ταχύτητα/σταθερότητα· για τους παρόχους, υποχρέωση σαφέστερης σήμανσης και αποφυγής διφορούμενων ενδείξεων σε σελίδες διαθεσιμότητας.
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now