Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ερευνητές του Stanford διαπίστωσαν ότι το Mastodon έχει τεράστιο πρόβλημα με υλικό παιδικής πορνογραφίας

      Το Stanford Internet Observatory βρήκε 112 περιπτώσεις γνωστού CSAM σε 325.000 αναρτήσεις στο Mastodon.

    Το Mastodon, το αποκεντρωμένο δίκτυο που θεωρείται μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στο Twitter, είναι γεμάτο με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM - Child Sexual Abuse Material), σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Παρατηρητηρίου Διαδικτύου του Στάνφορντ. Μέσα σε μόλις δύο ημέρες, οι ερευνητές βρήκαν 112 περιπτώσεις γνωστού CSAM σε 325.000 αναρτήσεις στην πλατφόρμα - με την πρώτη περίπτωση να εμφανίζεται μετά από μόλις πέντε λεπτά αναζήτησης.

    Για τη διεξαγωγή της έρευνάς του, το Παρατηρητήριο Διαδικτύου σάρωσε τις 25 πιο δημοφιλείς περιπτώσεις Mastodon για CSAM. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης το SafeSearch API της Google για τον εντοπισμό εικόνων, μαζί με το PhotoDNA, ένα εργαλείο που βοηθά στην εύρεση επισημασμένων CSAM. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, η ομάδα βρήκε 554 κομμάτια περιεχομένου που ταίριαζαν με hashtags ή λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται συχνά από ομάδες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, τα οποία αναγνωρίστηκαν ως ρητά με την "υψηλότερη εμπιστοσύνη" από το Google SafeSearch.

    Η ανοικτή ανάρτηση CSAM είναι "ανησυχητικά διαδεδομένη"

     

    Υπήρξαν επίσης 713 χρήσεις των 20 κορυφαίων hashtags που σχετίζονται με την CSAM σε όλο το Fediverse σε αναρτήσεις που περιείχαν μέσα ενημέρωσης, καθώς και 1.217 αναρτήσεις μόνο σε κείμενο που παρέπεμπαν σε "εμπόριο CSAM εκτός τοποθεσίας ή περιποίηση ανηλίκων". Η μελέτη σημειώνει ότι η ανοικτή ανάρτηση CSAM είναι "ανησυχητικά διαδεδομένη".

     

    Ένα παράδειγμα αναφέρεται στην εκτεταμένη διακοπή λειτουργίας του διακομιστή mastodon.xyz που σημειώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, η οποία ήταν ένα περιστατικό που συνέβη λόγω CSAM που αναρτήθηκε στο Mastodon. Σε μια ανάρτηση σχετικά με το περιστατικό, ο μοναδικός συντηρητής του διακομιστή δήλωσε ότι ειδοποιήθηκε για το περιεχόμενο που περιείχε CSAM, αλλά σημειώνει ότι η διαχείριση περιεχόμενου γίνεται στον ελεύθερο χρόνο του και μπορεί να πάρει έως και μερικές ημέρες για να εντοπιστεί - δεν πρόκειται για μια γιγαντιαία επιχείρηση όπως η Meta με μια παγκόσμια ομάδα συνεργατών, αλλά για ένα μόνο άτομο.

    Ενώ δήλωσαν ότι έλαβαν μέτρα κατά του εν λόγω περιεχομένου, ο οικοδεσπότης του domain mastodon.xyz το είχε αναστείλει ούτως ή άλλως, καθιστώντας τον διακομιστή μη προσβάσιμο στους χρήστες μέχρι να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με κάποιον για να το επαναφέρουν. Μετά την επίλυση του προβλήματος, ο διαχειριστής του mastodon.xyz λέει ότι ο καταχωρητής πρόσθεσε το domain σε μια λίστα "false positive" για να αποτρέψει μελλοντικές διαγραφές. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, "αυτό που προκάλεσε την ενέργεια δεν ήταν false positive".

     

    "Είχαμε περισσότερα photoDNA hits σε διάστημα δύο ημερών από όσα είχαμε πιθανότατα σε όλη την ιστορία του οργανισμού μας να κάνει οποιοδήποτε είδος ανάλυσης κοινωνικών μέσων, και δεν είναι καν κοντά", δήλωσε στην Washington Post ο David Thiel, ένας από τους ερευνητές της έκθεσης. "Πολλά από αυτά είναι απλώς αποτέλεσμα αυτού που φαίνεται να είναι η έλλειψη εργαλείων που χρησιμοποιούν οι κεντρικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια των παιδιών".

     

    Καθώς τα αποκεντρωμένα δίκτυα όπως το Mastodon αυξάνουν τη δημοτικότητά τους, αυξάνονται και οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια. Τα αποκεντρωμένα δίκτυα δεν χρησιμοποιούν την ίδια προσέγγιση για τη διαχείριση περιεχομένου όπως οι mainstream ιστότοποι όπως το Facebook, το Instagram και το Reddit. Αντ' αυτού, σε κάθε αποκεντρωμένη περίπτωση δίνεται ο έλεγχος της διαχείρισης, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ασυνέπεια σε όλο το Fediverse. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές προτείνουν ότι δίκτυα όπως το Mastodon χρησιμοποιούν πιο ισχυρά εργαλεία για τους συντονιστές, μαζί με την ενσωμάτωση του PhotoDNA και την αναφορά του CyberTipline.


    Φωτογραφία: The Verge
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.