Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών καταργεί το zero-rating στα πλάνα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας

    Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών BEREC ενημέρωσε τις κατευθυντήριες γραμμές της για την ουδετερότητα του δικτύου (net neutrality) για να συμπεριλάβει μια αυστηρή απαγόρευση των πρακτικών zero-rating που εξαιρούν συγκεκριμένες εφαρμογές ή κατηγορίες εφαρμογών από τα ανώτατα όρια δεδομένων που επιβάλλονται από παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου. 
    Το έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη παρέχει καθοδήγηση στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τις «υποχρεώσεις τους να παρακολουθούν στενά και να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες για τη διασφάλιση της ίσης και αμερόληπτης μεταχείρισης της κίνησης (δεδομένων) κατά την παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο και των σχετικών δικαιωμάτων των τελικών χρηστών». Το BEREC σημαίνει Body of European Regulators for Electronic Communications.

    «Παρά το έντονο lobbying από μεγάλους παρόχους και πλατφόρμες, η BEREC ψήφισε να απαγορεύσει ξεκάθαρα τις προσφορές zero-rating που ωφελούν επιλεγμένες εφαρμογές ή κατηγορίες εφαρμογών εξαιρώντας τους από τα μηνιαία όρια δεδομένων των χρηστών», έγραψε η Καθηγήτρια Νομικής του Στάνφορντ, Barbara van Schewick. "Η απαγόρευση ισχύει είτε η εφαρμογή πληρώνει για να συμπεριληφθεί είτε όχι, κλείνοντας ένα κενό στο προσχέδιο οδηγιών." 

    Η Van Schewick εξήγησε ότι "οι προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές της BEREC για την ουδετερότητα του δικτύου δεν απαγόρευαν κατηγορηματικά τα επιλεκτικά προγράμματαzero-rating ή αυτά που βασίζονται σε κατηγορίες που, π.χ., προσφέρουν μηδενική κατανάλωση δεδομένων σε όλες τις εφαρμογές μουσικής ή βίντεο. Έτσι οι πάροχοι σε όλη την ΕΕ εκμεταλλεύτηκαν και κυκλοφόρησαν συλλογικά εκατοντάδες τέτοια προγράμματα. Αυτά συχνά εξαιρούσαν τις υπηρεσίες των ίδιων των παρόχων και ωφελούσαν δυσανάλογα μεγάλες πλατφόρμες όπως η Apple, η Google και το Facebook, ενώ οι μικρές εταιρείες και οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις έμειναν εκτός».

    Ενώ «πολλοί ευρωπαίοι πάροχοι προσφέρουν σχέδια που δεν υπολογίζουν τα δεδομένα που χρησιμοποιείτε στο Facebook ή το WhatsApp στο όριο δεδομένων σας», η van Schewick προέβλεψε ότι «οι πάροχοι σε όλη την ΕΕ σύντομα θα τερματίσουν τα μεροληπτικά σχέδια zero-rating και θα προσφέρουν στους πελάτες αυτά τα προγράμματα με σημαντικά περισσότερα δεδομένα για την ίδια τιμή».

    Η μη διακριτική μηδενική αξιολόγηση θα εξακολουθεί να επιτρέπεται, πράγμα που σημαίνει ότι μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μπορεί να εξαιρέσει τη χρήση δεδομένων από ένα όριο "συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή ως προώθηση· απλώς δεν μπορεί να σας αναγκάσει να χρησιμοποιήσετε αυτά τα δεδομένα σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, " έγραψε η van Schewick.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Getty Images | nevarpp
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.