Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η λειτουργία ανάγνωσης του Google Chrome θα αποκτήσει φωνή

      Μια πρώιμη έκδοση της επιλογής "Read Aloud" εντοπίστηκε στο Chrome Canary

    Η λειτουργία ανάγνωσης που είναι ενσωματωμένη στο πρόγραμμα περιήγησής βοηθά στην αποσυμφόρηση των ιστοσελίδων, ώστε να βλέπετε άρθρα χωρίς ενοχλητικές διαφημίσεις ή αναδυόμενα παράθυρα. Ενώ πολλά δημοφιλή προγράμματα περιήγησης διαθέτουν αυτή τη λειτουργία εδώ και πολύ καιρό, το Google Chrome τους έφτασε μόλις πρόσφατα. Επιπλέον, η Google εργάζεται ενεργά για να φέρει πρόσθετα χαρακτηριστικά στη λειτουργία ανάγνωσης, όπου μια πρακτική επιλογή ανάγνωσης είναι ήδη καθ' οδόν για το πρόγραμμα περιήγησης Chrome.

     

    Όπως υποδηλώνει και το όνομα, η λειτουργία "read aloud" ουσιαστικά διαβάζει ολόκληρο το άρθρο, σαν να ακούτε ένα ηχητικό βιβλίο, με δυνατότητες μετατροπής κειμένου σε ομιλία (TTS). Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, μιας και μερικά mainstream προγράμματα περιήγησης και εφαρμογές όπως το Pocket διαθέτουν ήδη αυτή τη δυνατότητα, αλλά το Google Chrome την αναπτύσσει τώρα μέσω του καναλιού Canary.

     

     

    Η φωνητική έξοδος ακούγεται αρκετά ρομποτική, όπως συνηθιζόταν στις πρώτες ημέρες των μετατροπών TTS, κάτι που είναι ιδιαίτερα ειρωνικό όταν προέρχεται από την Google, η οποία διαθέτει μερικά από τα πιο φυσικά ηχητικά μοντέλα φωνής. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η λειτουργία ανάγνωσης προφορικού λόγου βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να γίνει έτοιμη για το ευρύ κοινό.

     

    Στην τρέχουσα κατάστασή του, το εργαλείο ανάγνωσης του Chrome φαίνεται αρκετά υποτυπώδες. Άλλα προγράμματα περιήγησης σάς επιτρέπουν να αλλάξετε την ταχύτητα της ομιλίας, να μεταπηδήσετε μπροστά στο άρθρο και ακόμη και να αλλάξετε τη φωνή. Για παράδειγμα, ο Microsoft Edge διαθέτει έναν μακρύ κατάλογο με πιο φυσικές φωνές στα αγγλικά και σε διάφορες τοπικές γλώσσες. Καμία από αυτές τις επιλογές δεν είναι διαθέσιμη στο Chrome Canary αυτή τη στιγμή, αν και τίποτα δεν εμποδίζει τη Google να κυκλοφορήσει μια πλήρως εξοπλισμένη έκδοση της φωνητικής ανάγνωσης με ένα σταθερό build στη συνέχεια.

     

    Λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα της Google στις φυσικές φωνές TTS σε διάφορες γλώσσες, μια ενσωματωμένη λειτουργία ανάγνωσης αναμφίβολα θα είναι πιο ικανή και χρήσιμη για τους χρήστες. Ωστόσο, ενώ η Google έχει ακόμη αρκετή δουλειά να κάνει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης Chrome για να προσθέσετε δυνατότητες ανάγνωσης.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.