Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Apple σε πορεία να αχρηστεύσει όλες τις εφαρμογές Web στην ΕΕ εντός 20 ημερών

    Το 2011, τα εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Apple αποκάλυψαν ανησυχίες σχετικά με την απειλή της HTML5 για το μοντέλο εσόδων του App Store. Αυτό προερχόταν από το δυναμικό των εφαρμογών ιστού ως εναλλακτική λύση στις εγγενείς εφαρμογές, αμφισβητώντας τον έλεγχο της Apple επί της λειτουργικότητας του iOS. Η κυριαρχία της Apple στο οικοσύστημα των κινητών τηλεφώνων, με την κατανομή των εσόδων 30/70% και τον έλεγχο της μηχανής περιήγησης WebKit, αναδείχθηκε ως μέσο καταστολής του ανταγωνισμού από τις εφαρμογές ιστού.

     

    Οι ρυθμιστικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της CMA του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλιανής Επιτροπής Ανταγωνισμού και Καταναλωτών και της Κεντρικής Υπηρεσίας για τον Ανταγωνισμό στην Ψηφιακή Αγορά της Ιαπωνίας, σημείωσαν τις περιοριστικές πρακτικές της Apple. Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (DMA) υπογράμμισε την ανάγκη να αποτραπεί η επιβολή μηχανών περιήγησης ιστού από τους gatekeepers, επηρεάζοντας τη λειτουργικότητα και τα πρότυπα.

     

    Οι πρόσφατες αλλαγές στο iOS 17.4 Beta 1 προκάλεσαν ανησυχίες, καθώς οι εφαρμογές ιστού υποβιβάστηκαν από πολίτες πρώτης κατηγορίας σε απλές συντομεύσεις. Η σκόπιμη επιλογή της Apple να ανακατευθύνει τις εφαρμογές ιστού στο Safari χωρίς να ενημερώσει τους χρήστες προκάλεσε διαμάχη. Η σιωπή της Apple σε αυτό το θέμα, παρά τον ρυθμιστικό έλεγχο, υποδηλώνει μια υπολογισμένη στρατηγική για την παρεμπόδιση των εφαρμογών ιστού και τον περιορισμό του ανταγωνισμού.

     

    Τέσσερα πιθανά σενάρια σκιαγραφήθηκαν για την προσέγγιση της Apple στις εφαρμογές ιστού: να επιτρέπεται η εγκατάστασή τους σε προγράμματα περιήγησης τρίτων κατασκευαστών, να τροφοδοτούνται όλες οι εφαρμογές ιστού με το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης, να παρέχεται ένα δυσκίνητο μενού κοινής χρήσης για προγράμματα περιήγησης τρίτων κατασκευαστών ή να καταργείται εντελώς η υποστήριξη των εφαρμογών ιστού με τη μετατροπή τους σε σελιδοδείκτες. Η τελευταία επιλογή, που θεωρείται εξωφρενική, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των εφαρμογών ιστού και περιορίζει τις δυνατότητές τους, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τη δέσμευση της Apple για θεμιτό ανταγωνισμό.

     

    Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση της Apple να αποκλείσει τις εφαρμογές ιστού από την πρόταση συμμόρφωσης με το DMA και η παράλειψή τους από τις σημειώσεις έκδοσης του Safari beta υποδηλώνουν μια εσκεμμένη στρατηγική συσκότισης. Παρά το γεγονός ότι έχει την ευκαιρία να διευκολύνει τον πραγματικό ανταγωνισμό των προγραμμάτων περιήγησης σε παγκόσμιο επίπεδο, η αδράνεια και η σιωπή της Apple υποδηλώνουν απροθυμία να μοιραστεί λειτουργίες που ιστορικά ανήκουν στο Safari. Η απουσία συγκεκριμένης πρότασης για την αντιμετώπιση του ζητήματος εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη δέσμευση της Apple για θεμιτό ανταγωνισμό στο οικοσύστημα των κινητών τηλεφώνων.

     

    Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες, προτείνεται η Apple να δηλώσει τις πρόσφατες αλλαγές ως σφάλμα, να παράσχει διαφάνεια σχετικά με τις προθέσεις της όσον αφορά τα προγράμματα περιήγησης και τις εφαρμογές ιστού τρίτων και να δημιουργήσει ένα API που θα επιτρέπει στα προγράμματα περιήγησης να ανταγωνίζονται στην παροχή λειτουργιών εφαρμογών ιστού. Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ενέργειες της Apple σηματοδοτούν το φόβο για ένα μέλλον όπου οι χρήστες και οι προγραμματιστές θα μπορούν να παρακάμπτουν το App Store χρησιμοποιώντας τη δύναμη του ιστού, και τάσσεται υπέρ ενός δίκαιου και ανταγωνιστικού τοπίου για τις εφαρμογές ιστού στην Ευρώπη και πέραν αυτής.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.