Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Google αποχαιρετά τους "αποθηκευμένους" συνδέσμους: Τέλος μιας εποχής ή χαμένη ευκαιρία;

      Η Google λέει ότι η λειτουργία που αποθηκεύει ένα στιγμιότυπο ιστοσελίδας, δεν είναι πλέον απαραίτητη.

    Το Google Search αποχαιρετά ένα από τα παλαιότερα χαρακτηριστικά του: τον σύνδεσμο "Cached". Για χρόνια, αυτό το κουμπί προσέφερε ένα στιγμιότυπο μιας ιστοσελίδας όπως υπήρχε όταν η Google την ευρετηρίασε για τελευταία φορά, παρέχοντας πρόσβαση στο περιεχόμενο ακόμη και αν ο αρχικός ιστότοπος ήταν εκτός λειτουργίας ή είχε αλλάξει. Ωστόσο, ο σύνδεσμος αναζήτησης της Google, Danny Sullivan, ανακοίνωσε την απόσυρση της λειτουργίας, επικαλούμενος βελτιώσεις στην αξιοπιστία και την προσβασιμότητα των ιστότοπων.

    "Προοριζόταν για μια εποχή που δεν μπορούσατε να βασίζεστε πάντα στη φόρτωση μιας σελίδας", εξήγησε ο Sullivan. "Στις μέρες μας, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά".

    Ενώ η Google προβάλλει αυτή την απόφαση ως ένδειξη προόδου, οι χρήστες και οι επαγγελματίες του διαδικτύου αμφισβητούν την κίνηση αυτή. Ο αποθηκευμένος σύνδεσμος εξυπηρετούσε διάφορους σκοπούς πέρα από τη βασική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας:

    • Επαλήθευση της νομιμότητας του ιστότοπου: Οι χρήστες μπορούσαν να συγκρίνουν την προσωρινά αποθηκευμένη έκδοση με την τρέχουσα τοποθεσία για να εντοπίσουν πιθανές απάτες ή παραπληροφόρηση.
    • Αντιμετώπιση προβλημάτων SEO: Οι Webmasters το χρησιμοποιούσαν για τη διάγνωση σφαλμάτων και τη διασφάλιση της σωστής ευρετηρίασης από τις μηχανές αναζήτησης.
    • Παρακολούθηση περιεχομένου: Επαγγελματίες ειδήσεων το χρησιμοποιούσαν για να παρακολουθούν τις ενημερώσεις του ιστότοπου και να εντοπίζουν αλλαγές στις πληροφορίες.
    • Παράκαμψη του γεωγραφικού αποκλεισμού: Η κρυφή μνήμη πρόσφερε έναν τρόπο πρόσβασης σε περιεχόμενο με γεωγραφικούς περιορισμούς.

     

    Η κατάργηση του συνδέσμου προσωρινής αποθήκευσης έγινε δεκτή με επικρίσεις, με πολλούς να θρηνούν για την απώλεια ενός πολύτιμου εργαλείου. Οι χρήστες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την απώλεια αυτών των λειτουργιών και φοβούνται την εξάρτηση από υπηρεσίες τρίτων, όπως το Internet Archive, που ενδεχομένως να εγείρει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

     

     

    Ο Sullivan υπαινίχθηκε έναν πιθανό συμβιβασμό: την προσφορά συνδέσμων προς τις αρχειοθετημένες εκδόσεις στο Internet Archive μέσα στην ενότητα "Σχετικά με αυτό το αποτέλεσμα". Ωστόσο, τόνισε ότι αυτή η λύση απέχει πολύ από την οριστικοποίηση και απαιτεί συνεργασία με τον δικτυακό τόπο.

     

    Το αν αυτή η εναλλακτική λύση θα κατευνάσει τους χρήστες και θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους μένει να φανεί. Ένα πράγμα είναι σαφές: η απόσυρση του αποθηκευμένου συνδέσμου σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για πολλούς χρήστες της αναζήτησης Google και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την προσβασιμότητα και τη διαφάνεια των πληροφοριών στο εξελισσόμενο ψηφιακό τοπίο.


    Πηγή
    Φωτογραφία: DeeCee Carter/MediaPunch/IPx
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.