Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Google διατάχθηκε να παραδώσει τα δεδομένα χρηστών του YouTube στα πλαίσια ομοσπονδιακής έρευνας

      Ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τα συνταγματικά δικαιώματα των χρηστών

    Σε μια ανησυχητική εξέλιξη για τους υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής, η Google υποχρεώθηκε από ομοσπονδιακούς ερευνητές στις ΗΠΑ, να αποκαλύψει τις ταυτότητες και τη δραστηριότητα των χρηστών των λογαριασμών YouTube και των διευθύνσεων IP που συνδέονται με συγκεκριμένα βίντεο. Τα δικαστικά έγγραφα, όπως αναφέρει το Forbes, αποκαλύπτουν ότι η Google διατάχθηκε να παράσχει ονόματα, διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνων και τη δραστηριότητα των χρηστών των θεατών που παρακολούθησαν ορισμένα σεμινάρια του YouTube σχετικά με τη χαρτογράφηση μέσω drones και λογισμικού επαυξημένης πραγματικότητας. Η έρευνα περιστρέφεται γύρω από έναν ύποπτο για ξέπλυμα κρυπτονομισμάτων, με τη μυστική αστυνομία να εμπλέκει το άτομο με το όνομα χρήστη "elonmuskwhm".

     

    Το εύρος της ανάκτησης των δεδομένων, η οποία εκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου έως τις 8 Ιανουαρίου 2023, έχει προκαλέσει συναγερμό στους ειδικούς σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Ενώ οι ομοσπονδιακοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα αυτά είναι συναφή με τις εν εξελίξει ποινικές έρευνες, οι επικριτές εκφράζουν ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις της πρώτης και της τέταρτης τροπολογίας. Η Google, σε απάντηση, διαβεβαιώνει τη δέσμευσή της να διασφαλίζει την ιδιωτικότητα των χρηστών, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με τις αρχές επιβολής του νόμου. Ωστόσο, το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει μια ευρύτερη τάση όπου τα εντάλματα έρευνας μετατρέπονται σε ψηφιακούς διώκτες, σύμφωνα με υποστηρικτές όπως ο Albert Fox-Cahn, εκτελεστικός διευθυντής του Surveillance Technology Oversight Project.

     

    Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια στις πολιτικές ανταλλαγής δεδομένων της Google. Οι συνήγοροι καλούν εδώ και καιρό τον τεχνολογικό γίγαντα να αποσαφηνίσει τη στάση του σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών σε ένα σκηνικό αυξανόμενης κυβερνητικής επιτήρησης και νομικών μαχών σχετικά με την προσβασιμότητα των δεδομένων. Παρόλο που η Google έχει καταβάλει προσπάθειες για να ενισχύσει τον έλεγχο των δεδομένων θέσης από τους χρήστες και να μειώσει τους χρόνους διατήρησης, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των αναγκών της επιβολής του νόμου. Καθώς οι συζητήσεις γύρω από την ψηφιακή ιδιωτικότητα συνεχίζονται, η Google βρίσκεται μπλεγμένη σε νομικές μάχες και αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για την προάσπιση των συνταγματικών δικαιωμάτων σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.