Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ο Tim Berners-Lee όντας δύσπιστος για το Web3, προωθεί το αποκεντρωμένο Διαδίκτυο χωρίς Blockchain

    Ο Sir Tim Berners-Lee «είναι σκεπτικός σχετικά με ένα Διαδίκτυο που βασίζεται σε blockchain», αναφέρει το Next Web. Αντίθετα, περιγράφουν το νέο του όραμα ως «μια αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική που δίνει στους χρήστες τον έλεγχο των δεδομένων τους» — σε μια πλατφόρμα που ονομάζεται Solid.
    Ο Berners-Lee πιστεύει ότι η υποτιθέμενη αποστολή του Web3 είναι να μεταφέρει δεδομένα από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες (Big Tech) στους ανθρώπους. Αλλά με το Solid ακολουθεί διαφορετική διαδρομή προς τον στόχο. Ενώ το Web3 βασίζεται σε blockchain, το Solid είναι κατασκευασμένο με τυπικά εργαλεία web και ανοιχτές προδιαγραφές. Οι ιδιωτικές πληροφορίες αποθηκεύονται σε αποκεντρωμένους χώρους αποθήκευσης δεδομένων που ονομάζονται "pods", τα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν όπου θέλει ο χρήστης. Στη συνέχεια, μπορούν να επιλέξουν ποιες εφαρμογές μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους. Αυτή η προσέγγιση στοχεύει στην παροχή διαλειτουργικότητας, ταχύτητας, επεκτασιμότητας και ιδιωτικότητας.

    «Όταν προσπαθείς να δημιουργήσεις αυτό το υλικό στο blockchain, απλά δεν λειτουργεί», είπε ο Berners-Lee.

    O Berners-Lee λέει ότι το Solid εξυπηρετεί δύο διαφορετικούς σκοπούς. Το ένα αποτρέπει τις εταιρείες από το να κάνουν κατάχρηση των δεδομένων μας για αυτόκλητους σκοπούς, από τη χειραγώγηση των ψηφοφόρων έως τη δημιουργία άρθρων clickbait. Το άλλο παρέχει ευκαιρίες για να επωφεληθούν από τις πληροφορίες μας. Τα δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν σε αξιόπιστες υπηρεσίες για τη βελτίωση της θεραπείας μας και την υποστήριξη της ιατρικής έρευνας. Οι φωτογραφίες μας, εν τω μεταξύ, θα μπορούσαν να παρέχονται στο Facebook, στο LinkedIn και στο Flickr χωρίς να χρειάζεται να ανέβουν σε κάθε πλατφόρμα ξεχωριστά.

    Αυτός είναι ο αρχικός στόχος του Berners-Lee· να κάνει τον Ιστό εργαλείο συνεργασίας. «Ήθελα να μπορώ να λύνω προβλήματα όταν μέρος της λύσης είναι στο μυαλό μου και το άλλο μέρος της λύσης είναι στο κεφάλι σου, και εσύ είσαι στην άλλη πλευρά του πλανήτη — συνδεδεμένος μέσω του Διαδικτύου», είπε.

    "Αυτό ήταν το πράγμα για το οποίο ήθελα τον Ιστό. Αναδείχθηκε περισσότερο ως εκδοτικό μέσο — αλλά ακόμα δεν χάθηκαν όλα."


    Πηγή
    Φωτογραφία: shutterstock
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.