Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το Facebook προειδοποιεί 1 εκατομμύριο χρήστες των οποίων τα στοιχεία σύνδεσης κλάπηκαν από κακόβουλες εφαρμογές για κινητά

    Η Meta προειδοποιεί τους χρήστες του Facebook για εκατοντάδες εφαρμογές στα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google που σχεδιάστηκαν ειδικά για να κλέψουν τα διαπιστευτήρια σύνδεσης στην εφαρμογή κοινωνικού δικτύου. Η εταιρεία λέει ότι έχει εντοπίσει περισσότερες από 400 κακόβουλες εφαρμογές μεταμφιεσμένες σε παιχνίδια, προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών και άλλα βοηθητικά προγράμματα και ότι ειδοποιεί τους χρήστες που «εν αγνοία τους μπορεί να έχουν θέσει σε κίνδυνο τους λογαριασμούς τους κατεβάζοντας αυτές τις εφαρμογές και κοινοποιώντας τα διαπιστευτήριά τους». Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα εκατομμύριο χρήστες μπορεί να έχουν επηρεαστεί.

    Σε ανάρτηση, η Meta λέει ότι οι εφαρμογές ξεγέλασαν τους χρήστες να τις κατεβάσουν με ψεύτικες κριτικές και υποσχέσεις χρήσιμης λειτουργικότητας (και οι δύο συνήθεις τακτικές και για άλλες εφαρμογές απάτης που προσπαθούν να πάρουν τα χρήματά σας αντί για τα στοιχεία σύνδεσής σας). Αλλά όταν άνοιξαν ορισμένες από τις εφαρμογές, οι χρήστες κλήθηκαν να συνδεθούν με το Facebook προτού μπορέσουν να κάνουν οτιδήποτε - αν το έκαναν, τα διαπιστευτήριά τους θα μπορούσαν να υποκλαπούν.

     

    02_Pie_chart.webp

     

    Η Meta ανέφερε τις εφαρμογές στην Google και την Apple και κατέβηκαν, αλλά το γεγονός ότι έφτασαν στα καταστήματα εξαρχής, δεν είναι καλό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Apple, η οποία εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση εφαρμογών εκτός App Store, είναι «ο καλύτερος φίλος ενός εγκληματία στον κυβερνοχώρο». Υποστηρίζει ότι η διαδικασία αναθεώρησης εφαρμογών, η οποία θεωρητικά ελέγχει τις εφαρμογές προτού διατεθούν στο App Store, τη βοήθησε να δημιουργήσει ένα «έμπιστο οικοσύστημα για εκατομμύρια εφαρμογές». Παρόλα αυτά, η εταιρεία δυσκολεύτηκε να διώξει κακόβουλες εφαρμογές από την πλατφόρμα της, με ορισμένες να φέρονται να κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια στους χρήστες της.

    Για να είμαστε δίκαιοι, τα στοιχεία του Facebook δείχνουν ότι το ζήτημα είναι σημαντικά χειρότερο στο Play Store - από τις 402 κακόβουλες εφαρμογές στη λίστα του, οι 355 ήταν για Android και 47 για iOS. Είναι ενδιαφέρον ότι τα Android κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα ειδών, από παιχνίδια, VPN, προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών και εφαρμογές ωροσκόπιου, ενώ για το iPhone σχετίζεται με τη διαχείριση επαγγελματικών σελίδων ή διαφημίσεων.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.