Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το Google Search κλήθηκε να αφαιρέσει ένα δισεκατομμύριο "πειρατικούς" συνδέσμους σε διάστημα 9 μηνών

      Τι μπορεί να κάνει κανείς για τον έρωτα και τη πνευματική ιδιοκτησία...

    Η θέση της Google ως ηγέτης της αναζήτησης συνεπάγεται επίσης ευθύνη, ένα θέμα που οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων ανακινούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αργά αλλά σταθερά, η Google τροποποίησε τις πολιτικές της για να εμποδίσει τους πειρατικούς ιστότοπους. Ο πιο άμεσος τρόπος για να αντιμετωπίσει η μηχανή αναζήτησης το πρόβλημα της πειρατείας είναι η ανταπόκριση στις ειδοποιήσεις DMCA. Εάν οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων εντοπίζουν πειρατικές τοποθεσίες στα αποτελέσματα αναζήτησης, μπορούν να κατευθύνουν τη Google να αφαιρέσει αυτούς τους συνδέσμους από τα ευρετήριά της.

     

    Επτά δισεκατομμύρια αναφερόμενες διευθύνσεις URL

     

    Η Google άρχισε για πρώτη φορά να παρακολουθεί αυτές τις ειδοποιήσεις κατάργησης στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Την άνοιξη του 2012, η Google εγκαινίασε την Έκθεση Διαφάνειας, η οποία δημοσιεύει όλα τα αιτήματα DMCA που λαμβάνει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων συνδέσμων και των αποστολέων τους. Αυτό έδωσε τροφή για εκατοντάδες ειδησεογραφικά ρεπορτάζ καθώς και για ακαδημαϊκές έρευνες. Πριν από λίγες ημέρες, η Google έφτασε σε ένα νέο ορόσημο όταν επεξεργάστηκε το επτά δισεκατομμυριοστό αίτημα αφαίρεσης. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό αριθμό που έρχεται λιγότερο από ένα χρόνο μετά την καταγραφή του εξα δισεκατομμυριοστού αιτήματος κατάργησης.


    Κοιτάζοντας πιο προσεκτικά το χρονοδιάγραμμα, βλέπουμε ότι ένα δισεκατομμύριο διευθύνσεις URL αναφέρθηκαν στην αναζήτηση Google σε λιγότερο από εννέα μήνες. Για λόγους σύγκρισης, χρειάστηκε διπλάσιος χρόνος για να φτάσουμε από το πέντε στο έξι δισεκατομμύρια, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο όγκος της κατάργησης αυξήθηκε και πάλι μετά από μια προηγουμένως αναφερόμενη μείωση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την πρόσφατη αύξηση των αναφερόμενων συνδέσμων, αλλά μεγάλο μέρος της αύξησης δημιουργήθηκε από έναν μόνο κάτοχο δικαιωμάτων σε μια προσπάθεια να αφαιρέσει μια συγκεκριμένη πειρατική επιχείρηση από την αναζήτηση της Google.

     

    Δύο domain, ένας πειρατής

     

    Περίπου στις αρχές του έτους η MG Premium άρχισε να αυξάνει τις προσπάθειες κατάργησης. Η εταιρεία είναι φορέας πνευματικής ιδιοκτησίας του ομίλου MindGeek, γνωστού για δημοφιλείς ιστότοπους ενηλίκων όπως το PornHub. Ένας από τους κύριους στόχους της MG Premium είναι να κλείσει τους "μη αδειοδοτημένους" ιστότοπους ή τουλάχιστον να τους καταστήσει μη ανιχνεύσιμους. Πέρυσι, η MG Premium κέρδισε αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ εναντίον του πειρατικού "tube site" Daftsex . Αυτή η απόφαση κατέβασε επίσης το κύριο domain με κατάληξη .com, αλλά αυτό δεν σταμάτησε την ιστοσελίδα. Το Daftsex απλώς συνέχισε να χρησιμοποιεί εναλλακτικά domains, τα οποία παραμένουν διαθέσιμα μέχρι σήμερα.

    Αυτή η προκλητική στάση ώθησε την MG Premium να ξεκινήσει μια εκστρατεία κατάργησης DMCA σε κλίμακα που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ πριν. Κατά τους πρώτους μήνες του έτους, η εταιρεία σημείωσε περισσότερα από 250 εκατομμύρια διευθύνσεις URL του Daftsex, κυρίως dsex.to και daft.sex.

     

    mgprem-1.webp


    Το κύμα είναι σαφώς ορατό στο παραπάνω γράφημα και κατά περιόδους η εταιρεία είχε κατά μέσο όρο περισσότερες από δύο εκατομμύρια αιτήσεις κατάργησης ανά ημέρα. Πιο πρόσφατα ο όγκος έχει μειωθεί λίγο, αλλά συνέβαλε σημαντικά στην άνοδο των takedown της Google.

     

    Η ανάλυση των 7 δισεκατομμυρίων αιτήσεων

     

    Ο ίδιος ο αριθμός των επτά δισεκατομμυρίων χρήζει επίσης κάποιας διευκρίνισης. Ο αριθμός αυτός αναφέρεται μόνο στις διευθύνσεις URL που αναφέρθηκαν στη Google και περιλαμβάνει τα αντίγραφα, καθώς και σελίδες που δεν υπήρχαν στο ευρετήριο της Google. Η τελευταία κατηγορία τοποθετείται σε μια ειδική λίστα παρακολούθησης για να διασφαλιστεί ότι δεν θα προστεθούν ξανά στο μέλλον.

     

    Η Google απορρίπτει επίσης εκατομμύρια αιτήματα κατάργησης επειδή δεν εμφανίζουν συνδέσμους προς περιεχόμενο που παραβιάζει τις διατάξεις. Αυτό ισχύει για περισσότερες από εκατό διευθύνσεις URL του TorrentFreak που επισημάνθηκαν εσφαλμένα, καθώς και για σελίδες από το Netflix, το IMDb, τον Λευκό Οίκο, τη NASA, ακόμη και το FBI.

     

    Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν αποστέλλονται όλες οι ειδοποιήσεις κατάργησης από τα άτομα ή τις εταιρείες που αναφέρονται σε αυτές. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει πολλούς απατεώνες να στέλνουν ειδοποιήσεις για λογαριασμό νόμιμων κατόχων δικαιωμάτων. Αυτές συχνά αποστέλλονται από ιδιοκτήτες πειρατικών ιστότοπων που προσπαθούν να εξουδετερώσουν τον ανταγωνισμό.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.