Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το Twitter ανακοινώνει νέα τιμολόγηση API, που αποτελεί πρόκληση για τους μικρούς προγραμματιστές

      Το Twitter ανακοίνωσε τώρα λεπτομερώς πώς θα λειτουργεί η δωρεάν πρόσβαση στο API του στο μέλλον

    Το Twitter ανακοίνωσε επίσημα τις ανανεωμένες βαθμίδες API, ενάμιση μήνα αφότου ο νέος CEO Elon Musk υποσχέθηκε μια μεγάλη ανανέωση του συστήματος. Σε ένα νήμα, ο επίσημος λογαριασμός προγραμματιστών της εταιρείας απαρίθμησε τρεις βαθμίδες - δωρεάν, βασική και επιχειρηματική - και παρείχε ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τις τιμές και τα όρια ανάγνωσης και εγγραφής τους. Παρέπεμψε επίσης σε σελίδες εγγραφής, οι οποίες προσφέρουν συνδέσμους για να ξεκινήσετε με τις δύο πρώτες βαθμίδες αλλά και για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για την τρίτη.

    Η εταιρεία αναφέρει ότι οι παλαιότερες βαθμίδες θα καταργηθούν "μέσα στις επόμενες 30 ημέρες". Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη των τριών αντικαταστάσεων (τις οποίες μπορείτε επίσης να βρείτε στον ιστότοπο του Twitter): 

    Δωρεάν - Πρόσβαση read-only με δυνατότητα ανάρτησης 1.500 tweets το μήνα χωρίς κόστος.
    Basic - Με συνδρομή $100 το μήνα για χομπίστες με δυνατότητα ανάρτησης 3.000 tweets το μήνα σε επίπεδο χρήστη ή 50.000 tweets το μήνα σε επίπεδο εφαρμογής. Το όριο ανάγνωσης είναι 10.000 tweets.
    Enterprise - Υπόσχεται να προσφέρει "πρόσβαση εμπορικού επιπέδου που ανταποκρίνεται στις δικές σας και των πελατών σας συγκεκριμένες ανάγκες", καθώς και "υπηρεσίες διαχείρισης [από] μια ειδική ομάδα λογαριασμού". Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένη τιμή, αλλά το Platformer ανέφερε προηγουμένως ότι ένα "χαμηλού κόστους enterprise plan" μπορεί να κοστίζει έως και $42.000 το μήνα.

    Απαντώντας στην ανακοίνωση του Twitter, ορισμένοι προγραμματιστές δήλωσαν ότι θα πρέπει να τερματίσουν τα έργα τους ή να μετακυλήσουν τα τέλη στους χρήστες. Ο προγραμματιστής του Accountanalysis, Luca Hammer, δήλωσε ότι θα πρέπει να κλείσει το εργαλείο του που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς να αναλύουν λογαριασμούς Twitter. Ο Daniel Nguyen, του οποίου το λογισμικό Ktool στέλνει νήματα του Twitter για ανάγνωση στο Kindle, δήλωσε ότι οι αλλαγές σημαίνουν ότι είτε θα πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει το Twitter, είτε να αυξήσει τις τιμές.

    Ένας άλλος προγραμματιστής, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, χαρακτήρισε τη δωρεάν βαθμίδα "χάλια" λόγω του περιορισμένου ορίου δημοσιεύσεων και της προφανής αδυναμίας ανάγνωσης απλών πληροφοριών όπως tweets, likes και follows από την πλατφόρμα.

    Ωστόσο, άλλοι προγραμματιστές, όπως η ομάδα πίσω από την υπηρεσία προγραμματισμού tweet Typefully, δήλωσαν ότι μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη νέα τιμολόγηση και έτσι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την πλατφόρμα. "Αλλά αυτό θα μας είχε σκοτώσει τελείως πριν από 1 χρόνο ή όταν ξεκινήσαμε", έγραψε στο Twitter ο συνιδρυτής του Typefully Francesco Di Lorenzo.

    Οι επίσημες λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες βαθμίδες έρχονται ενάμιση μήνα μετά την πρώτη ανακοίνωση του Twitter ότι πραγματοποιεί σαρωτικές αλλαγές στο Twitter API από τις 9 Φεβρουαρίου. Όμως, η εταιρεία έχασε γρήγορα αυτή την αυτοεπιβαλλόμενη προθεσμία και ανακάλεσε την πιο αμφιλεγόμενη αλλαγή - την αποκοπή της ελεύθερης πρόσβασης στο API - σε αυτό που έχει γίνει ρουτίνα για το δίκτυο κοινωνικών μέσων ενημέρωσης υπό την ιδιοκτησία του Musk. Οι αρχικές λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες βαθμίδες δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα.

    Το σημερινό νήμα του Twitter προσφέρει πολύ λιγότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιλογές για τους ακαδημαϊκούς ερευνητές στο μέλλον, σημειώνοντας μόνο ότι το Twitter "εξετάζει νέους τρόπους για να συνεχίσει να εξυπηρετεί αυτή την κοινότητα". Λέει επίσης ότι οι ακαδημαϊκοί είναι ελεύθεροι να εγγραφούν σε οποιαδήποτε από τις τρεις άλλες βαθμίδες. Οι ακαδημαϊκοί έχουν επικρίνει τις προτεινόμενες αλλαγές του Twitter στους κανόνες του API, όπως ανέφερε προηγουμένως το TechCrunch, δεδομένου ότι έχουν βασιστεί πολύ στο γενναιόδωρο ακαδημαϊκό API της πλατφόρμας για τη διεξαγωγή ερευνών.

    Από τότε που ανέλαβε το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, ο Elon Musk έχει επικεντρωθεί στη μείωση του κόστους και την ενίσχυση των εσόδων, απολύοντας χιλιάδες υπαλλήλους και διπλασιάζοντας την επί πληρωμή συνδρομητική υπηρεσία Twitter Blue της εταιρείας. Παρόλο που ο Musk δικαιολόγησε αρχικά τις αλλαγές στο API λέγοντας ότι οι δωρεάν υπηρεσίες "καταχράστηκαν άσχημα" από "απατεώνες bot & χειραγωγούς γνώμης", δεδομένης της εστίασής του στη μείωση του κόστους, είναι δύσκολο να μην δει κανείς τις αλλαγές που έγιναν στο API του Twitter ως μια προσπάθεια να αποσπάσει καλύτερα περιθώρια κέρδους από την κοινότητα προγραμματιστών της πλατφόρμας. Την ίδια κοινότητα προγραμματιστών με την οποία έχει ήδη επιβαρύνει έντονα τις σχέσεις της.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Alex Castro / The Verge
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.